Μπορεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να δήλωνε μετά την αποχώρηση του από το υπουργείο προστασίας του πολίτη ότι θα παραμείνει «πολιτικά ενεργός», φαίνεται όμως ότι το Μαξίμου είχε τελείως διαφορετική άποψη. Ίσως μάλιστα αυτή η δήλωση του να οδήγησε στις πρόσφατες ανακοινώσεις του διαδόχου του, Τάκη Θεοδωρικάκου, οι οποίες ισοδυναμούν με την πολιτική αποκαθήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη.
Μόνο ένας αδαής θα μπορούσε να πιστέψει ότι η πρόσφατη παρέμβαση του Τάκη Θεοδωρικάκου που συνιστούσε αποδόμηση της πολιτικής Χρυσοχοΐδη, θα μπορούσε να γίνει χωρίς την σύμφωνη γνώμη του μεγάρου Μαξίμου και δη του πολιτικού του προϊσταμένου, Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί πολύ απλά η απαξίωση του «έργου Χρυσοχοΐδη» ισοδυναμεί με κριτική στα πεπραγμένα της ίδιας της κυβέρνησης, που μάλιστα είχε ανάγει το «νόμος και τάξη» σε βασικό πολιτικό επιχείρημα, προσφέροντας την ανάλογη επικοινωνιακή προστασία στον τέως υπουργό προστασίας του πολίτη, παρά το πρωτοφανές κύμα εγκληματικότητας που σάρωσε την Ελλάδα επί των ημερών του.
Ενώ παράλληλα ο Τάκης Θεοδωρικάκος δεν φημίζεται για το «θάρρος» του να κάνει «αντάρτικο» στον εκάστοτε πολιτικό του προϊστάμενο. Είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του κομμουνιστικού του παρελθόντος.
Το Μαξίμου λοιπόν αποφάσισε να τελειώσει την πολιτική καριέρα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αφού μετά από τις ενέργειες Θοδωρικάκου, ακόμα κι αν μπει στα γαλάζια ψηφοδέλτια, δεν πρόκειται να εκλεγεί. Ενώ στο ΚινΑλ, δεν θέλουν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό. Το γιατί τέτοιο μένος κατά ενός υπουργού ο οποίος είχε παρουσιαστεί ως ο άνθρωπος που θα έκανε την Ελλάδα ασφαλέστερη και είχε προβληθεί όσο κανένας άλλος από τον επικοινωνιακό μηχανισμό της κυβέρνησης, θα το μάθουμε σύντομα…
Όταν μία κυβέρνηση αποφασίζει να αποκόψει ένα σημαντικό της κομμάτι, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, τότε σίγουρα ο λόγος είναι εξαιρετικά σοβαρός.