Ενώ στα περισσότερα νησιά η κυβερνητική πολιτική αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού φαίνεται να λειτουργεί, μεγάλες αγορές του εξωτερικού φαίνεται να μην συμμερίζονται τις διαβεβαιώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και κυριολεκτικά να μας τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια
Η απόφαση των ΗΠΑ να μας εντάξουν στην «κατηγορία 4», που σημαίνει ευθεία προτροπή στους αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την Ελλάδα είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι, ήταν ένα τεράστιο χτύπημα. Αυτό διότι το κυβερνητικό επιτελείο θεωρούσε πως το καλό κλίμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα βοηθούσε στην προσέλκυση αμερικανών τουριστών με γερό πορτοφόλι που θα έδιναν μία ανάσα ειδικά στην πενιχρή σχέση αφίξεων – εισπράξεων, η οποία είχε καταρρεύσει το 2020.
Στην κυβέρνηση δυστυχώς αναμένουν άλλο ένα εξαιρετικό δυσάρεστο νέο. Αντίστοιχη απόφαση από το Ισραήλ, γεγονός που θα τινάξει τον αέρα στον σχεδιασμό συγκεκριμένων περιοχών οι οποίες είχαν χιλιάδες κρατήσεις από ισραηλινούς τουρίστες. Αυτό πραγματικά είναι κάτι απρόσμενο, διότι το Ισραήλ έχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, είχε αναστείλει τα περιοριστικά μέτρα και θεωρείτο μία «σίγουρη» αγορά.
Οι εξελίξεις αυτές όμως έχουν προκαλέσει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο που βλέπει τα ταμεία να μη γεμίζουν και τον προϋπολογισμό για ακόμα μια φορά να μην υλοποιείται. Παράλληλα, τα κονδύλια από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης αργούν και είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να δώσουν την βραχυπρόθεσμη ανάσα που χρειάζεται η οικονομία.
Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι η Ελλάδα ακόμα έχει ανοιχτή γραμμή δανειοδότησης από τις αγορές. Ώς πότε όμως;
Όσο κι αν ο πρωθυπουργός ξορκίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι απανωτές αστοχίες στον τομέα της οικονομίας, μπορεί να τον εξαναγκάσουν να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες… Όσο και αν τον αποτρέπουν πλέον τόσο ο κ. Γεραπετρίτης όσο και ο κ. Σκέρτσος.