Πραγματικό σεισμό προκάλεσε στο μέγαρο Μαξίμου και τους συμβούλους του πρωθυπουργού η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή για τα εθνικά θέματα. Ειδικά το γεγονός ότι τους έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο.
Ενδεικτικό το γεγονός ότι προσπαθούσαν να διασταυρώσουν εάν όντως πρόκειται για επίσημη δήλωση, διαρροή μέσω κύκλων ή απλώς για κάποιο είδους αρθρογραφία τρίτου προσώπου αναφερομένους τις πάγιες θέσεις του Κώστα Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά. Μόλις διαπίστωσαν ότι πρόκειται για επίσημη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, η οποία μάλιστα διακινήθηκε μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σήμανε συναγερμός.
Το γεγονός ότι η δήλωση αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Μάρα Ζαχαρέα, όπου οι θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά θύμιζαν τις θέσεις των εκσυγχρονιστών, θεωρήθηκε κήρυξη πολέμου από τον Κώστα Καραμανλή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάτι φυσικά που δεν ισχύει.
Η αμετροέπεια ορισμένων σύμβουλο του πρωθυπουργού όμως, οδηγεί σε ολισθηρά μονοπάτια, καθώς επιμένουν ότι «ο Καραμανλής κήρυξε τον πόλεμο στον Κυριάκο».
Τα πραγματικά περιστατικά πάντως δείχνουν ότι μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Οι ύβρεις κατά του πρώην πρωθυπουργού παραμένουν αναπάντητες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προτιμά να επανδρώνει την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό με στελέχη προερχόμενα από το «σύστημα Σημίτη», αγνοώντας την ισχυρή παρακαταθήκη της κυβέρνησης Καραμανλή.
Τόσο στα εθνικά θέματα αλλά όσο και στα θέματα οικονομίας και κοινωνίας, όπου η τελευταία φορά που η Ελλάδα είδε ανάπτυξη, ήταν επί της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή.
Τέλος, ουδείς από το μέγαρο Μαξίμου δικαιούται να κατηγορεί τον Κώστα Καραμανλή ότι δεν ήρθε σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν εκδώσει την ανακοίνωση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε από μόνος του έχει απαντήσει στον Κώστα Σημίτη, γεγονός που δεν συνέβη. Άρα, εάν στο Μαξίμου αποφασίσουν σκληρή γραμμή κατά του πρώην πρωθυπουργού, θα πρέπει να είναι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.