Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το διαφημιστικό σποτ του συνεδρίου υπογεννητικότητας με πολλούς να το χαρακτηρίζουν ως σεξιστικό.
Πολλές διάσημες γυναίκες μάλιστα τοποθετήθηκαν επί του θέματος μέσα από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα social media εκφράζοντας την λύπη τους που θίγεται ένα τόσο ευαίσθητο θέμα με προσβλητικό τρόπο για την γυναίκα.
Καίτη Γαρμπή
«Πριν από μερικές εβδομάδες που ζητήθηκε από τον γυναικολόγο… που με βοήθησε μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστάω αιώνια ευγνωμοσύνη, δέχτηκα να το κάνω. Πριν από λίγο όμως, είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην. Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι της αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης. Ντροπή! Δε θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και Διονύσης δεν θα είμαστε εκεί»
Όλγα Κεφαλογιάννη
«Η γονιμότητα είναι δικαίωμα, η μητρότητα επιλογή, η ζωή κάθε γυναίκας δεν χωράει απολογισμούς ούτε ταμπέλες. Φτάνει πια με τα στερεότυπα που διαλύουν τις γυναίκες».
Κατερίνα Καινούργιου
«Πιστεύοντας πως κάθε μία από εμάς έχει την απόλυτη και μοναδική ελευθερία να διαχειρίζεται τη ζωή της και να απαντά στα στερεότυπα, αρνήθηκα εξ αρχής την καμπάνια για την υπογονιμότητα, γιατί ποτέ δεν θα ήθελα να γίνω “δασκάλα” και να κουνήσω το δάχτυλο σε καμιά γυναίκα και σε καμιά επιλογή της»
Ελεονώρα Μελέτη
«Πριν λίγο καιρό δέχτηκα πρόταση να λάβω μέρος σε μια καμπάνια κατά της ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στην Ελλάδα. Η πρόταση συνοδευόταν από αναλυτικές οδηγίες για το τι θα έπρεπε να πω προκειμένου να πείσω τις γυναίκες για το πόσο ωραίο πράγμα είναι η μητρότητα κ ποσό εύκολα συνδυάζεται με την καριέρα. Αρνήθηκα τη πρόταση. Ποτέ δεν θα τολμούσα να ασκήσω πίεση στην οποιαδήποτε γυναίκα για να γίνει μητέρα. Η μητρότητα είναι κάτι καθαρά προσωπικό. Μια γυναίκα οφείλει στον εαυτό της να φέρει στον κόσμο ένα παιδί μόνο γιατί το ΘΕΛΕΙ Η ΙΔΙΑ. Όχι γιατί μεγαλώνει, όχι γιατί θέλουν οι άλλοι , όχι γιατί πρέπει. Και καλό θα είναι να της επιτρέπεται να μπορεί να το φέρει στο κόσμο με τον άνδρα της, με τον σύντροφο της, με τη φίλη της, μόνη της, η όπως αλλιώς εκείνη μπορεί κ ονειρεύεται. Το αν συνδυάζεται «εύκολα» ή όχι ή μητρότητα με τη καριέρα δεν θα το σχολιάσω. Κ πάλι είναι κάτι που δεν υπακούει σε κανόνες. Τώρα, για το αν η Ελλάδα δεν γεννάει παιδιά δεν είναι κάτι που θα πρέπει να το επωμιστεί η ελληνίδα καριέρας. Ίσως πρέπει να το επωμιστεί η ίδια η Ελλάδα.
Στις σκανδιναβικές χώρες που τα νέα ζευγάρια στηρίζονται από το κράτος, όπως κ οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι single μητέρες, οι ανήλικες έγκυες, οι άνεργοι υποψήφιοι γονείς με επιδόματα κ παροχές ενώ τα νέα μέλη της κοινωνίας «χαρτζιλικώνονται» από το κράτος με επιδόματα από την αρχή της ζωής τους μέχρι τα 18 τους, οι γεννήσεις πάνε σφαίρα.
Εδώ στην χώρα μας, τα νέα ζευγάρια μονίμως περιμένουν να «φτιάξουν» τα οικονομικά τους, οι γυναίκες που στη καμπάνια εμφανίζονται να ενδιαφέρονται μόνο για τη καριέρα τους, συχνά υποχρεώνονται να δουλέψουν για να “τσοντάρουν” ακόμα περισσότερο οικονομικά στις οικογένειες τους. Η σκέψη δημιουργίας οικογένειας πνιγεί σα θηλιά τα ζευγάρια. Κ αν έχουν κάποιοι παιδί, αναρωτιούνται πως θα τα φέρουν πέρα με ένα δεύτερο. Καλό θα ήταν λοιπόν στο οποίο συνέδριο από το να βάζουν στο στόχαστρο τις γυναίκες, ας συζητήσουν πως θα στηρίξουν οικονομικά τους πολίτες ώστε να νιώθουν ασφαλείς πως θα βελτιώσουν τη δημόσια παιδεία κ εκπαίδευση, πως θα ενισχύσουν τις νέες οικογένειες, πως θα στηρίξουν τις νέες μητέρες σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ναι θα πολεμούσε την υπογεννητικότητα»
Μαντώ Γαστεράτου
«Υπεύθυνα δηλώνω πως θέλω να αποσυρθεί το video μου για το συνέδριο γονιμότητας που με βρίσκει αντίθετη ως γυναίκα και ως μητέρα.
