Άκρως αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα έρευνας αναφορικώς με το τι πιστεύουν οι νέοι στην Ευρώπη και στην Αμερική για τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία φανερώνει πως οι νέοι Ελληνες είναι «πρωταθλητές» στη στήριξη του πλανητάρχη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της γηραιάς ηπείρου.
Η εν λόγω έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρία SpearMind σε νέους ηλικίας από 18 έως 35 χρόνων. Σύμφωνα με αυτήν, οι νέοι στην Ελλάδα εμφανίζονται σημαντικά πιο θετικοί απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ σε σύγκριση με συνομηλίκους τους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, το 55% των νέων Ελλήνων δηλώνει ότι έχει πολύ ή κάπως θετική άποψη για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες της Ευρώπης κυμαίνεται από 15% έως 31%, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες φτάνει στο 40%.
Ενδεικτικά, στην Ιταλία και την Ισπανία η αποδοχή του Ντόναλντ Τραμπ είναι στο 23%, ενώ στη Γερμανία μόλις στο 15%. Σημειωτέον, η αν μη τι άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση της πολιτικής δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, με τους νέους στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού να αποδέχονται σε ποσοστό 35% την οικονομική πολιτική του, ενώ στην Ευρώπη η αποδοχή αυτής της πολιτικής διακυμαίνεται από 15% έως 30%. Στη χώρα μας πάντως παρατηρείται η χαμηλότερη αποδοχή μιας τέτοιας πολιτικής (15%).
Αντιθέτως, στην Ελλάδα παρατηρείται η υψηλότερη αποδοχή σχετικά με τις πολιτικές της νέας αμερικανικής ηγεσίας στο Μεταναστευτικό, καθώς οι μισοί εκφράζονται θετικά, εγκρίνοντας την υιοθέτηση της μεταναστευτικής πολιτικής του.
Αίσθηση και πολλές συζητήσεις προκαλούν και τα ευρήματα αναφορικώς με τη σύγκριση του Αμερικανού προέδρου σε σχέση με την εκάστοτε ηγεσία των χωρών. Ειδικότερα, το 62% των νέων Ευρωπαίων προτιμά τις θέσεις του εθνικού ηγέτη του από εκείνες του Ντόναλντ Τραμπ. Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό πέφτει στο 50%…
Τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εθνικό τους ηγέτη δείχνουν οι νέοι της Ιταλίας (72,5%), οι νέοι της Γερμανίας (70%), εκείνοι της Ισπανίας (62,5%), της Γαλλίας (60%) και ακολουθούν εκείνοι του Ηνωμένου Βασιλείου (57,5%). Μάλιστα, σε όλες τις χώρες που μελετήθηκαν κατά την έρευνα οι νέες γυναίκες εμπιστεύονται περισσότερο την εθνική τους ηγεσία σε σχέση με τους άνδρες.
Σημειωτέον, οι υπεύθυνοι της έρευνας -σίγουρα οφείλουν να τη μελετήσουν οι Ελληνες πολιτικοί- επισημαίνουν πως αυτή βασίστηκε σε μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης που συνδύασε ποσοτικά δεδομένα και κοινωνικές τάσεις, με αποτέλεσμα, και με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης να προκύψει μια πολυδιάστατη ανάλυση των απόψεων της νεολαίας.
Πηγή: Εφημερίδα «κυριακάτικη δημοκρατία»