Οργή αλλά και μεγάλη ανησυχία προκάλεσαν στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας οι δηλώσεις Τσαβούσογλου που για πρώτη φορά απειλεί την Ελλάδα με εισβολή.
Είναι άλλωστε η πρώτη φορά μετά την δεκαετία του ‘60 που η Τουρκία εκτοξεύει τέτοιες απειλές, οι οποίες κατέληξαν εντέλει στην εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο το 1974.
Το κλίμα λοιπόν στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι εξαιρετικά βαρύ. Στα πηγαδάκια της Βουλής εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις για την στάση που έχει τηρήσει το Μέγαρο Μαξίμου τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η οποία όπως αποδεικνύεται έχει αποθρασύνει την Τουρκία, δίνοντας της για πρώτη φορά έναν μανδύα «νομιμοφροσύνης» για τις επιθετικές τις ενέργειες.
Στο στόχαστρο κύριος βρίσκεται ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στον οποίον καταλογίζουν την βασική ευθύνη τόσο για την τουρκική ασυδοσία. Είναι η περιβόητη δήλωση του που εγκλώβισέ την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας στα 6 ναυτικά μίλια, την οποία εκμεταλλεύονται οι τούρκοι με μεθοδικότητα προκειμένου να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Λίγες ώρες μετά από αυτή τη δήλωση άλλωστε, τα τουρκικά πολεμικά πλοία έφτασαν ανενόχλητα στα έξι μίλια από το Καστελόριζο αλλά και πλησίον της Ρόδου, για πρώτη φορά.
Η πληγή του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης, το οποίο όμως έχει αναρτηθεί στον ΟΗΕ, θεωρείται πλέον τεράστιο λάθος του Μεγάρου Μαξίμου. Μπορεί οι βουλευτές να μην καταλογίζουν ευθέως ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρούν όμως ότι το περιβάλλον του ήταν αυτό που τον απέτρεψε από το να απαιτήσει ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, όσο αυτό το παράνομο μνημόνιο εξακολουθεί να αποτελεί επίσημη θέση της Τουρκίας.
Όσο μάλιστα βλέπουν τον πρωθυπουργό να μην κλιμακώνει τις ελληνικές απαιτήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμα και τώρα που η Τουρκία απειλεί ευθέως με εισβολή μεγάλα νησιά του Αιγαίου, η ανησυχία αυξάνεται.
Νέος βουλευτής μάλιστα σημείωνε με νόημα ότι δεν μπορεί ολόκληρη η ανθρωπότητα να συζητά την υποτιθέμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να μην ασχολείται με την προαναγγελία εισβολής σε ευρωπαϊκό έδαφος, από τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας! Άλλωστε, η Ουκρανία δεν είναι ούτε μέλος της ΕΕ ούτε του ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με την Ελλάδα.
Δεν πρέπει να μας εκπλήξει εάν τις επόμενες ημέρες αυτή η ανησυχία και οργή εκδηλώθηκε επίσημα από τους γαλάζιους βουλευτές.