Τέσσερις μεγάλες διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις συνυπογράφουν εκτενή ανακοίνωση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, μέσω της οποίας εκφράζεται η ικανοποίηση της παγκόσμιας δημοσιογραφικής κοινότητας για την κατάρρευση του ανυπόστατου κατηγορητηρίου κατά των Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννας Παπαδάκου, Ιωάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρου Τάρκα.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο που συνυπογράφουν το IPI (International Press Institute), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (European Federation of Journalists – EFJ), το ECPMF (European Centre for Press and Media Freedom) και το OBC Transeuropa, που συσπειρώνονται κάτω από το MFRR (Media Freedom Rapid Response), οι εν λόγω οργανώσεις εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι έπαυσαν οι κατηγορίες κατά των τεσσάρων δημοσιογράφων «που αντιμετώπιζαν κακουργηματικές κατηγορίες και πιθανές μεγάλες ποινές φυλάκισης, που θα σχετίζονταν με τα μέσα ενημέρωσής τους και την ερευνητική δημοσιογραφία που αποκάλυψε το σκάνδαλο της φαρμακευτικής Novartis».
🇬🇷 #Greece: MFRR today welcomes the resounding exoneration of 4 Greek journalists who faced criminal charges and potential lengthy prison sentences linked to their media outlets’ investigative reporting which unveiled the Novartis pharmaceutical scandal.https://t.co/Rm9fZtYSot
— Media Freedom Rapid Response (MFRR) (@MediaFreedomEU) July 1, 2022
Η κοινή ανακοίνωση αναφέρει, επίσης, ότι όλα αυτά συνέβησαν «σε μια περίοδο που η Ελλάδα ήταν ήδη στο επίκεντρο, λόγω της πτώσης του επιπέδου της ελευθερίας του Τύπου υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». «Αυτές οι ποινικές διώξεις ήταν από τις πιο σοβαρές που επιβλήθηκαν εναντίον μελών του Τύπου οπουδήποτε στην Ε.Ε. εκείνη την εποχή», προσθέτει η ανακοίνωση.
Οι οργανώσεις του MFRR δεν σταματούν εκεί, αφού στο κείμενό τους συνεχίζουν την αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τις απαράδεκτες εκφράσεις που είχε χρησιμοποιήσει κατά δημοσιογράφων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από βήματος Βουλής. «Ενώ η είδηση της αθώωσής τους είναι ευπρόσδεκτη, μάς ανησυχεί βαθιά η πίεση που δέχονται οι δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Τα σχόλια ορισμένων πολιτικών και ειδικότερα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη –ο οποίος αναφέρθηκε σε ορισμένους δημοσιογράφους ως “συμμορία” στη Βουλή– ήταν βαθιά λυπηρά. Αυτή η πίεση έχει προκαλέσει σοβαρό ψυχολογικό αντίκτυπο σε όλους τους εμπλεκόμενους. Εν τω μεταξύ, ένας ευρωβουλευτής που μίλησε δημόσια κατά των ποινικών κατηγοριών και εξέφρασε ανησυχία για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης διαγράφηκε από το κόμμα», αναφέρουν χαρακτηριστικά, με την τελευταία φράση να «φωτογραφίζει» τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο.
Υπογραφή μνημονίου με στόχο την ενίσχυση της προστασίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων
«Κατά την άποψή μας, αυτή η υπόθεση είναι εμβληματική για πολύ ευρύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και η άσκηση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Όπως περιγράφεται στην πρόσφατη έκθεσή μας για την αποστολή του MFRR, οι νομικές απειλές κατά του Τύπου είναι μόνο μία από τις πολλές πιέσεις που έχουν δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον για τη δημοσιογραφία κοινού συμφέροντος και υπονομεύουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Ενώ η υπογραφή ενός μνημονίου με στόχο την ενίσχυση της προστασίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων είναι –αν εφαρμοστεί σωστά– ένα ευπρόσδεκτο πρώτο βήμα προς τα εμπρός, η ελληνική κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Προχωρώντας προς τα εμπρός, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προώθηση ενός τοπίου μέσων ενημέρωσης, στο οποίο θα επιτρέπεται να ανθίσει το είδος της γενναίας δημοσιογραφίας – “φύλακα” που παρουσιάζεται σε αυτήν την περίπτωση», καταλήγουν στην κοινή ανακοίνωσή τους τα μέλη του MFRR.
Άμεση, εξάλλου, ήταν και η αντίδραση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), οι οποίοι, με ανάρτησή τους στο Twitter, αναφέρουν ότι χαιρετίζουν την ελπιδοφόρα απόφαση, «σε μια χώρα που κατετάγη στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατάταξη των RSF».
#Greece: RSF denounces the delusional charges targeting several journalists for their stories about corruption in pharmaceutical sector involving high-ranking officials. The prosecution which seems politically motivated & tries to muzzle public interest journalism must end. 1/3 pic.twitter.com/rV1CnBi8Bw
— RSF (@RSF_inter) January 18, 2022