Ολόκληρη η Δύση συγκλονίζεται από το σκάνδαλο παρακολουθήσεων τηλεφώνων, το οποίο συνιστά μείζον θέμα δημοκρατίας και ήδη οι δικογραφίες που ανοίγουν θα κάνουν το Watergate να θυμίζει ανέκδοτο, αλλά στην Ελλάδα επικρατεί μία περίεργη σιωπή.
Και όμως, η χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού στην Ελλάδα κατά δημοσιογράφων, τουλάχιστον ενός εκδότη και ενδεχομένως πολιτικών, είναι δεδομένη.
Το λογισμικό είναι το Pegasus, από την ισραηλινή εταιρεία NSO.
Η χρήση του στην Ελλάδα γινόταν από παράνομο χειριστή με ψευδώνυμο, διότι η χώρα δεν είχε υπογράψει επίσημα συμφωνία με την ισραηλινή εταιρεία για την απόκτηση του. Άρα μιλάμε για απόλυτο παράνομες παρακολουθήσεις, που συνιστούν απειλή κατά του πολιτεύματος.
Και για να είμαι ξεκάθαρος, η ισραηλινή εταιρεία είναι αυτή που δίνει τα δικαιώματα σε κάθε χρήστη παγκοσμίως για να χρησιμοποιεί τον «Πήγασο». Ακόμα και εάν μία τρίτη χώρα έχει αγοράσει το λογισμικό, η ισραηλινή εταιρεία είναι αυτή που εξουσιοδοτεί τους χρήστες τους οποίους προτείνει η συγκεκριμένη χώρα.
Πάρα λοιπόν τα δημοσιεύματα και τις αποκαλύψεις για την σύλληψη ισραηλινού υπηκόου από το FBI ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί και παρακολουθούσε στόχους στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων Δημοσιογράφοι μεγάλο εκδοτικού συγκροτήματος στην Ελλάδα, το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει κάνει καμία κίνηση για να πάρει τα απόρρητα στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές.
Το ερώτημα λοιπόν για τον κύριο Κώστα Τσιάρα είναι εξαιρετικά απλό: Τι φοβάται και δεν ζητά αμέσως δικαστική συνδρομή από τις ΗΠΑ για να διερευνηθεί αυτό το τεράστιο σκάνδαλο; Ειδικά όταν οι πληροφορίες θέλουν την χρήση του επίμαχου συστήματος να έχει γίνει επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης;
Ο Αβιράμ Αζάρι, συνελήφθη τον Αύγουστο του 2019 στον αερολιμένα JFK και έκτοτε είναι προφυλακισμένος στο Metropolitan Correctional Center του Μανχάταν, ενώ αντιμετωπίζει βαριές κακουργηματικές κατηγορίες για συνωμοσία και αδικήματα κατά του αμερικανικού δημοσίου, νομικών προσώπων και ιδιωτών με παραβίαση ηλεκτρονικών υπολογιστών («χάκινγκ») και απάτες διεθνώς. Άρα, η δράση του στην Ελλάδα δεν αφορά την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δεν θέλω καν να σκεφτώ ότι η απραξία των ελληνικών αρχών και ειδικά του κυρίου Τσιάρα, είναι αποτέλεσμα του ντίλερ που επιχείρησε να πουλήσει το συγκεκριμένο λογισμικό για 17 εκατομμύρια € στην Ελληνική κυβέρνηση, παρουσιάζοντας το μάλιστα σε υπουργό του ΣυΡιζΑ.
Ντίλερ που παρά τις στενές και άκρως επιλήψιμες σχέσεις του με την προηγούμενη κυβέρνηση, χαίρει μίας περίεργης ασυλίας και υποστήριξης από την κυβέρνηση της Ν.Δ.