Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιλχάν Κιουτσιούκ, παρέπεμψε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα του πλήρως ολοκληρωμένου, αλλά μη ανοιχτού, συνοριακού περάσματος Ρουντόζεμ-Ξάνθης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γραφείου του Βούλγαρου Ευρωβουλευτή.
Όπως σημειώνει το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν για χερσαία ταξίδια από την 1η Ιανουαρίου 2025, η διέλευση μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας υποτίθεται ότι θα γίνεται χωρίς εμπόδια και χωρίς συνοριακούς ελέγχους, αλλά ο δρόμος Ρουντόζεμ-Ξάνθης παραμένει κλειστός λόγω ημιτελών διαδικασιών εκκαθάρισης χρήσης από την ελληνική πλευρά.

Αυτό, όπως σχολιάζουν οι Βούλγαροι, προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από τους ντόπιους, οι οποίοι τώρα πρέπει να χρησιμοποιούν έναν δρόμο 70 χιλιόμετρα μακρύτερο για να πάνε στην Ελλάδα και πρόσφατα οι τοπικοί πολιτικοί απείλησαν να σπάσουν τον φράχτη!
Ο Ιλχάν Κιουτσιούκ προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- να αξιολογήσει το πώς ο αποκλεισμός του νέου οδικού τμήματος παραβιάζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν·
- να αναλύσει τα χαμένα οφέλη για τη συνδεσιμότητα των μεταφορών, την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη και την οδική ασφάλεια·
- να λάβει άμεσα μέτρα για την άρση των φυσικών εμποδίων και να διασφαλίσει πραγματική συνδεσιμότητα κατά μήκος του διαδρόμου Ρουντοζέμ-Ξάνθης.
«Είναι απαράδεκτο σε μια ενωμένη Ευρώπη και σε μια διευρυμένη Ζώνη Σένγκεν να υψώνονται φράχτες εκεί που θα έπρεπε να υπάρχουν γέφυρες συνεργασίας. Η Βουλγαρία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της πριν από μήνες. Αναμένω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δράσει γρήγορα για να εγγυηθεί το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας για τους Ευρωπαίους πολίτες και τα αγαθά», δήλωσε ο Κιουτσιούκ.
Πρόσφατα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ρόσεν Ζελιάζκοφ είχε σχολιάσει επίσης το θέμα:
«Η κυβέρνηση θα επιμείνει ενώπιον των ελληνικών αρχών ώστε το πέρασμα να τεθεί σε λειτουργία τουλάχιστον για αυτοκίνητα και τουριστική κίνηση, το αργότερο το επόμενο έτος».