Φίλτρο σκίασης ή περιορισμένης αντανάκλασης καθρέφτη αναζητούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας! Η -εθνικής σημασίας- αναζήτηση ξεκίνησε κατόπιν επίμονων παραπόνων της κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ότι δεν θα πρέπει να φαίνονται τα νώτα της ίδιας και των άλλων όρθιων παρισταμένων κατά την υποδοχή επισκεπτών στη μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Προεδρικού Μεγάρου.
Οι συζητήσεις για το -κατά τα φαινόμενα- μέγιστο πολιτειακό ζήτημα, που απασχολεί την κυρία Σακελλαροπούλου, άρχισαν από τις 2 Μαΐου και συνεχίζονταν ως πριν από λίγες ημέρες. Εκείνη την ανοιξιάτικη βραδιά, η Πρόεδρος δεν έμεινε καθόλου, μα καθόλου ευχαριστημένη από τα τηλεοπτικά πλάνα της και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που αντίκρισε μετά το πέρας της επίσημης δεξίωσης προς τιμήν του βασιλιά Φίλιππου και της βασίλισσας Ματθίλδης του Βελγίου. Τα παράπονα ξεκινούσαν από το γεγονός ότι ο καθρέφτης πολλαπλασιάζει υπερβολικά τη λάμψη του φωτός των τηλεοπτικών προβολέων. Και συνεχίζονταν με την εκτίμηση ότι η πλάτη της Προέδρου (με κόκκινο, βελούδινο φόρεμα εκείνη την ημέρα) φαινόταν πιο πλατιά και τετραγωνισμένη, ενώ της Βασίλισσας αναδεικνυόταν όσο και όπως έπρεπε! Τα παράπονα κατέληγαν στη διατύπωση της ανησυχίας ότι, όση ώρα (ομολογουμένως αρκετή) παραμένει όρθια, μπορεί να κάνει κάποια ανθρώπινη κίνηση που να παρεξηγηθεί ή να αποτελέσει αφορμή διακωμώδησης μέσω της κάμεραμαν ή των φωτογράφων και -αλίμονο- των χιουμοριστικών εκπομπών.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό αν η αγανάκτηση της κυρίας Προέδρου πηγάζει από αποκλειστικά προσωπικές ανησυχίες της ή και από τη μέριμνα προστασίας και ανάδειξής της από τον σύντροφό της, Παύλο Κοτσώνη. Βέβαια -για να λέμε την πλήρη αλήθεια- εκείνη την ημέρα ο λυγερόκορμος κ. Κοτσώνης (ο λεγόμενος και «Βασιλεύς Παύλος») που, λόγω πρωτοκόλλου, στεκόταν στο πλευρό της πραγματικής βασίλισσας, της Ματθίλδης, έλαμπε. Δεν φαινόταν να τον απασχολούσαν ο καθρέφτης και τα νώτα των επισήμων.
Ομολογουμένως, πρωτότυπο το πρόβλημα που απασχολεί την κυρία Πρόεδρο (και δεν το είχαν σκεφθεί όλοι οι προκάτοχοί της ή ακόμα και οι βασιλείς και βασίλισσες πριν από το 1967), αλλά -αν και δικαστικός και πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας- ξεχνά τους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις. Στο συγκεκριμένο κτίριο δεν επιτρέπονται οι μη απολύτως αναγκαίες αλλαγές στο εσωτερικό και το εξωτερικό του. Γιατί το Προεδρικό Μέγαρο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο (υπό τον τίτλο «Ανάκτορα της οδού Ηρώδου Αττικού) από το Δεκέμβριο του 1972, ενώ ακολούθησαν σχετικές υπουργικές αποφάσεις τη δεκαετία του ’90 και σειρά μελετών κατά τη διάρκεια αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών αποκαταστάσεων το 1975, το 1993 και το 1999.
Πάντως, ελέγχονται ως ανακριβείς άλλες πληροφορίες που φέρουν τηνκυρία Πρόεδρο να έχει αισθητικές ανησυχίες και γι’ άλλα διατηρητέα κτίρια της ευρύτερης περιοχής, όπως το Μέγαρο Μαξίμου, το Μέγαρο Σταθάτου, το Μουσείο Μπενάκη, η οικία Βενιζέλου (νυν Βρετανική Πρεσβεία και ιδιοκτησία του Βρετανικού Δημοσίου), η παλαιά πτέρυγα του «Ευαγγελισμού» και ο Ιερός Ναός της Ριζαρείου. Όχι, όλα αυτά δεν κινδυνεύουν.