Παρέα με την πολυαγαπημένη του αδελφή Αλίκη κάνει πια ο Τάκης Βουγιουκλάκης, ο οποίος «έφυγε» χθες τα ξημερώματα στον ύπνο του από ανακοπή, σε ηλικία 82 ετών. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος αλλά και σύμβουλος του Μίνωα Κυριακού, ήταν ο θεματοφύλακας του ονόματος της εθνικής μας σταρ, μια και ήταν εκείνος που έζησε στο πλευρό της όσο κανένας άλλος όλες τις στιγμές που σημάδεψαν τη ζωή και την καριέρα της στον κινηματογράφο και στο θέατρο.
- Από τον
Νίκο Νικόλιζα
Ο ίδιος, στη σκιά της αδελφής του, έκανε αρκετές κινηματογραφικές, θεατρικές και τηλεοπτικές επιτυχίες, ωστόσο το αστέρι που πάντα έλαμπε στην οικογένεια ήταν η Αλίκη. Ομως ο Τάκης Βουγιουκλάκης, ο οποίος συνέδεσε την προσωπική του ζωή με το όνομα της ηθοποιού Εφης Πίκουλα, «έφυγε» με τρία μεγάλα «αγκάθια» στην καρδιά! Το ένα τού «τρυπούσε» την καρδιά επί χρόνια. Ηταν ο μαρτυρικός θάνατος του πατέρα του, που είχε διατελέσει νομάρχης Αρκαδίας και το 1943 εκτελέστηκε από τους κομμουνιστές. Μάλιστα, τον βασάνισαν φρικτά, σπάζοντάς του τα κόκαλα, ενώ προηγουμένως του είχαν βγάλει τα δόντια και τα νύχια με τανάλια.
Η απώλεια της αδερφής του
Το άλλο ήταν ο χαμός της πολυαγαπημένης του Αλίκης, μια απώλεια που ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει. Και το τρίτο ήταν η μεγάλη κόντρα του με τον ανιψιό του Γιάννη Παπαμιχαήλ, με αφορμή την πώληση του εξοχικού της εθνικής μας σταρ στον Θεολόγο και το θέατρο «Αλίκη», που τελικά πέρασε σε άλλα χέρια εν μια νυκτί. Λιγομίλητος και χαμηλών τόνων άνθρωπος, ο Τάκης Βουγιουκλάκης σε μια συνέντευξη-ποταμό που είχε δώσει στην «Espresso» το 2017 έκανε τον δικό του απολογισμό ζωής, μιλώντας για όλα όσα είχαν σημαδέψει τη ζωή του. «Τα παιδικά μας χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Ο πατέρας μου ήταν δικηγόρος και νομάρχης στην Αρκαδία. Εκτελέστηκε από τους κομμουνιστές, αφού πρώτα βασανίστηκε φρικτά. Του έσπασαν τα κόκαλα, του έβγαλαν τα δόντια και τα νύχια με τανάλια. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο το 1943, στον Χάραδρο Κυνουρίας. Η μητέρα μου έμεινε χήρα πολύ νέα, μόλις 33 χρόνων. Εκανε “τάμα ζωής” τα τρία παιδιά της! Οικονομικά, ήταν πολύ δύσκολα» μας είχε εξομολογηθεί ο Τάκης Βουγιουκλάκης.
Τα παιδικά χρόνια
«Οι συντάξεις ήταν πενιχρότατες. Μόνη βοήθεια ήταν ό,τι έδιναν οι τρεις αδελφοί της μητέρας μου. Ηταν το γένος Κουμουνδούρου, απόγονος του πρωθυπουργού. Είχε τρεις αδελφούς, επιστήμονες σε καλές θέσεις, ανύπαντρους, και από το υστέρημά τους μας βοηθούσαν. Ζήσαμε κάποια χρόνια στην Αθήνα και έπειτα πήγαμε για ένα καλοκαίρι στο Μαρούσι, όπου μείναμε επτά χρόνια. Από το 1946 γυρίσαμε το 1952. Το Μαρούσι τότε ήταν εξοχή. Παρότι είχαμε δύσκολη ζωή, υπήρχε αγνότητα. Το καλοκαίρι κοιμόμασταν με ανοιχτά παράθυρα! Φυτεύαμε μόνοι μας ντομάτες και άλλα ζαρζαβατικά. Είχαμε και κότες και μία κατσίκα! Ωραία περάσαμε στο Μαρούσι… Μάθαμε πολλά πράγματα για τη ζωή! Η Αλίκη τελείωσε το σχολείο εκεί, εμείς συνεχίσαμε στην Αθήνα» ανέφερε με τρυφερότητα για την αδελφή του.
