Έντονη κινητικότητα έχει αναπτυχθεί στο υπουργείο εσωτερικών τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το ουκρανικό. Κινητικότητα που εκδηλώθηκε με την προσωπική απόφαση του Νίκου Δένδια να στείλει διάβημα και στην Ουκρανία, αναφορικά με την πτώση του μεταγωγικού αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα.
Την ώρα που γινόντουσαν οι διαβουλεύσεις και πάρθηκε η απόφαση για το συγκεκριμένο διάβημα, ο Κυριάκος κυριολεκτικά έλειπε για διακοπές και δεν υπήρχε καμία ενημέρωση, ούτε απαιτήθηκε η έγκριση του για την συγκεκριμένη ενέργεια.
Μία ενέργεια που οπωσδήποτε γεννά πολλά ερωτηματικά, διότι υπήρχε η παραδοχή της Σερβίας ότι η μεταφορά των όπλων ήταν αποτέλεσμα διακρατικής συμφωνίας στην οποία φυσικά, δεν συμμετείχε η Ουκρανία. Η μόνη εμπλοκή της Ουκρανίας φαινομενικά ήταν το ότι η εταιρεία που ανέλαβε την μεταφορά ήταν ουκρανική και το προσωπικό επίσης ουκρανοί πολίτες.
Φαίνεται όμως ότι το υπουργείο εξωτερικών είχε διαφορετική άποψη. Διαφορετική άποψη είχε και για την αποστολή όπλων, ειδικά με τον τρόπο που αυτή έγινε αλλά ουδείς είχε τολμήσει να εκφραστεί δημόσια. Ακόμα και όταν η Ίντερπόλ προειδοποίησε ότι τα όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία ενδέχεται να πωλούνται στην μαύρη αγορά και σε εγκληματικές οργανώσεις – τρομοκράτες, προκλήθηκαν συζητήσεις μέσα στο υπουργείο εξωτερικών αλλά κρατήθηκαν επτασφράγιστες.
Διπλωμάτης πάντως που είναι σε θέση να γνωρίζει τι συμβαίνει στα άδυτα του υπουργείου, ανέλυσε με ένα απολύτως κατανοητό σκεπτικό, ότι είναι τουλάχιστον περίεργο έμπειροι ουκρανοί πυλωτή και ουκρανικά μεταγωγικά να παριστάνουν το κούριερ για τρίτες χώρες, την ώρα που η πατρίδα τους βρίσκεται σε πόλεμο και έχει ανάγκη ακόμα και το τελευταίο πτητικό μέσο. Ακόμα περισσότερο, και τον τελευταίο έμπειρο χειριστή.
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε πρώτο τετελεσμένων και δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Ούτε καν με τα γνωστά παραπολιτικά σχόλια κατά του Δένδια που εμφανίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις για να εκφράσουν την πρωθυπουργική τις αρέσκεια έναντι του υπουργού εξωτερικών.