Ενα μεγάλο φιλανθρωπικό και πολιτιστικό γκαλά ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου στο ξενοδοχείο «St. George Lycabettus» από την ευαισθητοποιημένη φίλη του βασιλιά Καρόλου, Χρυσάνθη Λαιμού, και τον οργανισμό «Make-A-Wish Hellas», αφιερωμένο στους σκοπούς του σωματείου, που πραγματοποιεί τις ευχές παιδιών σε όλο τον κόσμο.
Στην τιμητική προς τον βασιλιά βραδιά αγάπης θα εκτεθούν προς πώληση 17 λιθογραφίες που φέρουν την υπογραφή του. Πρόκειται για έργα τα οποία ανήκουν στη συλλογή υπό τον τίτλο «ΗRE THE PRINCE OF WALES SIGNED LITHOGRAPHS». Κάποια από αυτά είναι εμπνευσμένα από την ελληνική φύση και δημιουργήθηκαν τότε που ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου απολάμβανε τη φιλοξενία και τη γαλήνη του Αγίου Ορους. Τα υπόλοιπα απεικονίζουν τη βρετανική εξοχή αλλά και τις μυθικές βρετανικές κατοικίες. Εκτός από το επίσημο dinner-gala, με τους γαλαζοαίματους καλεσμένους, τους συλλέκτες, τους εφοπλιστές και τους επιχειρηματίες, τα έργα θα εκτεθούν για τρεις ημέρες στην γκαλερί του ξενοδοχείου, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να τα θαυμάσουν όλοι οι φιλότεχνοι. Μεγάλο σουξέ -όπως είναι αναμενόμενο- γνωρίζουν στη Βρετανία τα έργα τέχνης με την υπογραφή του βασιλιά πλέον Καρόλου.
Κατά καιρούς, όταν ήταν ακόμα πρίγκιπας, έχουν παρουσιαστεί και έχουν γίνει ανάρπαστες οι 79 ακουαρέλες του, μέσω της φιλανθρωπικής του οργάνωσης «The Prince’s Foundation». Λάτρης της τέχνης, έχει περιγράψει τα οφέλη της και σε προσωπικό επίπεδο, λέγοντας: «Με μεταφέρει σε άλλη διάσταση. Ο Κάρολος χαρακτηρίζει τη ζωγραφική «μία από τις πιο χαλαρωτικές και θεραπευτικές ασκήσεις που γνωρίζω». Κι αυτό, όπως εξηγεί, γιατί του δίνει τη δυνατότητα να εστιάζει εκ νέου την ενέργειά του σε πράγματα που μπορεί να του διέφυγαν στο παρελθόν, όπως «η ποιότητα του φωτός και της σκιάς, του τόνου και της υφής, αλλά και του σχήματος των κτιρίων σε σχέση με το τοπίο».
Ολα αυτά αναφέρονται στα κείμενα που έχουν αναρτηθεί στον παρελθόν στις εκθέσεις του. Οπως η προ-προ-προγιαγιά του, η βασίλισσα Βικτορία Α΄, έτσι και ο βασιλιάς είναι ένας «έντονος ακουαρελίστας» που «ζωγραφίζει όποτε του επιτρέπει το πρόγραμμά του», σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του. Χαρακτηριστικό του επίσης είναι ότι ζωγραφίζει πάντα «en plein air», δηλαδή στο ύπαιθρο, όπως έχει απαθανατιστεί άλλωστε και σε πολλές φωτογραφίες. Με τη ζωγραφική ο Κάρολος άρχισε να ασχολείται από τη δεκαετία του ’60, όταν απέρριψε το χόμπι της μητέρας του, που είναι η φωτογραφία.
Συνειδητοποιώντας ότι ο φωτογραφικός φακός δεν μπορούσε να αποδώσει αυτό που εκείνος αναζητούσε, άρχισε να πειραματίζεται με τη ζωγραφική και αμέσως, όπως λέει, «ένιωσα μια τρομερή επιθυμία να εκφράσω αυτό που είδα μέσω της ακουαρέλας και να μεταφέρω αυτή τη σχεδόν εσωτερική αίσθηση υφής, που είναι αδύνατο να επιτευχθεί με τη φωτογραφία». Ασχέτως καλλιτεχνικής αξίας, όμως, των έργων του, ο Κάρολος θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο επιτυχημένους εν ζωή καλλιτέχνες ακουαρέλας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γιατί μπορεί τα ίδια τα έργα του να μην πωλούνται, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις λιθογραφίες, που κάνουν θαυμάσιες πωλήσεις, με τα χρήματα να διατίθενται βεβαίως στο ίδρυμά του.
Εκθέσεις των έργων του στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί στο Hampton Court Palace το 1998 για τα πεντηκοστά γενέθλιά του και 20 χρόνια αργότερα από την Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας για τα 70 του χρόνια και στην Ελλάδα, στο yacht του ζεύγους Παναγιώτη και Χρυσάνθης Λαιμού.