Λάκης Γιακουμής: Αγωνία για τον Έλληνα φωτογράφο της high society

Η περιπέτεια υγείας του φωτογράφου που για δεκαετίες ήταν η «σκιά»των jet setters! Ο φύλακας άγγελός του

Must Read

Ο πιο παλιός και αγαπητός φωτογράφος της κοσμικής Αθήνας και του διεθνούς jet-set, ο Λάκης Γιακουμής, ανήμερα της Παναγίας και δύο μέρες πριν από τα γενέθλιά του, στις 17 Αυγούστου, εισήχθη στην Εντατική Μονάδα του Θριάσιου Γενικού Νοσοκομείου. Ενα μικρόβιο προκάλεσε ανησυχία και αγωνία σε όλους όσοι τον αγαπούν.

  • Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Στο πλευρό του, φύλακας-άγγελος, όπως πάντα στα 50 χρόνια του γάμου τους, η λατρεμένη του σύζυγος Πόπη, η οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Espresso» και τις δηλώσεις της σε φίλους του Λάκη, τους καθησύχασε τελικά χθες το απόγευμα ότι ο φωτογράφος-θρύλος, όπως της ανακοίνωσαν οι γιατροί, «πάλεψε σαν λιοντάρι και θα βγει νικητής». Ονειρο και σκοπός πλέον ζωής για τον Λάκη Γιακουμή, στην 50χρονη καριέρα του, αποτελεί το υπό έκδοση πολυτελές λεύκωμα που επιμελείται με πάθος εδώ και τρία χρόνια (με αφανή ήρωα τη σύντροφό του Πόπη), με εμβληματικές φωτογραφίσεις σύγχρονων «ηρώων» με αυθεντικές στολές της Επανάστασης του 1821, από τις συλλογές του Νίκου Πλακίδα και του Σπύρου Κατσίρα. Τα κείμενα του βιβλίου φέρουν τις υπογραφές ιστορικών, συγγραφέων και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από τον Ωνάση μέχρι την Αλίκη

Ο φωτογράφος Λάκης Γιακουμής, που από 14 ετών απαθανάτιζε με τον φακό του από τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον Σταύρο Νιάρχο και τον Αλέξανδρο Ωνάση μέχρι τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, τον βασιλιά Χουάν Κάρλος, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Ντέμη Ρούσο, υπήρξε ο καλλιτέχνης και ο ευγενής κύριος που στον φακό του πόζαρε το διεθνές και εγχώριο jet-set. Πορτρέτα με την υπογραφή του φέρουν σχεδόν όλοι οι ισχυροί Ελληνες επιχειρηματίες του ’80 (Νιάρχος, Κοντομηνάς, Παναγόπουλος) και του ’90, πρόσωπα της ελληνικής μόδας – σχεδιαστές και μοντέλα. Ηταν και είναι ο αγαπημένος φωτορεπόρτερ του Γκστάαντ, και ο πρώτος φωτορεπόρτερ της Μυκόνου που έτρωγε μαζί με τον βιομήχανο Δημήτρη Καρέλα, την Αννα Βέλτσου και τον Ζάχο Χατζηφωτίου – φωτογράφιζε αποκλειστικά για τη στήλη του «Ιακχος» στο περιοδικό «Ταχυδρόμος». Τα τελευταία χρόνια ο Λάκης Γιακουμής έχει αφιερωθεί στην έκδοση του ιστορικού, συλλεκτικού λευκώματος για την Επανάσταση του 1821.

Το concept του λευκώματος

Οι ήρωες που αποτίναξαν με τον αγώνα τους τον τουρκικό ζυγό από την Ελλάδα πριν από 203 χρόνια, τα τοπία στα οποία συνέβησαν τα συγκλονιστικά γεγονότα -από το Μεσολόγγι ως την Καλαμάτα- και οι αμέτρητες μάχες που βάφτηκαν με αίμα και ηρωισμό «ζωντανεύουν» στο βιβλίο του με αυθεντικές σκηνές και στολές από την Επανάσταση. Οπως χαρακτηριστικά μάς είχε δηλώσει στο παρελθόν, «η δημιουργία του λευκώματος ήταν ένα όνειρο που είχα από μικρό παιδί. Πάντα θαύμαζα τους ήρωες της Επανάστασης. Ηταν το πάθος μου, το βίτσιο μου, η αγάπη μου. Ταξίδεψα σε διάφορες περιοχές της χώρας μας στις οποίες διαδραματίστηκαν τα γεγονότα της Εθνεγερσίας, όπως στη Μάνη, στην Καλαμάτα, στην Πάτρα, στο Σούλι και το Μεσολόγγι.

