Αντιδράσεις και οργή προκαλεί στην Τουρκία η απραξία πάνω από επτά χρόνια του εργοστασίου παραγωγής αρμάτων μάχης. Αρχικός στόχος ήταν η παραγωγή του «Altay Tank» στο Tank Pallet Factory στη Sakarya Arifiye. Στο εργοστάσιο, στο οποίο το Κατάρ είχε μια «δωρεάν» συνεργασία κατά 49,9% το 2018, δεν έχει παραχθεί ούτε μία… δεξαμενή εδώ και επτά χρόνια.
Ο στόχος του 2019 μετατοπίστηκε στο 2027. Το Κατάρ, το οποίο υποσχέθηκε επένδυση 50 εκατομμυρίων δολαρίων, απέκλεισε την Τουρκία και άρχισε τις έρευνες για πετρέλαιο με τους Έλληνες στην Ανατολική Μεσόγειο και πραγματοποίησε ασκήσεις με την Ελλάδα.
Ο βουλευτής του CHP, Ali Öztunç, έφερε στην ημερήσια διάταξη του Κοινοβουλίου την τύχη των αρμάτων μάχης που υποτίθεται ότι θα παραδίδονταν μετά τη συνεργασία με το Κατάρ. Ρώτησε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ αν η παραγωγή συνεχίζεται στο εργοστάσιο και αν το Κατάρ εξακολουθεί να συμμετέχει σε αυτό το έργο. Ο Γκιουλέρ, από την άλλη πλευρά, απάντησε απλώς στις ερωτήσεις της πρότασης με την φράση «Η δραστηριότητα συνεχίζεται».
Ο Öztunç αντέδρασε στην υπεράσπιση των αρμάτων μάχης του Υπουργού με τα εξής λόγια: «Τα άρματα μάχης που ανήκουν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις περιμένουν να ανανεωθούν, δεν υπάρχει παραγωγή στο Tank Pallet εδώ και χρόνια, μια χώρα από την οποία να εισάγονται κινητήρες δεν μπορεί να βρεθεί. Το εργοστάσιο σταμάτησε να λειτουργεί εκτός από απλές επισκευές. Το εργοστάσιο είναι σε χειρότερη κατάσταση από πριν μεταφερθεί στο Κατάρ».
Το εργοστάσιο και η έκταση 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων στο Arifiye παραχωρήθηκαν στη συνεργασία BMC-Qatar για 25 χρόνια με επενδυτικό όρο 50 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018. Όταν ο ιδιοκτήτης της BMC Ethem Sancak αποχώρησε από τη συνεργασία, ο Fuat Tosyalı πήρε τη θέση του. Ο Tosyalı έκανε μια δήλωση χθες σύμφωνα με την ιστοσελίδα velev.news, «Ο ξένος προμηθευτής κινητήρα είπε “δεν μπορώ να το δώσω”, η διαδικασία υπέστη μια πολιτική και στρατηγική οπισθοδρόμηση».
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης: