Ο Χρήστος Μάστορας κατάγεται από το μειονοτικό χωριό Βοδίνο, ένα από τα ελληνόφωνα βορειοηπειρωτικά χωριά της Αλβανίας. Ο γνωστός τραγουδιστής πριν λίγους μήνες είχε εκφράσει τον θυμό του, μέσα από μία ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, σχετικά με όσους αποκαλούν τους «βορειοηπειρώτες» «νοτιοαλβανούς» αλλά και για την αντιμετώπιση που έχει η κυβέρνηση απέναντί τους, εξαιτίας των μειώσεων που υπέστησαν στις συντάξεις τους από το νόμο Κατρούγκαλου.
«Κι όμως εν έτει 2020 αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας! ΞΑΝΑΛΕΩ δεν είναι πιο σπουδαίο να είσαι από κάπου και δεν επιλέξαμε να είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ αλλά τι να κάνουμε; Είμαστε δυστυχώς η ευτυχώς και κάποιοι πρόγονοι μας έφτυσαν αίμα επειδή ακριβώς ήταν Έλληνες στις φυλακές του απολυταρχικού κράτους του Χότζα. Και τελικά κάποιοι απʼ αυτούς συνεχίζουν να είναι φυλακισμένοι στην ίδια τους τη χώρα! Διορθώστε το λάθος κύριε Πρωθυπουργέ γιατί αν δεν τον κάνετε, κάποια στιγμή θα διορθώσουμε κι εμείς το λάθος που κάναμε στις κάλπες! Kyriakos Mitsotakis», είχε γράψει μεταξύ άλλων.
Ο frontman του συγκροτήματος «Μέλισσες» συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας μας προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα ασφάλιστης χιλιάδων ομογενών από τη Βόρειο Ήπειρο.
Για την καταγωγή του μίλησε ο αγαπημένος ερμηνευτής στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενώπιος Ενωπίω» αναφέρθηκε τις δυσκολίες που βίωσε σε ηλικία 3,5 ετών που ήρθε στην Ελλάδα.
«προσωπικά δεν βίωσα τον ρατσισμό όταν ήρθαμε στην Ελλάδα. Όταν το 1990 όμως επαναπατρίστηκαν οι γονείς μου, γιατί μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτή την κουβέντα, τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά. Οι Έλληνες υποδέχθηκαν τους Βορειοηπειρώτες με ανοιχτές αγκάλες. “Τα αδέλφια μας οι Βορειοηπειρώτες”. Σιγά σιγά όμως καλλιεργήθηκε στα μίντια ένα αίσθημα φόβου απέναντι στους Αλβανούς που είχαν μόλις έρθει στην Ελλάδα. Κάποια ίσως να ήταν όντως εγκληματίες, κάποιοι είχαν βγει από τις φυλακές αλλά δυστυχώς την πλήρωσαν και Αλβανοί οικογενειάρχες που ήρθαν ως οικονομικοί μετανάστες στην Ελλάδα και Βορειοηπειρώτες».
Οι Αλβανοί φοβόντουσαν να πουν ότι είναι Αλβανοί και χρησιμοποιούσαν τη λέξη Βορειοπειρώτες για να ενσωματωθούν. Δεν ήταν δικό τους λάθος. Και έτσι εμείς δεν μπορούσαμε να βρούμε τη δική μας ταυτότητα. Την δική μας εθνική συνείδηση», τόνισε.
«Έγινε μια παραχάραξη της ιστορίας. Νιώθω περήφανος για αυτό που μου έχει προσφέρει αυτή η δυσκολία που πέρασαν οι πρόγονοι μου εκεί. Μου πρόσφερε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που μου ανοίγει πόρτες και δρόμους στη ζωή μου», πρόσθεσε.
https://vimeo.com/645168896