Μήλον της Εριδος έχει γίνει για την Εκκλησία ο π. Δημήτριος Λουπασάκης, προϊστάμενος του Ναού Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό, όπου συρρέουν χιλιάδες πιστοί για να εναποθέσουν τον πόνο και τα προβλήματά τους.
Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τις καταγγελίες του μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου για απάτη ολκής, έχει ξεσπάσει ένας «εμφύλιος πόλεμος» στους κόλπους της Εκκλησίας μεταξύ των οπαδών και των επικριτών του π. Δημητρίου.
Ο ίδιος ο πατέρας Δημήτριος, που γεννήθηκε στην Κρήτη, είχε αποκαλύψει σε μία λειτουργία των Θεοφανίων ότι από την ημέρα που γεννήθηκε ήταν άρρωστος και πολύ γρήγορα αποφάσισαν να τον βάλουν ανήμερα τα Φώτα σε μια πήλινη κολυμπήθρα στο Αργυρομούρι του Αποκόρωνα Χανίων και να τον βαφτίσει ο ιερέας του χωριού, ο π. Γεώργιος, λέγοντας πως η βάπτιση μπορεί να σώσει το παιδί.
«Όταν με βάλανε στην κολυμπήθρα, σχηματίστηκε ένας σταυρός και τότε ο ιερέας είπε πως αυτό το παιδί θα γίνει είτε παπάς είτε καλός χριστιανός» έχει δηλώσει ο π. Δημήτριος.
Η αρχή
Πριν από περίπου 20 χρόνια, σε μια πανηγυρική θεία λειτουργία του Ιερού Ναού του Αγίου Αιμιλιανού στον λόφο Σκουζέ, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος χειροτόνησε σε πρεσβύτερο τον πατέρα Δημήτριο. Τα πρώτα χρόνια λειτουργούσε στον Αγιο Γεώργιο Ζωγράφου και μετά μετατέθηκε -δυσμενώς, όπως είπαν κάποιοι- στους Αγίους Ισιδώρους στον Λυκαβηττό, που είναι ένα παρεκκλήσι του ΤΠΟΕΚΕ (Ταμείο Πρόνοιας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος).
Τον πρώτο καιρό οι πιστοί δεν ήταν πολλοί στον ναό, ώσπου ο π. Δημήτριος άρχισε να «διαβάζει» ανθρώπους που θεωρούσαν ότι είχαν καταληφθεί από δαιμόνια. ‘Oλο και περισσότεροι επισκέπτονταν το παρεκκλήσι, όλο και περισσότερες οι ευχές που διάβαζε ο πατέρας Δημήτριος. Παράλληλα, τελούνταν και αρκετά μυστήρια, ίσως και εξαιτίας της θέσης του ναού που έχει θέα ολόκληρη την Αθήνα. Άλλωστε, πρόκειται για ένα γραφικό εκκλησάκι χτισμένο -ή μάλλον σκαλωμένο- στην πιο μεγάλη σπηλιά του Λυκαβηττού.
Ανεβαίνοντας τα σκαλιά του ναού, ο επισκέπτης συναντά το εικονοστάσι του Χριστού και τα πετρόχτιστα εικονοστάσια, της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, της αγίας Παρασκευής, του αγίου Ιούδα του Θαδδαίου και το σπήλαιο του αγίου Αριστείδου. Όλα αυτά σε έναν καταπράσινο χώρο γεμάτο λουλούδια, πάνω από τα φώτα της πόλης. Κάθε μήνα εκδιδόταν και ένα περιοδικό με διάφορα ποιμαντικά θέματα. Επίσης, σε κάθε γιορτή χοροστατούσε ή ιερουργούσε κάποιος ιεράρχης.
Τα πρώτα χρόνια που ήταν εκεί ο π. Δημήτριος είχε διατηρήσει την εργασία του στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων των ΕΛ.ΤΑ. και αυτό φρόντιζε να το «πουλά» σε κάθε ευκαιρία, τονίζοντας πως είναι άμισθος ιερέας που κάνει τα πάντα με μόνο σκοπό τη διάδοση του Ευαγγελίου και με μόνο κίνητρο την αγάπη και την πίστη προς τον Κύριο.
Σύμφωνα με ανθρώπους που γνώρισαν τον π. Δημήτριο, τα πρώτα εκείνα χρόνια τούς είχε εκμυστηρευτεί ο ίδιος ότι είχε φέρει έναν σταυρό από την Κρήτη, ενώ λίγα χρόνια μετά φέρεται ότι ισχυρίστηκε πως ο σταυρός αυτός σχετίζεται με τον άγιο Πορφύριο, γι’ αυτό και είναι θαυματουργός.
Η φήμη του άρχισε να διαδίδεται παντού. Πολιτικοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών άρχισαν να επισκέπτονται τον ναό είτε για να καλύψουν τις προσωπικές τους πνευματικές ανησυχίες είτε για να προβάλουν τον εαυτό τους στους χιλιάδες πιστούς που βρίσκονταν εκεί. Ο Γιώργος Αγγελόπουλος, η Ντορέττα Παπαδημητρίου, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Πάνος Μουζουράκης, ο Γιώργος Τσαλίκης είναι μόνο κάποιοι από τους καλλιτέχνες που γνωρίζουν τον π. Δημήτριο και επισκέπτονται τον ναό.
Το ίδιο και πολιτικοί, βουλευτές και πολιτευτές, ενώ εκεί παντρεύτηκε την αγαπημένη του Τζένη Μπαλατσινού ο νυν υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Και όσο οι επισκέψεις επωνύμων γίνονταν συχνότερες, άρχισε να λειτουργεί διαδικτυακό κανάλι που μετέδιδε τις ακολουθίες και τόσο πιο πυκνά ακούγαμε και για κάποιο νέο θαύμα που έγινε στον ναό. Ανάπηροι που σηκώθηκαν και περπάτησαν. Καρκινοπαθείς που ξεπέρασαν τις δυσκολίες. Αυτιστικά παιδιά που έγιναν καλά. Γι’ αυτό, κυρίως τις ημέρες που εορτάζει το εκκλησάκι, οι πιστοί που το επισκέπτονται ξεπερνούν τους 50.000 (!), προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο όχι μόνο στον λόφο, αλλά και σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
Τα προηγούμενα χρόνια είχε παρατηρηθεί δυσαρέσκεια από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής για τη λειτουργία του εν λόγω ναού, αφού υπήρξαν διάφορες καταγγελίες για ψεύτικα θαύματα, ενώ συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου έκαναν λόγο σε μέσα ενημέρωσης για αγωνία της Αρχιεπισκοπής και διεξαγωγή έρευνας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πόρισμα και το θέμα έχει ξεχαστεί στο συρτάρι. Τις τελευταίες μέρες, όμως, ύστερα από τις καταγγελίες του μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου, εμφανίστηκαν διάφοροι ιερείς και αρχιερείς που κάνουν λόγο για απάτη και εξηγούν γιατί οι πιστοί πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να αρχίσουν να προβληματίζονται. Μάλιστα, αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν η δήλωση του κ. Νεκταρίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι γνωρίζει περιπτώσεις ανθρώπων που, ενώ τους παρουσιάζουν ως ασθενείς που θεραπεύτηκαν από τον σταυρό, οι ίδιοι αναφέρουν ότι ουδέποτε ήταν άρρωστοι. Ο μητροπολίτης ανέφερε ακόμη μία περίπτωση με γονείς που ξεκίνησαν με το άρρωστο παιδί τους από την βόρεια Ελλάδα για να φτάσουν στην Αθήνα, όπου τους υποδέχτηκε ο ιερέας και τους υποσχέθηκε ότι το παιδί θα γίνει καλά και πρότεινε να σταματήσει τη θεραπεία του. «Το παιδί όχι μόνο δεν έγινε καλά, αλλά χειροτέρεψε!» κατέληξε ο σεβασμιότατος.
Αυτό και μόνο το γεγονός -αν αληθεύει- είναι πραγματικά σοκαριστικό και δείχνει την επικινδυνότητα αυτού του φαινομένου. Βέβαια, η θέση της Εκκλησίας είναι σαφής και ξεκάθαρη, το θαύμα που μας άφησε παρακαταθήκη ο Χριστός είναι κατεξοχήν η τέλεση της θείας λειτουργίας, όπου, κάθε φορά που λειτουργούν οι ιερείς, το ψωμί και ο κεκραμένος οίνος γίνονται Σώμα και Αίμα Χριστού. Κι αυτό είναι «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».