Ως η πιο βουβή προεκλογική περίοδος από την πλευρά των πολιτών, από τη μεταπολίτευση και μετά χαρακτηρίστηκε-κυρίως από τους δημοσκόπους- η τελευταία, με τους πολίτες να μην θέλουν να εκφράσουν ανοιχτά τις πολιτικές τους προτιμήσεις, επιλέγοντας τις όποιες εντάσεις και αντιπαραθέσεις να τις μεταφέρουν στο βολικότερο από πολλές απόψεις πεδίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media).
- Του Πάνου Κατσαχνιά
Σκεπτόμενα μάλλον ψηφοθηρικά και για δική τους ευκολία, τα πολιτικά κόμματα τους ακολούθησαν, εισπράττοντας τα περισσότερα -εκ του αποτελέσματος- μια καθόλα δυσάρεστη για τα ίδια έκπληξη, αφού διαπίστωσαν -μάλλον επώδυνα- ότι τα likes δεν είναι ψήφοι… Τι έγινε όμως με τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που εκπροσωπούν;
Με 200 διαπιστευμένους εκπροσώπους των ΜΜΕ από την Ελλάδα και ακόμη 150 από το εξωτερικό, οι περισσότεροι θα πίστευαν ότι το Κέντρο Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο χθες θα ήταν γεμάτο, μιας και η σημασία του αποτελέσματος για τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις ήταν μεγάλο. Η πραγματικότητα όμως ήρθε να διαψεύσει τις λογικές υποθέσεις, αφού μόλις δύο ώρες πριν το κλείσιμο της κάλπης στις 19:00, άρχισαν να καταφτάνουν δημοσιογράφοι στο Μέγαρο, χωρίς όμως ποτέ αυτοί να ξεπεράσουν τους 60.
Μέχρι τότε οι μόνοι που βρισκόντουσαν μέσα ή έξω από αυτό, ήταν οι οικοδεσπότες της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, οι αστυνομικοί της ασφάλειας, οχήματα της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς κι ένα ειδικό όχημα της Vodafon με ισχυρές αντένες για την ενίσχυση του σήματος, αφού η γρήγορη μετάδοση των δεδομένων, απαιτούσε επιπλέον τεχνική υποστήριξη, ώστε να μην υπάρξει απώλεια σήματος και blackout στην απρόσκοπτη ροή των αποτελεσμάτων. Με τη συντριπτική πλειοψηφία σε κάθε περίπτωση, να είναι οι τουρίστες που σε γκρουπ η κατά μονάς, επισκέπτονταν το Μέγαρο απ’ έξω –αφού η είσοδος μέσα σ’ αυτό φυσικά δεν επιτρεπότανε-κατά τη βόλτα τους στη συννεφιασμένη Αθήνα.
Μη γνωρίζοντας οι συντριπτική τους πλειοψηφία κάτι για τις Βουλευτικές εκλογές, σταματούσαν να ξεναγηθούν και να φωτογραφηθούν μπροστά από το κτήριο του δωρητή Ευαγγέλη Ζάππα, σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα, Θεόφιλου Χάνσεν, ερχόμενοι από το την Πλατεία Συντάγματος και την Πλάκα, ώστε να συνεχίσουν αμέσως μετά τη βόλτα τους προς το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο).
Είναι χαρακτηριστική δε η σκηνή, λόγω της βαθύτατης άγνοιάς και παντελούς αδιαφορίας τους για τα τεκταινόμενα εντός του κτηρίου που χρησιμοποιούσαν ως φόντο για τις φωτογραφίες τους και των όσων σημαντικών για το άμεσο μέλλον της χώρας διακυβεύονταν τις στιγμές εκείνες, όπου νεαρό ζευγάρι τουριστών, ζήτησε από τον οδηγό του σταθμευμένου πυροσβεστικού οχήματος, να το θέσει σε λειτουργία, ανοίγοντας τις πλαϊνές του πόρτες, ώστε να τους εξηγήσει το είδος και τη χρήση του εξοπλισμού που κουβάλαγε. Κάτι που πρόθημα ο ίδιος έκανε σπάζοντας έτσι την μονοτονία της βάρδιας του. Ισχυρό ανταγωνισμό είχε μόνο λίγο μακρύτερα από τον ηλικιωμένο βιοπαλαιστή, όπου χρησιμοποιώντας κάτι μεγάλα καλάμια όπως εκείνα του ψαρέματος και παίρνοντας με την άκρη τους νερό με σαπούνι από κάτι κουβάδες, δημιουργούσε νέφη από φυσαλίδες, οι οποίες αιωρούμενες, εκστασίαζαν τα παιδιά που έτρεχαν να τις κυνηγήσουν, αναγκάζοντας τους γονείς να καταβάλουν -το χαμηλό είναι η αλήθεια- χρηματικό αντίτιμο στον τίμιο βιοπαλαιστή.
