Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ανοιχτός στην ειρήνευση στην Ουκρανία και γίνεται πολύ εντατική δουλειά με τις ΗΠΑ, αλλά η σύγκρουση είναι τόσο περίπλοκη που είναι δύσκολο να επιτευχθεί η γρήγορη πρόοδος που θέλει η Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
«Ο πρόεδρος παραμένει ανοιχτός στις πολιτικές και τις διπλωματικές μεθόδους για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Οι στόχοι της Ρωσίας πρέπει να επιτευχθούν και αυτό που προτιμά η Μόσχα είναι να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι ειρηνικά, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο Πούτιν είχε εκφράσει προθυμία για άμεσες συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει απάντηση από το Κίεβο.
«Δυστυχώς δεν έχουμε ακούσει καμία δήλωση σε αυτό το πλαίσιο από το Κίεβο. Έτσι δεν γνωρίζουμε αν το Κίεβο είναι έτοιμο ή όχι», δήλωσε επίσης ο Πεσκόφ στα αγγλικά.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δηλώνει ότι θέλει να τον θυμούνται ως ειρηνοποιό, έχει επανειλημμένως πει πως θέλει να δώσει τέλος στην “αιματοχυσία” στον πόλεμο που μαίνεται πάνω από τρία χρόνια στην Ουκρανία.
«Κατανοούμε ότι η Ουάσινγκτον έχει την πρόθεση να πετύχει μια γρήγορη επιτυχία σε αυτήν τη διαδικασία”, συνέχισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στα αγγλικά. Ωστόσο το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι ο Πεσκόφ σημείωσε επίσης πως τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι πολύ περίπλοκα για να μπορέσει να δοθεί λύση σε μία ημέρα.
Το καθήκον της Ρωσίας είναι να κερδίσει την σύγκρουση στην Ουκρανία, σημείωσε εξάλλου σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. “Αυτό που κάνουμε –η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όλες οι αποφάσεις του (προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν– είναι απολύτως σωστό. Και είναι καθήκον μας να είμαστε νικηφόροι» υπογράμμισε.
Παράλληλα η εκπρόσωπος τύπου του Ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε «πως το Κίεβο σχεδιάζει τρομοκρατικές ενέργειες και πως ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι υπονομεύει τις ειρηνευτικές προσπάθειες και αναρωτήθηκε για ποια ειρηνευτική προσπάθεια μιλάει η Ουκρανία».
Διαβάστε επίσης:
Εξ αρχής εις που ήτο κατά των ολιγαρχών του Ζελένσκι εθεωείτο εχθρός του έθνους, τρία έτη ύστερον λέγετε λογικόν να χρειαζόμεθα σχέσεις μετά των Ρώσσων. Η νεοφιλευλεύθερη τάξις πραγμάτων πάλιν επιβεβαιώνεται υποκριτική. Εν τούτοις, ως ήλεγε ο Λαβρώφ η πολυππλικότης έρχεται, η Δύσις θα υποχωρήσει και η Ρωσσία θα πάρη πίσω τα εδάφη της. Νυν ημείς δει πράττειν πολιτικήν προσαρμογήν, επιστροφή εις το Ρωμαϊκόν μοντέλον υπό βασιλέαν ως ήμεθα προ 1453.