Τον Γιώργο Παπαδόπουλο τον γνώρισα σε μια βραδιά γευσιγνωσίας στο εξαιρετικό εστιατόριο Marrone, στη Θεσσαλονίκη. Από την αρχή εντυπωσιάστηκα από τις γνώσεις του, αφού είμαι λάτρις του κρασιού η ίδια και έπειτα, αφού έμαθα και την πορεία του, εντυπωσιάστηκα ακόμα πιο πολύ.
- Απο τη Σούζη Στεφανίδη
Πρόκειται για τον πιο νέο βραβευμένο σομελιέ στην Ελλάδα, με δύο διακρίσεις και με εμπειρία που θα ζήλευαν πολλοί. Μόλις στα 21 του χρόνια ανέλαβε ως σομελιέ σε ένα από τα πιο luxury hotels στη Χαλκιδική, το «Danai», που θεωρείται το «καλύτερο κελάρι» στην Ελλάδα, με βραβεία από το F&L και έπειτα για κάποια χρόνια σομελιέ στο Coya Dubai και συνεχίζει ακόμα σήμερα στο Coya Mykonos. Σίγουρα, αξίζει να τον γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα.
Τι είναι ακριβώς ο σομελιέ σε ένα εστιατόριο;
Ο σομελιέ είναι ο λεγόμενος οινοχόος στα ελληνικά. Η δουλειά του είναι να προτείνει κρασί στον πελάτη βάσει των προτιμήσεών του αρχικά και παράλληλα να το συνδυάσει αρμονικά με τη σωστή επιλογή γεύσεων. Επίσης, είναι ο άνθρωπος ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει την κατάλληλη λίστα κρασιών σε ένα εστιατόριο, το λεγόμενο consulting, το οποίο παράλληλα προσφέρω ως υπηρεσία σε επιλεγμένα εστιατόρια, όπως είναι το Marrone Θεσσαλονίκη και το Marrone Μήλος.
Υπάρχουν σχολές εδώ στην Ελλάδα που κάποιος μπορεί να φοιτήσει, ώστε να γίνει σομελιέ;
Εγώ τελείωσα τη σχολή της Genius In Gastronomy, όπου έκανα τα πρώτα μου βήματα εκεί και βρίσκεται στην Αθήνα. Αυτή η σχολή σού δίνει ένα καλό ξεκίνημα, αλλά πρέπει και εσύ μετά με πολλή δουλειά να αποκτήσεις όσες περισσότερες γνώσεις μπορείς.
Είσαι μόλις 28 χρόνων και έχεις ήδη διανύσει μια τόσο εντυπωσιακή επαγγελματική πορεία. Πού οφείλεται πιστεύεις;
Οφείλεται στην επιμονή που έχω, σίγουρα. Επίσης, πρέπει να είσαι μεθοδικός, να έχεις στόχους και να μην παρεκκλίνεις από αυτούς και ένα πλάνο, που κάθε μέρα σιγά σιγά θα το εκτελείς. Γιατί η σκάλα είναι μακριά, αλλά πρέπει να πάρεις ένα ένα τα σκαλιά. Την ώρα που πιεζόμαστε και θέλουμε να τα παρατήσουμε είναι η ώρα που μεγαλώνουμε.
Πρόκειται, οπότε, για ένα επάγγελμα που κυρίως απευθύνεται σε ένα πελατολόγιο με πιο ακριβά γούστα. Στην αγορά της Θεσσαλονίκης μπορεί να απορροφηθεί ένας σομελιέ σήμερα;
Η αγορά της Θεσσαλονίκης σήμερα δεν προσφέρεται για μεγάλη απορρόφηση της ειδικότητας. Δεν υπάρχουν αρκετά εστιατόρια τέτοιου τύπου. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες που θα τους χαρακτήριζα τολμηρούς, οι οποίοι προχωράνε σε κινήσεις επιχειρηματικά ώστε να χρειάζονται την ειδικότητα.
Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές στη Μακεδονία ισχύει ότι παράγουμε αρκετά καλά κρασιά;
Μια πολύ σημαντική περιοχή κοντά στη Θεσσαλονίκη είναι η Νάουσα, η οποία έχει την ποικιλία ξινόμαυρο, που τα τελευταία τρία χρόνια έχει αλλάξει πολύ, έχει εκμοντερνιστεί όσο αφορά τις οινοποιήσεις. Εχει πιο πολύ έμφαση στα πρωτογενή του αρώματα, έχει γίνει πιο φινετσάτο στιλ. Θεωρώ πως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έκαναν πολύ καλή δουλειά και έχουν αναδείξει πολύ την περιοχή αυτή, όπως επίσης και η Δράμα έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα, με την ποικιλία Ασύρτικο – Sauvignon Blanc, μια ποικιλία φρουτώδη και πολύ ντελικάτη, που αγαπάει πολύ ο κόσμος της Θεσσαλονίκης.
Αντρες και γυναίκες σε όλα είμαστε διαφορετικοί. Στα κρασιά ποιες είναι οι προτιμήσεις των γυναικών και ποιες των αντρών;
Οι γυναίκες προτιμούν την «ντίβα» των ερυθρών κρασιών, η οποία είναι το Pinot Noir και είναι πολύ λεπτή, φινετσάτη και παράγει χυμώδεις κρασιά. Οι άντρες πάλι συνήθως προτιμούν πιο γεμάτα κρασιά, πιο «βουτυράτα», τύπου Chardonnay.
Μύκονος, Ντουμπάι Θεσσαλονίκη είναι τα μέρη που τα τελευταία χρόνια μοιράζεις τον χρόνο σου. Πού θα επέλεγες να ζήσεις, αν σου δινόταν η ευκαιρία;
Θα επέλεγα τη δουλειά του Ντουμπάι, αλλά τη ζωή της Ελλάδας. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισα να μη συνεχίσω επαγγελματικά στο Ντουμπάι.
Η περσινή χρονιά της Μυκόνου ήταν από τις χειρότερες. Φέτος η Μύκονος ξαναβρήκε τα πατήματά της;
Θεωρώ πως βρίσκεται σε καλό σημείο. Η Μύκονος περνάει μία δύσκολη περίοδο, ωστόσο είναι ένα μεγάλο νησί και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν από τους πιο ακριβούς προορισμούς στον κόσμο και άνθρωποι που μπορούν να έρθουν, έρχονται και τη στηρίζουν, οπότε είναι θέμα χρόνου να ανέβει ξανά, όπως παλιά.
Το Coya Mykonos, στο οποίο είσαι σομελιέ εδώ και χρόνια, είναι ένας χώρος με ένα πολύ ιδιαίτερο concept. Γιατί να επισκεφτεί κάποιος το Coya και πόσο θα πρέπει να πληρώσει ένα ζευγάρι για να ζήσει την εμπειρία αυτή;
Πρόκειται για ένα latin american εστιατόριο, το οποίο είναι lifestyle. Στην ουσία είναι «share in concept», αυτό σημαίνει πως όλο το φαγητό βρίσκεται στη μέση του μαγαζιού και γενικά ο κόσμος διασκεδάζει πάρα πολύ με τη μουσική και με τις γεύσεις των ιδιαίτερων κοκτέιλ. Οσον αφορά το φαγητό, όλες οι γεύσεις παρασκευάζονται με υλικά από το Περού και αυτό από μόνο του είναι πολύ ιδιαίτερο. Ενα μέσο κόστος για ένα ζευγάρι είναι τα 180 ευρώ, απλά θα πρέπει να κάνεις έγκαιρα κράτηση.
Τα κρασιά όσο παλιώνουν γίνονται καλύτερα, όπως λένε.. Συμβαίνει το ίδιο και με τους ανθρώπους πιστεύεις;
Εξαρτάται από την ποιότητα του κάθε ανθρώπου και το πώς έχει μάθει να ζει καθημερινά, γιατί θεωρώ πως ο άνθρωπος για να ωριμάσει καλά, πρέπει να έχει μία ποιοτική ζωή καθημερινά και να προσέχει τον εαυτό του.
Πηγή: Espresso