«Γυρνώντας, η Αλίκη έδωσε στη δραματική σχολή και άρχισε η καριέρα της. Η Αλίκη ήταν ο πατέρας που χάσαμε στην αρχή, γιατί από νωρίς έβγαζε χρήματα! Αυτή βοήθησε οικονομικά να σπουδάσουμε εγώ κι ο αδελφός μου! Εγώ και η Αλίκη ήμασταν ο ένας για τον άλλον, το alter ego. Εμεινα ο μισός όταν έφυγε. Μόλις τελείωσα το γυμνάσιο, πήγα στη Ρώμη. Εκείνη την εποχή, για να πάρεις συνάλλαγμα, έπρεπε να είσαι εγγεγραμμένος σε μια ανώτατη σχολή, ώστε να δικαιολογεί η Τράπεζα της Ελλάδος το χρηματικό ποσό. Εκανα μια εγγραφή χωρίς εξετάσεις στο πανεπιστήμιο της Ρώμης, στην Κοινωνιολογία, γιατί στην Κινηματογραφική Ακαδημία της Ιταλίας, για την οποία ξεκίνησα, δεν μπορούσα να μπω. Επρεπε να ξέρω πολύ καλά τη γλώσσα και να περάσω από εξετάσεις. Διάβαζα 12 ώρες τη μέρα για το πανεπιστήμιο! Στα δύο χρόνια ήμουν έτοιμος να δώσω εξετάσεις στην Κινηματογραφική Ακαδημία. Δώσαμε συνολικά 78 άτομα και μπήκα πρώτος» θυμόταν ο ίδιος στη συγκλονιστική αυτή κατάθεση ψυχής.
Το πρώτο στεφάνι και ο άγνωστος γιος του
Στην Ιταλία ο Τάκης Βουγιουκλάκης γνωρίστηκε με την πρώτη σύζυγό του Μπέττυ, με την οποία παντρεύτηκε το 1960. Από τον γάμο αυτό απέκτησε έναν γιο, τον Γιάννη. Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ο κινηματογράφος είχε αρχίσει να ανθεί, με αποτέλεσμα να πιάσει αμέσως δουλειά.
«Δούλεψα ως βοηθός σκηνοθέτη στις ταινίες “Ο Ηλίας του 16ου” και “Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα”. Υστερα έγινα διευθυντής παραγωγής στις ταινίες “Η κόρη μου η σοσιαλίστρια” και “Επιχείρηση Απόλλων” και το 1969 με κάλεσε ο Φίνος και μου ανέθεσε το πρώτο μου έργο! Μου έδωσε το σενάριο να κάνω την πρώτη μου ταινία, “Το αστείο κορίτσι”. Το σημείο-σταθμός στην καριέρα μου ήταν αυτό. Στη συνέχεια έκανα τις ταινίες “Σ’ αγαπώ”, “Η Αλίκη δικτάτωρ” και το “Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές”, με τον Νίκο Φώσκολο. Με τον Νίκο ήμασταν… Διόσκουροι! Κάναμε συσκηνοθεσία στην ταινία “Δεκαεφτά σφαίρες για έναν άγγελο”. Το 1981 έγραψε το σενάριο στην ταινία μου “Κατάσκοπος Νέλλη” και είχα σκηνοθετήσει όλα τα κινηματογραφημένα εξωτερικά γυρίσματα της “Λάμψης”. Υποκλίνομαι στο ταλέντο και στην εφευρετικότητά του» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, για την επαγγελματική σχέση του με το σινεμά. Η καριέρα του εκτοξεύτηκε όταν ο παλιός κινηματογράφος πέρασε στη μορφή της βιντεοκασέτας, όπου και εκεί ο Τάκης Βουγιουκλάκης πρωτοστάτησε.
