Η ανακοίνωση απαγόρευσης προσέλευσης πολιτών στον εορτασμό των 200 χρονών της Εθνεγερσίας και την μεγάλη παρέλαση της 25ης Μαρτίου, έχει προκαλέσει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πολύ μεγαλύτερη ανησυχία από αυτή που προκαλούν οι συγκεντρώσεις για τα δικαιώματα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, ή για την αστυνομική βία και το πανεπιστημιακό άσυλο. Σύμφωνα με την ανάλυση που έχει στα χέρια του και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αυτές οι εκδηλώσεις αγανάκτησης δεν μπορούν να πάρουν μαζικό χαρακτήρα, διότι εκφράζουν ένα μικρό μέρος του πληθυσμού.
Σε αντίθεση με μία «οργανωμένη ανυπακοή» την ημέρα της επετείου των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821, όπου η ελληνική σημαία που θα κυματίζει μπορεί να ενώσει το σύνολο του λαού, μαζί φυσικά με την βαρύτητα της σημειολογίας του εορτασμού.
Άλλωστε και οι μαζικότερες διαδηλώσεις της νεότερης ιστορίας, αυτές των «αγανακτισμένων», έγιναν υπό την ελληνική σημαία και όχι σημαίες κομμάτων. Το σενάριο αυτό λοιπόν προκαλεί ταραχή στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, δεδομένου ότι υπό την ελληνική σημαία είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν τα λεγόμενα μπάχαλα που διευκολύνουν την διάλυση μίας συγκέντρωσης με μέτρα καταστολής.
Αντίθετα, η εικόνα μίας τυχόν απρόκλητης επίθεσης εις βάρος πολιτών που δεν προκαλούν, δεν δημιουργούν ταραχές και συγκεντρώνονται με ελληνικές σημαίες, θεωρείται ότι μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες ακόμα και για την κυβερνητική συνοχή.
Για αυτό ακριβώς το λόγο, έχει μπει στο μικροσκόπιο τόσο το επικοινωνιακό μηχανισμού αλλά και των διωκτικών αρχών, διαδικτυακή δραστηριότητα από διάφορες πηγές, που ωθεί σε συγκεντρώσεις στο κέντρο των Αθηνών την ημέρα της μεγάλης παρέλασης, προκειμένου να τιμηθεί η εθνεγερσία.
Μην απορήσουμε και εάν δούμε κατασταλτικά μέτρα και στο διαδίκτυο προκειμένου αυτές οι συγκεντρώσεις να ακυρωθούν ή έστω να μην λάβουν μαζικό χαρακτήρα.