Ακόμη ένα επεισόδιο γράφτηκε στη μακρόχρονη δικαστική διαμάχη του Γιάννη Κούστα και της πρώην συζύγου του Σοφίας Γιαννικοπούλου, με την άσκηση δίωξης σε βάρος της και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος με αφορμή τον πίνακα «Les Roses» του φημισμένου ζωγράφου Μαρκ Σαγκάλ, αξίας 1.800.000 ευρώ, τον οποίο φέρεται ότι παρέδωσε… πλαστογραφημένο στον γνωστό εφοπλιστή μετά το διαζύγιό τους!
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η πρώην ηθοποιός κατηγορείται για υπεξαίρεση πίνακα αξίας άνω των 120.000 ευρώ, που συνιστά κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη πέντε έως δέκα ετών και για πλαστογραφία, καθώς φέρεται ότι παρέδωσε στον πρώην σύζυγό της σκαναρισμένο και επιχρωματισμένο αντίγραφο του πανάκριβου πίνακα στην αυθεντική κορνίζα του, με σκοπό τη συγκάλυψη της υπεξαίρεσης. Παράλληλα, η Σοφία Γιαννικοπούλου αντιμετωπίζει το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων, καθώς φέρεται ότι απέκρυψε τα πιστοποιητικά γνησιότητας που συνόδευαν το αριστούργημα του Γαλλορώσου ζωγράφου, ο οποίος θεωρείται από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της μοντέρνας τέχνης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην ηθοποιό επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα, που σημαίνει, σύμφωνα με νομικούς, ότι η ανακρίτρια που χειρίστηκε την υπόθεση διείδε ενδείξεις ενοχής.
Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στις 22 σελίδες της μήνυσης που κατέθεσε ο Ιωάννης Κούστας στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών στις 15 Δεκεμβρίου 2020, ο διάσημος πίνακας του Μαρκ Σαγκάλ, που αγοράστηκε από τον ίδιο το 2007 ως δώρο για την κόρη του, ήταν εκτεθειμένος στην πολυτελή βίλα του ζευγαριού στη Γλυφάδα τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2012, όταν ο εφοπλιστής αποφάσισε να μετακομίσει εξαιτίας του ισχυρού κλονισμού στον γάμο του με τη Σοφία Γιαννικοπούλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποια στιγμή μεταξύ 10 Δεκεμβρίου 2012 και 10 Ιουλίου 2018, όταν η πρώην σύζυγός του τού είχε απαγορεύσει την πρόσβαση στη βίλα, ιδιοποιήθηκε τον πίνακα και τοποθέτησε στη θέση του ένα κακέκτυπο.
«Το κουβάρι του εγκληματικού σχεδίου της Γιαννικοπούλου άρχισε να ξηλώνεται όταν απέστειλα τον πίνακα προς πώληση στον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s στο Παρίσι και μου γνωστοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 2020 ότι επρόκειτο για ρέπλικα και όχι για το πολύτιμο γνήσιο έργο τέχνης» καταλήγει στη μήνυσή του ο δόκτορας της ελληνικής ναυτιλίας.
Στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο στην 21η ανακρίτρια, η πρώην σύζυγος του ιδρυτή της Danaos Shipping αρνήθηκε τις εις βάρος της κατηγορίες και έκανε λόγο για «καλοστημένη μεν, πλην όμως ξεκάθαρα ορατή σκευωρία», που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από τον πρώην σύζυγό της με τη συνδρομή υπαλλήλου της εταιρίας μεταφορών. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι, αν σκόπευε όντως να πουλήσει τον πίνακα, θα μπορούσε να προφασιστεί ότι εκπλάπη από τους ληστές που είχαν εισβάλει στην πολυτελή βίλα της Γλυφάδας τα ξημερώματα της 29ης Μαρτίου του 2018 και είχαν αρπάξει μετρητά και κοσμήματα συνολικής αξίας άνω των 4.000.000 ευρώ.
«Από τον Απρίλιο του 2018 έως και τον Ιούλιο ήμουν σε καθημερινή βάση στην Αστυνομία, ενώ όλο τον Ιούλιο ήμουν στο νοσοκομείο και κατάκοιτη στο σπίτι, ένεκα ορθοπεδικού χειρουργείου στο οποίο είχα υποβληθεί. Αρα, πότε είναι δυνατόν να έκανα την πλαστογραφία και την υπεξαίρεση αυτή;» αναρωτιόταν ακόμη στο 26σέλιδο υπόμνημά της, αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε το protothema.gr.