Στην τηλεόραση
«Εγώ, ως σκηνοθέτης, δεν μετανιώνω για καμία ταινία μου. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 άρχισε η κρίση του κινηματογράφου, γιατί μπήκε η τηλεόραση στη ζωή μας. Επιπλέον, ο Φίνος αρρώστησε. Ετσι, μην μπορώντας να συνεργαστούμε πλέον, έφυγα από τη Finos Film. Το 1975 πήραμε με την Αλίκη το Κηποθέατρο στο Πεδίον του Αρεως. Σκηνοθέτησα το πρώτο της έργο, τον “Πειρασμό” του Ξενόπουλου, που το κάναμε μιούζικαλ. Τη μουσική έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος. Είχαμε διπλό εισιτήριο από τα άλλα θέατρα, κι όμως ήταν γεμάτο! Σκηνοθέτησα πέντε παραστάσεις με την Αλίκη. Το 1976 έκανα το δικό μου γραφείο παραγωγής. Επίσης υπήρξα σύμβουλος του Μίνωα Κυριακού στον ΑΝΤ1 από το 1991» μας είχε αναφέρει με καμάρι όταν μιλούσε για την πορεία του.
Ο κεραυνοβόλος έρωτας το 1985 με την Εφη Πίκουλα…
Την εποχή της βιντεοκασέτας, κατά την οποία ο Τάκης Βουγιουκλάκης εργάζεται ως σκηνοθέτης, γνωρίζεται με τη δεύτερη σύζυγό του Εφη Πίκουλα. Ο έρωτάς τους είναι κεραυνοβόλος. «Το 1985 είναι για μένα ημερομηνία-σταθμός και ορόσημο, γιατί τη γνώρισα! Εκείνη την εποχή συνεργαζόμουν με τον Γιώργο Καραγιάννη, ο οποίος μας πάντρεψε κιόλας. Είμαστε αγαπημένοι φίλοι! Με πήρε, λοιπόν, τηλέφωνο να σκηνοθετήσω μια ταινία. Εγώ ήμουν εκτός με θίασο και του πρότεινα τον βοηθό μου Θοδωρή Κωνσταντόπουλο, ο οποίος διάλεξε την Εφη. Το σενάριο αφορούσε έναν πλούσιο βιομήχανο και τα γυρίσματα γίνονταν στη Βίλα Λεβίδη, στην Παλλήνη. Εκείνη την περίοδο είχα αγοράσει μία Μερσεντές. Μου ζήτησαν, λοιπόν, να τους πάω το αυτοκίνητο για το γύρισμα. Η βίλα είχε έναν υπέροχο κήπο με μπακαρά τριαντάφυλλα! Είχε όμως έναν κηπουρό που, αν πατούσες λίγο το γρασίδι, σου έριχνε με το δίκαννο! Οπως περίμενα, σταμάτησε ένα αυτοκίνητο και κατέβηκε η Εφη! Μόλις την είδα, είπα: “Τι έγινε; Από τον Ολυμπο κατέβηκαν οι θεές;” Τρελάθηκα! Και χωρίς να υπολογίσω τίποτε, έκανα μία και έκοψα ένα τριαντάφυλλο! Αρχισε να φωνάζει ο κηπουρός… Εβγαλα ένα χιλιάρικο από την τσέπη και το κάρφωσα πάνω στο κομμένο κοτσάνι! Του το έδειξα και μου έκανε νόημα, σαν να μου έλεγε “ευχαριστώ”! Της το πρόσφερα κι από κει αρχίσαμε… Το 1986 παντρευτήκαμε στον Αγιο Δημήτριο Ψυχικού» έλεγε σε αυτό τον μοναδικό απολογισμό ζωής πριν από τέσσερα χρόνια στην «Espresso».
Η διαμάχη με τον ανιψιό του Γιάννη Παπαμιχαήλ
Μετά τον θάνατο της Αλίκης τα αδέλφια της Αντώνης και Τάκης ήρθαν πολλές φορές σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον ανιψιό τους Γιάννη. Η πρώτη κόντρα εκδηλώθηκε όταν ο Γιάννης Παπαμιχαήλ αποφάσισε να πουλήσει το εξοχικό σπίτι της Αλίκης στον Θεολόγο, ενώ φανερά αντίθετος εμφανίστηκε και στο θέμα του θεάτρου «Αλίκη», όταν αυτό πέρασε σε άλλα χέρια εν μια νυκτί. Το 2008 ο Τάκης Βουγιουκλάκης με δημόσιες δηλώσεις του επέκρινε την έγκριση για το σίριαλ «Εχω ένα μυστικό», με θέμα τη ζωή της αδελφής του, το οποίο προβλήθηκε από τον Alpha, ενώ τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις θείου και ανιψιού ήταν πολύ τυπικές!