Η Tina Kilberg, μόλις 25 ετών, με καταγωγή από την Ελλάδα, έχει ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής της στην Αμερική ακολουθώντας το όνειρό της, που είναι η υποκριτική. Επίσης έχει σπουδάσει νομική με ειδικότητα στο Δίκαιο της Ψυχαγωγίας.
- Από τον Βαγγέλη Καράλη
Ακόμα είναι συγγραφέας και εκδότρια τριών βιβλίων σχετικών με τις σπουδές της, κινηματογραφικών και τηλεοπτικών σεναρίων. Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Espresso» αποκαλύπτει τη συμβολή της στη δίκη του Τζόνι Ντεπ με την Αμπερ Χερντ με την ιδιότητα της δικηγόρου και πετάει τη «βόμβα» ότι αρνήθηκε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της «Αργυρώς» στον «Σασμό», αναφέροντας ότι ο σκηνοθέτης της σειράς (που έχει καταγγελθεί για σεξουαλικές επιθέσεις) υπήρξε προσβλητικός απέναντί της…
Παρά το νεαρό της ηλικίας σου μετράς ήδη επιτυχίες στο εξωτερικό. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η σταδιοδρομία σου στην Αμερική;
Οι ευκαιρίες που δίνονται στον χώρο της υποκριτικής είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο. Γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους και συμμετείχα σε σπουδαίες παραγωγές. Ειδικά στη βόρεια Αμερική, λόγω του οικονομικού και πολιτιστικού μεγέθους της, μπορεί ο καλλιτέχνης να έχει πολλές ευκαιρίες εξέλιξης.
Τι ισχύει σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, και ειδικά των ηθοποιών;
Τα δικαιώματα των ηθοποιών στις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές τα καταστρατηγούν οι παραγωγοί με το πρόσχημα ότι έτσι διευκολύνονται η διαφήμιση και το μοντάζ. Γενικά, οι νέοι κυρίως ηθοποιοί αποδέχονται ως αληθινό αυτό το ψεύδος φοβούμενοι την ακύρωση του συμβολαίου τους. Πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι τα πνευματικά δικαιώματα όλων των καλλιτεχνών είναι νομικά κατοχυρωμένα. Προσωπικά έχω συμβουλεύσει αρκετούς ηθοποιούς να απαιτήσουν να προστεθεί στο συμβόλαιό τους ότι θα πληρωθούν κανονικά αν η παραγωγή τούς απολύσει, ανεξάρτητα από το αν έχουν εκπληρώσει ή όχι επιχειρηματικές υποχρεώσεις.
Πώς αξιολογείς την ελληνική τηλεόραση; Σε ενδιαφέρει η συμμετοχή σου σε ελληνικές σειρές;
Βρίσκεται σε καλό σημείο και είναι εμφανής η προσπάθεια να γίνει ακόμη καλύτερη. Αν και ο χρόνος που βρίσκομαι στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι λίγος, συμμετείχα ήδη σε τηλεοπτική σειρά του Open. Υπάρχει ακόμη η προοπτική νέας συνεργασίας με τον σκηνοθέτη Στράτο Μαρκίδη.
Εκτός από ηθοποιός έχεις σπουδάσει και Δίκαιο της Ψυχαγωγίας. Πώς τα συνδυάζεις;
Η απόφαση να σπουδάσω Δίκαιο της Ψυχαγωγίας (Εntertainment Law) οφείλεται στην επιθυμία μου να αποκτήσω ειδικές γνώσεις στη σεναριογραφία. Οι νομικές σπουδές στο University of Westminster με εφοδίασαν με γνώσεις, ώστε να προστατεύω τα σενάριά μου, αλλά και να κατευθύνω ηθοποιούς νομικά. Τότε άρχισα τη συγγραφή της πρώτης μου τηλεοπτικής σειράς, που αφορά τη ζωή του Terry Melcher.
Πώς ενεπλάκης στη δίκη-σίριαλ του Τζόνι Ντεπ;
Αφορμή για τη δίκη υπήρξε το άρθρο της Αμπερ Χερντ στην «Washington Post». Σε αυτήν η καταγγέλλουσα ισχυρίστηκε ότι υπήρξε θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Δεν ανέφερε το όνομα του Τζόνι Ντεμπ. Είπε μόνο: «Ενας άντρας είναι σαν ένα καράβι…» Η φράση κρίθηκε ότι υπονοούσε τον Τζόνι, που συμμετείχε στους «Πειρατές της Καραϊβικής». Ενδιαφέρον, επίσης, είναι και το μήνυμα του Richard Marks, entertainment lawyer του Ντεπ. Σε αυτό αναφέρεται ότι «κάνουμε συμβιβασμό με ντίβες και ναρκωτικά, αλλά βάζουμε κόκκινη γραμμή στη σεξουαλική κακοποίηση». Και μάλιστα ανέφερε ότι η σεξουαλική κακοποίηση είναι κακή διαφήμιση για τον ηθοποιό. Του καταστρέφει την «εικόνα» και δεν τον θέλουν οι παραγωγοί. Σε ό,τι με αφορά, συνεργάστηκα με τη νομική ομάδα του και με τους βοηθούς του Benjamin Chew, του δικηγόρου του Ντεπ στην πολύκροτη δίκη. Τους έστειλα e-mails για γεγονότα της υπόθεσης, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη δίκη, και χάρηκα όταν στο διάλειμμά της οι δημοσιογράφοι ανέφεραν τα σχόλιά μου.
Σε παλαιότερη συνέντευξή σου σε περιοδικό της Κύπρου είχες «φωτογραφίσει» γνωστό σκηνοθέτη, που απέρριψες την επαγγελματική πρότασή του γιατί δεν σου άρεσε η συμπεριφορά του. Τι ακριβώς είχε συμβεί και για ποια σειρά πρόκειται;
Δεν τον έκρινα αξιοπρεπή και αρνήθηκα τον πρωταγωνιστικό ρόλο της «Αργυρώς» στον «Σασμό», που σκηνοθετούσε. Όταν με κάποια αφορμή συνάντησα τον πρόεδρο του Σωματείου Ηθοποιών της Κύπρου και του ανέφερα το γεγονός, μου είπε ότι έχει ήδη καταγγελθεί για πολλές υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε ηθοποιούς στην Κύπρο και ότι καλώς έπραξα.
Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια; Πώς φαντάζεσαι το μέλλον;
Να ζήσω σε ήρεμο περιβάλλον, χωρίς να φοβάμαι τη βαρβαρότητα των άλλων, και να προσφέρω στους συνανθρώπους μου ό,τι καλύτερο μπορεί να απολαύσει μέσω της υποκριτικής.