Προπομπός του τι θα ακολουθήσει στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, είναι οι εσωκομματικές εκλογές και ο τρόπος με τον οποίο αυτές θα διεξαχθούν. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ενστάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, που, εκτός από τον κλασικό τρόπο με κάλπη και ψηφοδέλτιο, θα μπορεί να γίνεται και με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Με αρκετά τοπικά στελέχη να διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις για τη φερεγγυότητα της συγκεκριμένης μεθόδου. Απλούστατα, ουδείς από τις τοπικές δεν θα είναι σε θέση να διασταυρώσει την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, σε αντίθεση με την παραδοσιακή επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων.
Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να ελέγξει πλήρως τον κομματικό μηχανισμό μέσω του συνεδρίου, εξαφανίζοντας τους «αντιφρονούντες» και όσους διατηρούν επιφυλάξεις για την πολιτική του, τα τοπικά στελέχη θεωρούν δεδομένη την προσπάθεια αλλοίωσης των αποτελεσμάτων στην εσωκομματική διαδικασία, προκειμένου ο έλεγχος αυτός να ξεκινήσει από την εκλογή των συνέδρων και την πλήρη επικράτηση των «Μητσοτακικών» στις τοπικές.
Δεν είναι πλέον μυστικό ότι η Πειραιώς επιχειρεί να διασφαλίσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την εκλογή «προεδρικών» στελεχών αλλά και των συνέδρων που θα συμμετάσχουν στο εκλογικό 14ο Συνέδριο του Δεκεμβρίου. Οποιοσδήποτε θα τολμήσει να εκφράσει δυσαρέσκεια για τις πολιτικές της κυβέρνησης, θα χαρακτηριστεί ως εχθρός του κόμματος, με βασικό επιχείρημα την δημοσκοπική υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ακόμα και μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης.
Σοβαρές απώλειες
Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με την πίεση που ασκείται στα τοπικά στελέχη από την κοινωνία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης, ενώ ένας δύσκολος χειμώνας είναι μπροστά, οδηγεί παραδοσιακά στελέχη στην έξοδο. Ήδη τα λεγόμενα «καραμανλικά» και «σαμαρικά» στελέχη δεν έχουν καμία πρόθεση να συμμετέχουν αλλά και να στηρίξουν τις πολιτικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτό αρχίζει και φαίνεται πλέον σε επίπεδο υποψηφίων.
Η πρόσφατη επίθεση Σαμαρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη έριξε λάδι στη φωτιά, ενώ η χρονική στιγμή που έγινε, δεν είναι άσχετη με τις εσωκομματικές διαδικασίες του κόμματος. Υπάρχει όμως και η γενικότερη απροθυμία κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στις τοπικές κοινωνίες, να υπερασπιστούν την πολιτική της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. Διότι απλούστατα δεν την πιστεύουν.
Διαφωνούν κάθετα με τις επιλογές προσώπων, που έχουν αλλοιώσει πλήρως τον χαρακτήρα της παράταξης. Διαφωνούν με την πλειοψηφία των μέτρων που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Διαφωνούν με την οικονομική πολιτική, ειδικά απέναντι στον ιδιωτικό τομέα. Διαφωνούν με τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων που ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε εθνικό ακρωτηριασμό (αυτόν τον όρο χρησιμοποίησε ιστορικό στέλεχος που μίλησα μαζί του και αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα).
Φυσικά στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχούν από αυτή την «αιμορραγία» στελεχών, διότι πρωτίστως, στόχος είναι να ελέγξουν πλήρως το συνέδριο. Και όταν οι αντιφρονούντες παραιτούνται, τότε η κυριαρχία Μητσοτάκη στο κόμμα αυξάνεται.
Όσο για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η απώλεια στελεχών στις εθνικές εκλογές, στο Μαξίμου δεν ανησυχούν. Θεωρούν ότι πλέον η εκλογική κυριαρχία της Ν.Δ. δεν στηρίζεται από τα τοπικά στελέχη, αλλά από την επικοινωνιακή κυριαρχία του κόμματος, η οποία μέσω των ΜΜΕ διαφημίζει το κυβερνητικό έργο απευθείας στους ψηφοφόρους. Στην νέα εποχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι τοπικές δεν έχουν ρόλο…