Σέβομαι τη ζωή του κάθε συνανθρώπου και συμπολίτη μου και σε καμιά περίπτωση δεν μου αρέσει να κρίνω επιλογές του.
Λυπάμαι που για ένα τόσο ευαίσθητο και σημαντικό θέμα, καλούμαστε για ακόμη μία φορά να εξηγούμε τα αυτονόητα.
Ότι στην Ελλάδα του 2021 η κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να ζει την ζωή της όπως θέλει.»
Πέννυ Μπαλτατζή
«Εμένα μου είπαν να πω τι σημαίνει το παιδί μου για μένα και να μιλήσουμε με αγάπη σε αυτούς που θέλουν να γίνουν γονείς (που θέλουν επαναλαμβάνω) ώστε να μη χάσουν την ελπίδα τους.
Δεν υποστηρίζω την υποβοηθούμενη αναπαραγωγική μέθοδο παρά μόνο όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. Δεν υποστηρίζω πως κάποιος δεν είναι ολοκληρωμένος χωρίς την ύπαρξη παιδιού. Δεν υποστηρίζω το συνέδριο.
Λυπάμαι για την σαπίλα αυτή. Λυπάμαι που εξαπατήθηκα.»
Μαρία Κορινθίου
«Πριν περίπου ένα μήνα μου ζητήθηκε και ένα να συμμετάσχω στην ενέργεια για την στήριξη στις γυναίκες που εξακολουθούν να επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά σε οποιαδήποτε ηλικία οι ίδιες επιθυμούν.
Το έκανα με μεγάλη χαρά μαζί με άλλους συμμετέχοντες από τον χώρο μου, θεωρώντας ότι κάνουμε κάτι καλό και στηρίζουμε προσπάθειες και δικαιώματα ανθρώπων.
Δεν ενημερώθηκα ποτέ για ένα βίντεο που θα συνοδεύει τις δικές μας μαρτυρίες για τα παιδιά μας (γιατί αυτό ζητήθηκε… να μιλήσουμε τι σημαίνει για εμάς το παιδί και τι σημαίνει το δικό μας παιδί για εμάς).
Σε καμιά περίπτωση και νομίζω ο δικός μου ο χαρακτήρας τόσα χρόνια σας το έχει δείξει, δεν ενστερνίζομαι και στηρίζω, ούτε το βίντεο που προωθήθηκε, ούτε τα “ψιλά γράμματα” που τώρα μου έστειλε κόσμος και ενημερώθηκα, ούτε φυσικά το συνέδριο.»
Πέγκυ Ζήνα
«Εννοείται αποχωρώ από το πρώτο συνέδριο γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας μετά το απαράδεκτο βίντεο που υποτιμά τις γυναίκες και της απόφασης της ζωής τους. Μόνο εκείνες δημιουργούν τα όριά τους και αν θέλουν τα ξεπερνάνε. Κανείς άλλος.
Μου ζητήθηκε από έναν φίλο να πω πως συνδυάζονται καριέρα και μητρότητα έτσι ώστε να δώσω θάρρος στις νέες μανούλες… Δε γνώριζα τίποτα άλλο σχετικά με το συνέδριο και τους συμμετέχοντες σε αυτό με όποιον τρόπο.
Έτσι λοιπόν με απόλυτο σεβασμό του αδιαπραγμάτευτου δικαιώματος στην αυτοδιάθεση δεν προτίθεμαι να στηρίξω μία τέτοια πρωτοβουλία.
Σε όλες αυτές που μπόρεσαν ή δεν μπόρεσαν, που προχώρησαν ή φοβήθηκαν, που έκριναν ότι οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες κι όταν έγιναν ήταν πλέον αργά και σε όσες αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να προσπαθήσουν… είστε πολύτιμες κια υπέροχες. Αξίζετε μόνο αγάπη και σεβασμό!»
Άννα Μαρία Βέλλη
«Ίσως είναι μωρό. Ίσως είναι burger. Ίσως θέλω παιδί. Ίσως δεν θέλω. Ίσως κάνω παιδί στα 45. Ίσως κάνω στα 25. Ίσως δεν κάνω. Ίσως μια μέρα θυμηθούμε ότι είμαστε στο 2021 και όχι στον μεσαίωνα. Ίσως. Ξέρω γω. Θα δούμε.»
Ιωάννα Τριανταφυλλίδου
«Η γυναίκα οφείλει μέχρι τα 40 της να έχει πάει πανεπιστήμιο, να έχει βρει καλή δουλειά, να έχει γνωρίσει τον άντρα των ονείρων της, να έχει παντρευτεί και να έχει γίνει μάνα. Τα πρώτα συγκαταλέγονται σε αυτά που μπορεί να έχεις κάνε, το τελευταίο σε αυτά που θα πρέπει να έχεις κάνει.
Πολλές γυναίκες που δεν γίνονται μάνες μέχρι τα 40 είναι επειδή δεν… ξέρουν και πρέπει να γίνει ολόκληρο συνέδριο για να ενημερωθούν ότι υπάρχει όριο ηλικίας. (Λες και δεν αρκούν οι μπηχτές για κάθε μη γόνιμο χρόνο που περνάει).
Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θα έπρεπε να χρησιμοποιείται μόνο σε όσους νοσούν από την υπογονιμότητα. Στις γυναίκες που επέλεξαν ενώ κάποτε μπορούσαν, αρμόζει τιμωρία για την μη πρέπουσα και χωρίς ενημέρωση επιλογή ζωής ως τώρα και καταλογισμός ευθύνης για τη φθίνουσα πορεία του κράτους (ας έστελνε).
Και αναρωτιέται: Τι έχουμε κάνει λάθος ως κοινωνία του 2021;»
Γιώργος Αγγελόπουλος
Στο συνέδριο όμως παρευρέθηκε και ο Γιώργος Αγγελόπουλος ο οποίος μέσα από την εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού «Καλύτερα δεν γίνεται» εξέφρασε την απογοήτευσή του για το εν λόγο διαφημιστικό σποτ.
«Μου ζήτησαν να συμμετέχω στο συνέδριο επειδή το θέμα της υπογεννητικότητας είναι και αντρική υπόθεση. Επειδή μας αφορά όλους και την πολιτεία, στόχος ήταν να αντιμετωπίσουμε εμπράκτως την υπογεννητικότητα και να ενημερώθουμε. Χθες βράδυ ενημερώθηκα για όλο αυτό που γίνεται με το σποτ. Με ενημέρωσαν ότι τα βιντεάκια που είχε φτιάξει ο Δημήτρης Μάρκος (σ.σ. με τους celebrities) κατέβηκαν, και το δικό μου. Επειδή το είδα, το σποτ δεν αφήνει το ίδιο νόημα με τον σκοπό του συνεδρίου. Δεν έχω μιλήσει ακόμα με τον κ. Πάντο αλλά πιστεύω ότι ένα άστοχο σποτ δεν έχει να κάνει με τον σκοπό του συνεδρίου. Είναι ένα ατυχές σποτ. Αδικεί την όλη προσπάθεια που κλήθηκα να συμμετέχω», είπε χαρακτηριστικά ο Ντάνος.
Σταματίνα Τσιμτσιλή
«Δεν γνώριζα το περιεχόμενο του σποτ ούτε το είχα δει μέχρι χθες το βράδυ που ενημερώθηκα από τα social media.
Μου ζητήθηκε πριν από αρκετούς μήνες ως μητέρα τριών παιδιών να περάσω ένα μήνυμα κατά της υπογεννητικότητας που μαστίζει την Ελλάδα και αυτό έκανα με πολύ αγνές προθέσεις και χωρίς κάποιο αντάλλαγμα.
Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να ορίζει τη ζωή και το σώμα της και φυσικά η πληρότητα δεν έρχεται μόνο μέσα από τη μητρότητα.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του διαφημιστικού σποτ με βρίσκει αντίθετη διότι το ταξίδι της μητρότητας δεν ορίζεται μόνο από ένα βιολογικό ρολόι που χτυπάει απειλητικά με όρους γονιμότητας αλλά και από άλλες περιστάσεις τις οποίες καθορίζει αποκλειστικά και μόνο κάθε γυναίκα με την ελευθερία της βούλησής της. Ας μην εμπορευματοποιούμε αυτό το ιερό ταξίδι. Αποσύρω την συμμετοχή μου. #συνεδριο»
Η Σταματίνα Τσιμτσιλή ενώ τοποθετήθηκε μέσα από τα social media σχετικά με την θεματολογία του συνεδρίου, δηλώνοντας μετανιωμένη για την συμμετοχή της, μέσα από την εκπομπή της «Happy Day» θέλησε να ξεκαθαρίσει την θέση της αναφορικά με τα αρνητικά σχόλια που έλαβε από συναδέλφους της γι’ αυτήν της την κίνηση.
