Ο Αιμίλιος Περδικάρης (φωτό) γράφει ιστορία… όπως βολεύει το Μαξίμου!
Ο τίτλος του τηλεγραφήματος του ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ο εξής: «Αισιόδοξοι για την εξέλιξη της οικονομίας δηλώνουν 4 στους 10 Έλληνες επιχειρηματίες». Αναφέρεται στην έρευνα «Business Pulse» της Grant Thornton. Ο τίτλος είναι αισιόδοξος και μας γεμίζει με χαμόγελα. Εστω και αν, όπως καταλαβαίνουμε κατευθείαν, μάλλον οι 6 στους 10 Έλληνες επιχειρηματίες θα είναι απαισιόδοξοι. Τέλος πάντων…
Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα στοιχεία της έρευνας όπως τα δίνει το ίδιο το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για να καταλάβουμε αν δικαιολογείται ο τίτλος.
–) Τα επίπεδα αισιοδοξίας υποχωρούν αισθητά.
–) Αξιοσημείωτη η πτώση της αισιοδοξίας σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν η σχετική αναλογία ήταν 6 στους 10.
–) Οι 7 στους 10 είναι αισιόδοξοι ότι θα αυξηθούν τα έσοδα των επιχειρήσεών τους (πέρυσι ήταν οι 8 στους 10) και οι 6 στους 10 είναι αισιόδοξοι ότι θα αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρήσεών (πέρυσι ήταν 7 στους 10).
–) Οι 9 στους 10 Έλληνες επιχειρηματίες δηλώνουν ότι το κόστος παραγωγής τους θα αυξηθεί. Οι μισοί μάλιστα εκτιμούν ότι το ποσοστό αύξησης θα ξεπεράσει το 10%.
–) Μόνο οι 2 στους 10 δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να απορροφήσουν το μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης αυτής
–) Η στρατηγική που θα υιοθετήσουν οι περισσότεροι να είναι η μετακύλιση του σημαντικότερου μέρους του στην τιμή του προϊόντος.
–) Οι 8 στις 10 επιχειρήσεις αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων.
–) Η διάθεση για επενδύσεις είναι μειωμένη.
–) 7 στους 10 βρίσκουν σημαντικό εμπόδιο στην εύρεση κατάλληλου εξειδικευμένου προσωπικού.
–) Οι στρατηγικές που θα ακολουθήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να είναι εσωστρεφείς.
–) Ταμείο Ανάκαμψης και Αναπτυξιακός Νόμος φαίνεται να μην τυγχάνουν της προσοχής που θα αναμενόταν.
–) Οι εξαγορές/συγχωνεύσεις, καθώς και η ενδυνάμωση του management φαίνεται να αφορούν ένα μικρό μέρος των επιχειρήσεων.
–) Ελαφρώς μειωμένη παραμένει και η αισιοδοξία για αύξηση των εξαγωγών.
–) 5 στους 10 θεωρούν ότι θα σημειωθεί αύξηση της απασχόλησης (πέρυσι ήταν 6 στους 10)
–) Οι 5 στους 10 εκτιμούν ότι θα αυξηθούν οι μισθοί ως αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και στις ελλείψεις προσωπικού στην αγορά εργασίας.
Μετά από όλα αυτά τα στοιχεία, όχι πείτε μας, δεν είναι δίκαιος και σωστός ο τίτλος «Αισιόδοξοι για την εξέλιξη της οικονομίας δηλώνουν 4 στους 10 Έλληνες επιχειρηματίες»; Κι όχι, αλήθεια, δεν είναι αληθινοί μάγοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ;