Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, αρνήθηκε να υπογράψει έναν νόμο που προέβλεπε την εκμίσθωση της Μεγάλης Παραλίας του Ουλτσίνι για 99 χρόνια σε Άραβα επιχειρηματία, με σκοπό την κατασκευή τουριστικών και οικιστικών εγκαταστάσεων.
Αν και ο Μιλάτοβιτς υπέγραψε τον νόμο για την κύρωση της συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στο Μαυροβούνιο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν ενέκρινε το μέρος που αφορά τις τουριστικές επενδύσεις και τα ακίνητα.
Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη 29 Απριλίου, η Προεδρία του Μαυροβουνίου ανέφερε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω «πολλών ανοιχτών ζητημάτων που σχετίζονται με το περιεχόμενο της συμφωνίας».
Οι συγκεκριμένοι νόμοι εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου στις 23 Απριλίου, ωστόσο συνάντησαν αντιδράσεις, ιδιαίτερα από Αλβανούς βουλευτές.
Αν και οι συμφωνίες δεν προσδιόριζαν ξεκάθαρα την τοποθεσία των επενδύσεων, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο για επενδυτικά σχέδια του Άραβα επιχειρηματία Μοχάμεντ Αλαμπάρ στη Μεγάλη Παραλία του Ουλτσίνι.
Όπως μεταφράζει το himara.gr η προοπτική αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από την τοπική κοινότητα, περιβαλλοντικές οργανώσεις και την αντιπολίτευση.
Το σχέδιο αφορούσε την εκμίσθωση περίπου 20 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων για διάστημα 99 ετών, με στόχο την ανέγερση τουριστικών και κατοικημένων κτιρίων.
Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στο Ουλτσίνι ήταν από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τον Πρόεδρο στην απόρριψη του επίμαχου νόμου.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Επενδύσεις-μαμούθ, 25 δισ. ευρώ, στην ενεργειακή αναβάθμιση
- ΟΛΘ: Πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες στον 6ο προβλήτα
Που φτάσαμε εν τέλει, το μέγεθος της παρακμής και της ξεφτίλας ολόκληρου λαού. Να μας βάζουν τα γυαλιά κρατίδια που δεν υπήρχαν πριν λίγα χρόνια και με λαότητες που κάθε άλλο παρά ειρηνικά συνυπάρχουν. Και όμως, ακόμα κι αυτοί καταλαβαίνουν τι είναι καλό για το σύνολο μη λειτουργώντας ως μονάδες ούτε καν ως εκπρόσωποι τοπικών συμφερόντων.
Από κάτι τέτοιες ειδήσεις καταλαβαίνεις ότι η Ελλάδα έχει ήδη πεθάνει.