«Δεν ήξερα τίποτα. Ο σάλος δικαίως προκλήθηκε για αυτό το βίντεο. Με αυτό το ρολόι που χτυπά απειλητικά πάνω από το κεφάλι σου. Αν δε γίνεις μάνα δε σημαίνει ότι δεν είσαι ολοκληρωμένη προσωπικότητα.
Απέσυρα τη συμμετοχή και έγραψα ένα κείμενο που συνόδευα την ανάρτησή μου. Επειδή κάποιοι συνάδελφοί μου είπαν εγώ είχα καταλάβει ότι η διοργάνωση είχε θέματα και για αυτό δεν ήθελα να συμμετέχω. Να πω με την ειλικρίνεια που με διακατέχει ότι εγώ ήξερα ότι θα είναι ένα συνέδριο για την υπογεννητικότητα, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και κορυφαίοι υπουργοί.
Τώρα να λέμε γιατί εσύ το έγραψες το πρωί και όχι το βράδυ, φθάνει στα όρια της ανθρωποφαγίας»
Κία Παπαδοπούλου
Η αρχισυντάκτρια του διαφημιστικού ακούει στο όνομα Κία Παπαδοπούλου. Η εν λόγω δημοσιογράφος ξέσπασε μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από το συγκεκριμένο σποτ και μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook έδωσε τη δική της απάντηση σε όσα εισακούστηκαν, γράφοντας χαρακτηριστικά:
«Έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά και αρχίζει ο απολογισμός.
Πέρασες στο πανεπιστήμιο
Έπιασες μια καλή δουλειά
Γνώρισες τον άντρα τον ονείρων σου και ξαφνικά… μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα.
«Φωνές: Άντε τι κάθεσαι! Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;»
Τι έκανα λάθος;
Τίποτα δεν έκανες λάθος! Απλά δεν γνώριζες.
Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δίκη σου οικογένεια ΑΥΡΙΟ!
Φρόντισε να ενημερωθείς ΣΗΜΕΡΑ!
Κία Παπαδοπούλου
Αυτό το κείμενο έχει την δίκη μου υπογραφή και καταθέτει ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Σε αυτό το κείμενο έχω γράψει όλα όσα έχω βιώσει στο πετσί μου επειδή έκανα το έγκλημα να είμαι 10 χρόνια παντρεμένη χωρίς να έχω κάνει παιδιά.
Γιατί έχω περάσει τα 40 και δεν έχω γίνει μάνα. Γιατί η δική μου οικογένεια έχει έναν υπέροχο αδέσποτο σκύλο και όχι παιδιά όπως θα “έπρεπε”. Αυτές τις ερωτήσεις, που έχω βάλει ως Ερινύες στο σποτ, τις έχω δεχτεί άπειρες φορές στη ζωή μου… η ειρωνία είναι ότι τις έχω δεχτεί και από ανθρώπους που σήμερα σηκώνουν το δάχτυλο και με καταδικάζουν που τις έγραψα. Θέλετε να μου πείτε πως μόλις μια γυναίκα περάσει τα 40 ΔΕΝ είναι η πρώτη ερώτηση που της κάνουν; Ακόμα και στην τηλεόραση.
Μου ζητήθηκε να γράψω το κείμενο για ένα κοινωνικό μήνυμα με θέμα την γυναικεία υπογονιμότητα. Αυτή είναι η δουλειά μου, είμαι δημοσιογράφος και έχω γράψει παρά πολλά κείμενα μετά από έρευνα.
Τα ιατρικά δεδομένα μιλούν ξεκάθαρα πως η έλλειψη γνώσης είναι ένας από τους βασικούς λόγους της γυναικείας υπογονιμότητας. Δυστυχώς δεν μπορώ να ανατρέψω τα ιατρικά δεδομένα. Ακόμα και εγώ η ίδια αν είχα την γνώση που έχω σήμερα θα τα είχα κάνει όλα αλλιώς. Από πότε όμως είναι κακό να ενημερώνεται κάποιος όπως τονίζει το σποτ;
Στο κοινωνικό μήνυμα έχω τονίσει δυο λέξεις “ΤΙΠΟΤΑ δεν έχει κάνει λάθος!” και φυσικά “ΑΝ ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια…”. Μπορεί να ονειρεύεσαι κάτι άλλο στη ζωή σου. Απλά ενημερώσου! Αυτό τονίζει το μήνυμα, να διώξεις τις ενοχές που σου φορτώνουν οι άλλοι και φυσικά να ενημερωθείς σωστά!
Προσπαθήστε να βλέπετε και να κρίνετε σωστά ακόμα κι αν υπάρχει πολύ σκοτάδι!».