Μετά την αποκάλυψη του τραπεζικού σκανδάλου Κοσκωτά, τον Ιούλιο του 1988 ενώ διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα και παράλληλα άρση τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να διερευνηθεί το σκάνδαλο, ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Δικαιοσύνης Μένιος Κουτσόγιωργας έφερε τροπολογία συγκάλυψης στη Βουλή, τον αποκαλούμενο «Κουτσονόμο». Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το αντάλλαγμα ήταν η κατάθεση 2 εκατομμυρίων δολαρίων στο όνομα του τότε υπουργού.
Η σημερινή πολιτική κατάσταση διαθέτει παρόμοια χαρακτηριστικά, με διαφορετική χρονική σειρά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε μία τροπολογία προκειμένου να εξασφαλίσει το απόρρητο έναντι της εισαγγελικής έρευνας αλλά και της προσπάθειας της ανεξάρτητης αρχής να διερευνήσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Ένα σκάνδαλο το οποίο σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των πρωταγωνιστών, συνδέεται και με κάποιες σκανδαλώδεις τροπολογίες που εισήγαγε η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφορικά με την ασυλία των τραπεζιτών για υποθέσεις δισεκατομμυρίων.
Φυσικά, δεν έχει αποκαλυφθεί καμία ροή χρήματος προς τους λογαριασμούς του πρωθυπουργού από κάποιους των οποίων τα τραπεζικά δάνεια διεγράφησαν, δεν υπάρχει δηλαδή κάποια ποινική υπόθεση κατά του πρωθυπουργού ως προς το συγκεκριμένο σκέλος.
Αντίθετα, το σύνολο της αντιπολίτευσης βλέπει ποινικές ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς το σκάνδαλο των υποκλοπών και την προσπάθεια συγκάλυψης του με την επίκληση του απορρήτου.
Στον αντίποδα, η Ντόρα Μπακογιάννη υπερασπίζεται το απόρρητο, προειδοποιώντας μάλιστα για βαρύτατες ποινικές ευθύνες έναντι όσων το παραβιάσουν. Με την άποψη αυτή διαφώνησε τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όσο και ο εξαίρετος νομικός Κώστας Τζαβάρας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Μένιος Κουτσόγιωργας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η αλλαγή του εκλογικού νόμου
Υπάρχει όμως άλλο ένα κοινό στοιχείο που συνδέει την σημερινή πολιτική σκηνή με τις πολιτικές εξελίξεις εκείνης της εποχής. Τον Μάρτιο του 1989, ο Μένιος Κουτσόγιωργας αλλάζει τον εκλογικό νόμο. Η συγκεκριμένη ενέργεια θεωρήθηκε τεράστιο σκάνδαλο, καθώς ήταν προφανές ότι αποσκοπούσε στο να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και να εξασφαλίσει ο τότε αντιπρόεδρος και υπουργός Δικαιοσύνης την ατιμωρησία από τις κατηγορίες που τον βάρυναν.
Οι εισηγήσεις λοιπόν που δέχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για αλλαγή του εκλογικού νόμου τον οποίο ο ίδιος είχε ψηφίσει, την ώρα που ελέγχεται για το σκάνδαλο των υποκλοπών, συνιστούν μία τρανταχτή αντιστοιχία με μία μαύρη εποχή.
Υπάρχουν φυσικά φωνές εντός της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτή του Κώστα Κυρανάκη ο οποίος παρότι νέος βουλευτής, φαίνεται ότι γνωρίζει ιστορία, σε αντίθεση με κάποιους παλαιότερους που επιμένουν να εισηγούνται στον πρωθυπουργό μία τέτοια αυτοκτονική απόφαση.
Το ερώτημα λοιπόν είναι: Με ποια σκοπιμότητα σέρνουν κάποιοι τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον δρόμο του Μένιου Κουτσόγιωργα; Δεν κατανοούν ότι η υστεροφημία του πρωθυπουργού θα αμαυρωθεί εάν προβεί σε μία τέτοια ενέργεια στο συγκεκριμένο πολιτικό σκηνικό; Σε αυτές τις φωνές, ίσως θα πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες ακόμα και για τις ποινικές υποθέσεις που διερευνά μεταξύ άλλων και η εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές. Όπως η ιστορία δείχνει, ο Μένιος Κουτσόγιωργας άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να εξασφαλίσει την δική του επιβίωση και ατιμωρησία. Ίσως αυτή που εισηγούνται στον Κυριάκο κάτι παρόμοιο, να έχουν και παρόμοια κίνητρα.