Όπως ήταν φυσικό κι αναμενόμενο, οι συζητήσεις στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια εντός του Μεγάρου, κυριαρχήθηκαν από το εκλογικό αποτέλεσμα που εντυπωσίασε με το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ -σε αντίθεση με την ήττα του Ολυμπιακού από την Ρεάλ στον πόντο- και τις συζητήσεις για την «Επόμενη Μέρα». Τόσο σε διαδικαστικό επίπεδο, όσο φυσικά και σε πολιτικό. Αφού μετά την αναπάντεχη ως προς το εύρος της, ακόμα και για τους πιο αισιόδοξους στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς εκλογική νίκη της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ήδη από χθες το βράδυ το σήμα για τις επόμενες κάλπες, με το σύστημα πλέον της ενισχυμένης αναλογικής και το bonusπου αυτή προβλέπει για το πρώτο κόμμα, οι οποίες πλέον πιθανότατα θα επισπευσθούν, ώστε να πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου.
Δημοσιογραφικά, μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για τις ελληνικές Βουλευτικές εκλογές και από το εξωτερικό, αφού στο Κέντρο Τύπου υπήρχε εκπροσώπηση από τουλάχιστον 20 χώρες. Κυρίως -όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο- ευρωπαϊκές, αλλά και άλλες: Αίγυπτο, Ιράκ, Τουρκία και φυσικά Κίνα. Ακόμη και για το Κουρδιστάν υπήρχε ανταποκριτής. Ο ανταποκριτής της αιγυπτιακής εφημερίδας «Al Ahran»και του«Al Qahera News TV», Barakat Abdelsattar, δήλωσε στo newsbreak.gr, ότι η παρουσία του για την κάλυψη των Βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, οφείλεται καθαρά στη στενή διπλωματική σχέση που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις δύο χώρες.
Υπήρχαν δε περιπτώσεις, όπου οι αντιπροσωπείες ήταν πολυπληθείς: Όπως της Ισπανίας. Άλλωστε τα ισπανικά ΜΜΕ τόσο με τους απεσταλμένους τους, όσο και με τους ανταποκριτές τους στην Αθήνα έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις φετινές ελληνικές εκλογές μ’ εκτενή άρθρα και ρεπορτάζ, όλο το τελευταίο διάστημα, προσπαθώντας ν’ απαντήσουν στο ερώτημα πώς μπορεί το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών να επηρεάσει τη χώρα τους (Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές στις 28 Μαΐου και Βουλευτικές στα τέλη του έτους). Αλλά και της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Σλοβενίας και Σκανδιναβικών χωρών, καθώς και της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας.
Ανάλογα τη χώρα ήταν και η εστίαση του ενδιαφέροντος για το αποτέλεσμα των Βουλευτικών εκλογών. Για τα τουρκικά ΜΜΕ ήταν κυρίως, το ποιος θα είναι ο Έλληνας συνομιλητής με τον νικητή του 2ου Γύρου των Προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαΐου στην Τουρκία. Ενώ για τα περισσότερα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, το ζητούμενο ήταν η οικονομική πορεία της Ελλάδας, λόγω των διεθνών προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα και της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από ΕΚΤ και FED για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Έτσι, η διατήρηση του ρυθμού της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, που θα έχει ως συνεπακόλουθο την αναβάθμιση της επενδυτικής της βαθμίδας από τους Οίκους Αξιολόγησης έπειτα από 12 χρόνια, κρίθηκαν ως σοβαρά ζητήματα που έχρηζαν δημοσιογραφικής κάλυψης.
Τέλος, ένα ακόμη πολύ σοβαρό ζήτημα δείχνει ν’ απασχολεί τους ευρωπαίους εταίρους μας κι αυτό είναι περισσότερο θεσμικό: Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, μετά την κατάταξη της στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ (107η θέση μετά την 108η πέρσι) από τη διεθνή ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF). Ζήτημα που σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της σλοβενικής εφημερίδας «Vecer», Katja Lihtenvalner, που μίλησε στο newsbreak.gr κι έχει ζήσει 10 χρόνια στην Ελλάδα, δεν θα έπρεπε καν να υφίσταται στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία.