Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1932 στο Λονδίνο. Ξεκίνησε την καριέρα της στον κινηματογράφο σε πολύ μικρή ηλικία και σύντομα έγινε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και λαμπερές σταρ της εποχής της. Απέσπασε δύο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για τις ερμηνείες της στις ταινίες “Butterfield 8” (1960) και “Who’s Afraid of Virginia Woolf?” (1966).
Η Eλίζαμπεθ Τέιλορ έπαιξε σε πολλές κλασικές ταινίες, όπως το “Giant” (1956), το “Cat on a Hot Tin Roof” (1958), και το “Cleopatra” (1963). Η ερμηνεία της στον ρόλο της Cleopatra είναι ιδιαίτερα εμβληματική, καθώς αναδείχθηκε σε μία από τις πλέον αξέχαστες ερμηνείες στην ιστορία του κινηματογράφου.
Ήταν ενεργή σε πολλές φιλανθρωπικές προσπάθειες και αγωνίστηκε ένθερμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν μία από τις πρώτες διασημότητες που αγκάλιασαν τον αγώνα ενάντια στο AIDS και συνέβαλε στη συγκέντρωση κεφαλαίων για την έρευνα και τη φροντίδα των ασθενών.
Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ ήταν γνωστή για την κομψότητά της και το στιλ της. Έγινε iconic μορφή της δεκαετίας του ’50 και ’60, επηρεάζοντας τη μόδα και το στυλ της εποχής με την εμφάνισή της.
Η προσωπική ζωή της Τέιλορ απασχόλησε έντονα τη δημοσιότητα. Παντρεύτηκε οκτώ φορές συμπεριλαμβανομένων των γάμων με τους Ρίτσαρντ Μπάρτον και Έντι Φίσερ. Τον Ρίτσαρντ Μπάρτον μάλιστα τον παντρεύτηκε δυο φορές.
O πρώτος τους γάμος έγινε το 1964, και ο δεύτερος το 1975. Τα αίτια των χωρισμών τους περιλαμβάνουν προβλήματα όπως η εθισμός στο αλκοόλ και στα φάρμακα, οι έντονες συγκρούσεις και η έλλειψη εμπιστοσύνης. Οι δυο τους αναδείκνυαν τον έρωτα τους και την αγάπη τους με μια έντονη και συναρπαστική σχέση, που ήταν γνωστή για την ένταση και την πάθος της. Ο δεύτερος γάμος τους δεν κράτησε για πολύ και το ζευγάρι χώρισε οριστικά το 1976.
Απέκτησε συνολικά τέσσερα παιδιά από τους γάμους της. Από τον πρώτο της γάμο με τον Κόνραντ Χίλτον απέκτησε την κόρη της, Φραντσέσκα Χίλτον, το 1951.
Από τον δεύτερο της γάμο με τον Μάικλ Γουάιλντινγκ, απέκτησε δύο παιδιά, τον Μάικλ Χάουαρντ (1953) και τον Κρίστοφερ Έντουαρντ (1955).
Το τέταρτο παιδί της ήταν η Λίζα Τοντ κόρη από τον γάμο της με τον παραγωγό Μάικ Τοντ (1957).
Από τον γάμο με της με τον Έντι Φίσερ δεν απέκτησε παιδιά. Ούτε από τους γάμους της με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον.
Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ αντιμετώπισε πολλές περιπέτειες με την υγεία της κατά τη διάρκεια της ζωής της, συμπεριλαμβανομένης της μάχης της με τον καρκίνο.
Ακόμη και μετά τον θάνατό της το 2011, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ συνεχίζει να έχει μεγάλη επίδραση. Η κληρονομιά της περιλαμβάνει όχι μόνο τις ταινίες της, αλλά και το έργο της στον τομέα της φιλανθρωπίας και του ακτιβισμού.
Η ηθοποιός πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 50 ταινίες κατά τη διάρκεια της καριέρας της. Από την αρχή της δεκαετίας του 1940 έως το τέλος της δεκαετίας του 1990, συμμετείχε σε μια ευρεία γκάμα ταινιών, καλύπτοντας διάφορα είδη και ρόλους, από δράματα και ρομαντικές κωμωδίες έως ιστορικά δράματα και μιούζικαλ.
Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ ήταν γνωστή για την αγάπη της προς τα πολυτελή κοσμήματα και τα εντυπωσιακά ρούχα. Είχε μια εντυπωσιακή συλλογή από κοσμήματα, και διέθετε πολλά διαμάντια, σμαράγδια, ρουμπίνια και πολλά άλλους πολύτιμους λίθους.
Τα κοσμήματα της ήταν συχνά πρωτότυπα και εντυπωσιακά, αντικατοπτρίζοντας το πλούτο και την αισθητική της. Αγαπούσε να φοράει μεγάλα κολιέ, λαμπερά βραχιόλια και εντυπωσιακά σκουλαρίκια, που συχνά προσέθεταν λάμψη και φινέτσα στις εμφανίσεις της.
Όσον αφορά τα ρούχα, είχε εκλεκτό γούστο και αισθητική. Συχνά εμφανιζόταν με εντυπωσιακά φορέματα δημιουργημένα από κορυφαίους σχεδιαστές της εποχής. Ήταν γνωστή για το αισθησιακό και κομψό στυλ της, ενώ δεν φοβόταν να πειραματιστεί με διάφορα χρώματα, υφές και σχέδια.
Οι εμφανίσεις της ήταν πάντα εντυπωσιακές και εκθαμβωτικές, αντικατοπτρίζοντας τον πλούτο, την πολυτέλεια και την αίσθηση του στυλ της. Τόσο τα κοσμήματα όσο και τα ρούχα της αποτελούσαν κομμάτια τέχνης και ήταν σημαντικό μέρος της εικόνας και της προσωπικότητάς της.
Ένα από τα πιο διάσημα κοσμήματα που της χάρισε ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, ήταν το εντυπωσιακό διαμάντι του Krupp. Το διαμάντι του Krupp ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά διαμάντια της συλλογής της. Πρόκειται για ένα διαμάντι κοπής Asscher βάρους περίπου 33.19 καρατίων. Ο Μπάρτον το αγόρασε σε δημοπρασία για την Τέιλορ το 1968, και αποτέλεσε ένα από τα πολυτιμότερα δώρα που της έκανε.
Ένα άλλο διάσημο κόσμημα που είχε χαρίσει στην Τέιλορ ήταν το διαμάντι Taylor-Burton, γνωστό και ως “Απόλυτο Διαμάντι”. Αυτό το διαμάντι είχε βάρος περίπου 69.42 καρατίων και είχε πουληθεί σε δημοπρασία το 1969. Ο Μπάρτον το αγόρασε για την Τέιλορ έναν χρόνο αργότερα από το διαμάντι του Krupp, και το έκανε γνωστό ως “Διαμάντι της Taylor-Burton”.
Τα μάτια της Ελίζαμπεθ Τέιλορ ήταν γνωστά για την ασυνήθιστη ομορφιά και το εκπληκτικό τους χρώμα. Συχνά περιγράφονταν ως “λευκό διαμάντι” ή “βιολετί”. Το χρώμα των ματιών της ήταν ένα μοναδικό μείγμα μεταξύ μπλε και βιολετί, το οποίο δημιούργησε ένα εντυπωσιακό και μυστηριώδες εφέ. Αυτό το χαρακτηριστικό της επιδρούσε σημαντικά στην εικόνα της και στην αναγνωρισιμότητά της ως μία από τις πιο όμορφες και γοητευτικές γυναίκες του κινηματογράφου.
Και τα δύο αυτά διαμάντια αποτέλεσαν σημαντικά στοιχεία της συλλογής κοσμημάτων της και αποτέλεσαν σύμβολα της αγάπης και της πολυτέλειας που την περιβάλλουν.
H Oσκαρική ηθοποιός αγαπούσε τα ζώα και είχε μια έντονη αγάπη για τα κατοικίδια. Ήταν γνωστή για την αφοσίωσή της στα ζώα και την υποστήριξή της σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις που εργάζονταν για την προστασία τους.
Είχε διάφορα κατοικίδια κατά τη διάρκεια της ζωής της, όπως σκύλους και γάτες. Πολλές φορές φωτογραφήθηκε με τα αγαπημένα της κατοικίδια και εκδήλωνε δημόσια την αγάπη της για τα ζώα.
Επιπλέον, συμμετείχε ενεργά σε φιλανθρωπικές δράσεις που στόχευαν στην προστασία των ζώων και στην προώθηση της ευημερίας τους, συμπεριλαμβανομένων εκστρατειών για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τα φιλοζωικά ιδρύματα και τις οργανώσεις προστασίας των ζώων.
H Ελίζαμπεθ Τέιλορ είχε μιλήσει ανοιχτά για το θέμα του σεξ σε διάφορες περιστάσεις. Ήταν μια γυναίκα με έντονη προσωπικότητα και δεν δίσταζε να εκφράζει τις απόψεις της για θέματα που θεωρούσε σημαντικά.
Στη δεκαετία του 1960, η Τέιλορ έδωσε μια συνέντευξη στον αμερικανό δημοσιογράφο Λάρι Κινγκ, στην οποία συζήτησαν ανοιχτά για το σεξ και τη σεξουαλική ελευθερία. Σε αυτή τη συνέντευξη, η Τέιλορ αναφέρθηκε στην εμπειρία της με το σεξ και τη σημασία της σεξουαλικής απελευθέρωσης.
Επίσης, η Τέιλορ είχε ανοίξει τον δρόμο για συζητήσεις σχετικά με την ανοικτή συζήτηση για το σεξ και τη σεξουαλική υγεία σε μια εποχή όπου αυτά τα θέματα ήταν ακόμα συχνά θεωρούμενα ταμπού. Η ανοικτή της προσέγγιση σε αυτά τα θέματα την έκανε μια προπομπό της εποχής της ως σύμβολο της σεξουαλικής απελευθέρωσης και της γυναικείας εξουσίας.
Η “ωραιότερη Κλεοπάτρα του σινεμά” πέθανε στις 23 Μαρτίου 2011 στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια. Η αιτία του θανάτου της ήταν ανακοινώθηκε ότι ήταν φυσική αιτία, συγκεκριμένα πνευμονική ανεπάρκεια.
Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πιο αγαπημένες ηθοποιούς του κινηματογράφου, με μια ζωή γεμάτη επιτυχίες, πάθος και αφοσίωση στην τέχνη της ερμηνείας. Η απώλειά της σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής στον κινηματογράφο και στην κοινότητα της υψηλής κοινωνίας, αφήνοντας πίσω της μια κληρονομιά που θα ζει για πάντα μέσα από τις ταινίες, τις φιλανθρωπικές της δράσεις και την ανεξίτηλη επίδρασή της στον πολιτισμό.
Mερικές από τις πιο διάσημες φράσεις της είναι οι ακόλουθες:
“Το πιο σημαντικό είναι να είσαι ευτυχισμένος, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για εσένα.”
“Το κάθε δάκρυ ανοίγει ένα κομμάτι της καρδιάς μας, ενώ κλείνει ένα κομμάτι της ζωής μας.”
“Δεν υπάρχει τέλεια ζωή, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να κάνουν τη ζωή σου τέλεια.”
“Δεν μπορείς να ελέγξεις το πώς αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες, αλλά μπορείς να ελέγξεις το πώς αντιδράς σε αυτές.”
“Ο έρωτας είναι η πιο δυνατή δύναμη στον κόσμο. Είναι αμετάβλητος και ακατανίκητος.”
“Η σεξουαλικότητα είναι κάτι που ανήκει στη φύση μας. Πρέπει να το αποδεχτούμε και να το αγαπήσουμε ως μέρος του εαυτού μας.”