Πέθανε η πολυβραβευμένη ηθοποιός Τζίνα Ρόουλαντς

Υπήρξε σύζυγος και μούσα του Τζον Κασσαβέτη

Must Read

Η Τζίνα Ρόουλαντς, βραβευμένη Αμερικανίδα ηθοποιός και γνωστή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στις ταινίες του πρώτου της συζύγου, σκηνοθέτη Τζον Κασσαβέτη, πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 94 ετών.

Η σπουδαία ηθοποιός ήταν «περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της» στο σπίτι της στο Indian Wells της Καλιφόρνια, ανέφερε το αμερικανικό TMZ.

Δεν δόθηκε επίσημη αιτία θανάτου, αλλά ο γιος της Ρόουλαντς, Νικ Κασσαβέτης, είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι η μητέρα του έπασχε από τη νόσο Alzheimer τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τους New York Times.

Η Ρόουλαντς πρωταγωνίστησε σε 10 ταινίες του Τζον Κασσαβέτη και ήταν παντρεμένη μαζί του για σχεδόν 35 χρόνια, μέχρι το θάνατό του, το 1989.

Εκτός από τις δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ, κέρδισε τρία βραβεία Primetime Emmy, ένα Daytime Emmy και δύο Χρυσές Σφαίρες. Της απονεμήθηκε τιμητικό Όσκαρ το 2015 ως αναγνώριση της δουλειάς και της κληρονομιάς της στο Χόλιγουντ.

Υπό τις οδηγίες του συζύγου της, απέσπασε λαμπρές κριτικές για τις ερμηνείες της γυναικών που ξεχωρίζουν – πίνουν, καπνίζουν και απελευθερώνουν αποθέματα κοφτερού πνεύματος και απροσδόκητης τρυφερότητας, για να διατηρήσουν ό,τι έχει απομείνει από τη λογική και την ταυτότητά τους.

Σε αυτόν που πολλοί θεωρούν ως τον καλύτερο ρόλο της, η Τζόνα Ρόουλαντς ενσάρκωσε υποδειγματικά την πορεία μιας ψυχικά εύθραυστης νοικοκυράς στο «A Woman Under the Influence» (1974, «Μια γυναίκα εξομολογείται» ο ελληνικός τίτλος της ταινίας), φέρνοντάς της, την πρώτη από τις δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ (η δεύτερη ήταν για το «Gloria» του Κασσαβέτη, 1980).

Η Ρόουλαντς ήταν σαγηνευτική ως νοικοκυρά Μέιμπελ που που αγαπήθηκε και βασανίστηκε από τον εργατικό, σιωπηλό σύζυγό της, τον οποίο υποδύθηκε εξαιρετικά ο Πίτερ Φαλκ.

Η Ρόουλαντς  γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1930, στην Cambria του Wisconsin. Ο πατέρας της ήταν γερουσιαστής και η μητέρα της ζωγράφος και περιστασιακή ηθοποιός.

Γράφτηκε στην Αμερικανική Ακαδημία Δράματος της Νέας Υόρκης και το 1953 γνώρισε τον Κασσαβέτη. Ένα χρόνο αργότερα παντρεύτηκαν. Το 1989, ο Κασσαβέτης πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια μετά από χρόνια αλκοολισμού. Η Ρόουλαντς συνέχισε να κάνει ταινίες και επίσης εργάστηκε στην τηλεόραση, κερδίζοντας τέσσερα βραβεία Emmy.

Αυτή και ο Κασσαβέτης απέκτησαν τρία παιδιά, τα οποία εργάστηκαν στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ο γιος της Νικ τη σκηνοθέτησε στο «The Notebook» («Το ημερολόγιο») μαζί με τους Ryan Gosling και Rachel McAdams το 2004.

Το 2012 παντρεύτηκε τον συνταξιούχο επιχειρηματία Ρόμπερτ Φόρεστ και το 2015 τιμήθηκε με το τιμητικό Όσκαρ, την ίδια χρονιά που αποσύρθηκε από την υποκριτική.

Κέρδισε το πρώτο της βραβείο Emmy για την τηλεοπτική ταινία «The Betty Ford Story» (1987), ως η προεδρική σύζυγος που πάλευε με τον καρκίνο του μαστού, τον αλκοολισμό και την εξάρτηση από τα ναρκωτικά.

Τα άλλα Emmy της ήταν για το “Face of a Stranger” (1991), ως μια πλούσια χήρα που βρίσκεται άπορη και το “Hysterical Blindness” (2002), ως σερβιτόρα που απολαμβάνει ένα ρομάντζο στα τέλη της ζωής της.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This