Δεν άντεξε άλλο ο Κυριάκος με την επικοινωνιακή διαχείριση της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών, και απασφάλισε κατά των στενών συνεργατών του.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η στρατηγική του Μαξίμου, είναι να παρουσιάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως έναν άνθρωπο που απλά προεδρεύει και στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει το παραμικρό για αυτά που συμβαίνουν στη χώρα.
Η στρατηγική αυτή φυσικά είχε αποδειχθεί άκρως επιτυχημένη σε προηγούμενες κρίσεις, όπως η πανδημία, οι φυσικές καταστροφές, η ενεργειακή ακρίβεια κλπ.
Τώρα όμως, η εικόνα ενός πρωθυπουργού ο οποίος έχει απόλυτη άγνοια για τα τεκταινόμενα, φαίνεται ότι εξόργισε το πανελλήνιο. Γεγονός που το αντελήφθη ακόμα και ο ίδιος ο Κυριάκος.
Άλλωστε, αυτή η στρατηγική ερχόταν σε απευθείας αντίθεση με τους πανηγυρισμούς κατά την ίδρυση του λεγόμενου «επιτελικού κράτους». Όταν ο Μητσοτάκης με τον Γεραπετρίτη επανειλημμένα είχαν βγει και υπερηφανευόντουσαν για το ότι έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ώστε το Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υφυπουργός Άκης Σκέρτσος μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να παρακολουθούν πού βρίσκεται η πορεία ακόμη και της πιο ασήμαντης υπουργικής απόφασης προκειμένου να επισημαίνουν στους υπουργούς κενά και ολιγωρίες.
Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε δημιουργήθηκε και λειτουργεί η Ειδική Γραμματεία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) για την παρακολούθηση και αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου. Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού ορίσθηκε ο Θανάσης Κοντογεώργης και επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Συντονισμού ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος.
Το αποτέλεσμα ήταν ο Κυριάκος να εκραγεί και να επιτεθεί ακόμα και σε στενούς συνεργάτες του, απαιτώντας να σταματήσουν να τον παρουσιάζουν ως «βλαμμένο»…
Αυτός λοιπόν ήταν και ο λόγος της επικής κυβίστησης του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ο οποίος αιφνιδίασε τους πάντες λέγοντας σήμερα ότι «ο πρωθυπουργός γνώριζε τα πάντα».