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης

Το λεύκωμα δεν θα γινόταν πραγματικότητα αν δεν συνέβαλλε σε αυτό με παραδοσιακές φορεσιές, τσαρούχια και όπλα της εποχής ο ράφτης Νίκος Πλακίδας από την Κατοχή Μεσολογγίου και ο Σπύρος Κατσίρας του συλλόγου “Ελληνομνήμονες” από την Καλαμάτα». Ο Λάκης Γιακουμής μάς είχε τόνισε πως οι φωτογραφίσεις δεν ήταν πάντα εύκολες και ότι ορισμένες έγιναν κάτω από ακραίες συνθήκες – σε μια φωτογράφιση στο Μεσολόγγι, το θερμόμετρο έδειχνε 42 βαθμούς Κελσίου!

Ο Λάκης Γιακουμής στη Μύκονο μιας άλλης εποχής, διασκεδάζοντας αφού έχει τελειώσει το φωτορεπορτάζ του

«Οι άνθρωποι που συμμετείχαν κάηκαν στην κυριολεξία! Οταν τελείωσε η φωτογράφιση, μου είπαν ότι το έκαναν για μένα. Αυτό ήταν μια “πληρωμή”. Τους ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου για την τιμή που μου έκαναν και για την υπομονή τους». Εκτός από τους δεκάδες ανώνυμους εθελοντές και τους κομπάρσους-μοντέλα, στις φωτογραφίσεις για το ιστορικό λεύκωμα «φιγουράρουν» και κλέβουν την παράσταση αρκετοί επώνυμοι, όπως η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μονογυιού, η οποία έχασε σε τροχαίο τον αγαπημένο της αδερφό Τζώρτζη, η αντιδήμαρχος Μυκόνου Μαρουσούλα Χανιώτη, η επιχειρηματίας Ιωάννα Ν. Βαρδινογιάννη, κόρη του Νίκου και της Εμμανουέλας Βαρδινογιάννη, η πρώην δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, κόρη του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Μιλτιάδη Εβερτ και της αξέχαστης φωτογράφου Λίζας Εβερτ, Αλεξία Εβερτ-Αλβέρτη, με τον μονάκριβο και ωραίο γιο της Μιλτιάδη-Γεώργιο Αλβέρτη, το top model των 90s Λάουρα Χατζηβαγγέλη, μετέπειτα σύζυγος του αείμνηστου βιομηχάνου Πάνου Ζερίτη, αλλά και η καλλονή της εποχής Ελενα Σπανού, που πλέον έχει αφοσιωθεί στον χώρο της αγιογραφίας.

Η λίστα όμως των προσώπων που έχει αποτυπώσει με τον φακό του ο Λάκης Γιακουμής δεν σταματά, αφού ανάμεσα στα πρόσωπα συγκαταλλέγονται η ωραία και δυναμική Τζένη Οικονόμου, η ηθοποιός και αρχιτέκτονας μηχανικός Γεωργία Ζώη, ο δημοσιογράφος Λευτέρης Μωυσιάδης, η πρώην πρόξενος της Ελλάδας στο εξωτερικό, επιχειρηματίας Ελένη Παπαδοπούλου, ο γιος του θρυλικού σχεδιαστή της Μυκόνου Γιάννη Γαλάτη, Παναγιώτης Γαλάτης, η ηθοποιός, τραγουδίστρια και σύντροφος του Κωνσταντίνου Πλεύρη, Γεωργία Σιακαβάρα, οι Μάγια και Πόλυ Γάκη κ.ά.

Πηγή: Espresso

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This