Στο πιο κομβικό σημείο βρίσκονται αυτήν τη στιγμή οι τηλεοπτικοί σταθμοί όσον αφορά την άνεση χρημάτων που έχουν. «Μαύρο» διαφαίνεται το 2024 για τα τηλεοπτικά κανάλια και τους τηλεθεατές, καθώς το ταμείο είναι μείον και οι σταθμοί δεν έχουν λεφτά για να επενδύσουν σε ωραίες σειρές εποχής, ενώ όλοι πλέον φοβούνται την επιστροφή στα φθηνά και «κίτρινα» ριάλιτι. Δραματικές είναι οι εξελίξεις στον χώρο της μυθοπλασίας, καθώς οι αλλαγές -στο πλαίσιο οικονομικής επιδότησης του κρατικού οπτικοακουστικού ΕΚΟΜΕ προς στους τηλεοπτικούς σταθμούς- δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρες.
Είναι γεγονός ότι οι σειρές εποχής με καθημερινή μετάδοση μπήκαν δυναμικά στο τηλεοπτικό μενού το 2019 με τις «Αγριες μέλισσες», εξελίχθηκαν στην πορεία σε… σαρωτική μόδα, με αποκορύφωμα την τρέχουσα σεζόν να υπάρχουν συνολικά έντεκα σίριαλ, που μας ταξιδεύουν στον χωροχρόνο.
Σίριαλ που αγαπήθηκαν και μας ξενάγησαν στη δεκαετία του ’50 και ’60 κατεβάζουν αυλαία τον Ιούνιο, μεταξύ των οποίων «Ο παράδεισος των κυριών», το «Ναυάγιο», το «Προξενιό της Ιουλίας» «Οι Πανθέοι», «Ερωτας φυγάς», «Η παραλία», «Ψυχοκόρες», «Ηλέκτρα». Σειρές που, όπως φαίνεται, θα σηματοδοτήσουν και την τελευταία σεζόν της απόλυτης κυριαρχίας των ακριβών σίριαλ εποχής.
Μέχρι αυτήν τη στιγμή και ενώ τα κανάλια κρατούν καλά κρυμμένα τα σχέδιά τους για την προσεχή σεζόν, αναμένοντας το τελικό πλάνο του ΕΚΟΜΕ, σοβαρές πιθανότητες να βγει στον αέρα συγκεντρώνει η σειρά εποχής η «Μάγισσα» στον ΑΝΤ1, που θα κάνει μια βαθύτερη βουτιά στον χρόνο και θα μας μεταφέρει στο 1715, στην εποχή της Ενετοκρατίας στη Μάνη.
Οπως λένε αυτή τη στιγμή άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την τηλεοπτική αγορά, αυτό που συμβαίνει το συγκεκριμένο διάστημα είναι πρωτόγνωρο, καθώς τα προηγούμενα χρόνια ο Μάρτιος ήταν ο μήνας που τα στελέχη των καναλιών έφτιαχναν το πρόγραμμα για την ερχόμενη σεζόν, με βάση τα budgets που είχαν ήδη στα χέρια τους, αλλά φέτος κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Σε αυτήν την αστάθεια έχει συμβάλλει τα μάλα η κατάσταση στο ΕΚΟΜΕ, καθώς δεν έχει δώσει χρήματα ούτε για τις τρέχουσες παραγωγές. Το ΕΚΟΜΕ είναι φειδωλό σε νέες επιδοτήσεις. Η κάνουλα στέρεψε. Ετσι θα μπει φρένο στη «γενναιοδωρία» των τελευταίων ετών, όπου χωρίς ουσιαστικά κριτήρια ποιότητας, επιδοτήθηκαν σειρές που δεν θα έπρεπε να πάρουν ούτε ένα ευρώ.
Αποτέλεσμα της πολιτικής του ΕΚΟΜΕ ήταν μια έκρηξη στον αριθμό των ελληνικών σειρών ανάλογη με εκείνη που οδήγησε… σε φούσκα και συνεπώς σε κρίση τον συγκεκριμένο κλάδο της τηλεόρασης πριν από μία 15ετία. Το κακό είναι ότι η επόμενη ημέρα με τις μεγάλες αλλαγές στο πλαίσιο επιδότησης που προωθεί το ΕΚΟΜΕ και η ανάγκη των καναλιών να περιορίσουν το κόστος παραγωγής της μυθοπλασίας κατά 30% οδηγούν σε σημαντική μείωση των σειρών εποχής, που παραδοσιακά είναι υψηλότερου κόστους.
Βασικά στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι στην prime time σε όλα τα κανάλια πιθανόν θα υπάρχουν συνολικά το πολύ τέσσερις σειρές εποχής. Οι σειρές εποχής κοστίζουν. Κάθε δεκαετία έχει τα δικά της κοστούμια εποχής, αυτοκίνητα, σπίτια, κατασκευή σκηνικών αλλά και πολύωρα γυρίσματα. Βέβαια, οι σειρές εποχής μπορεί να κοστίζουν, αλλά έχεις λόγο για να μείνεις σπίτι σου και να ευχαριστηθείς καλή τηλεόραση. Το 2024-2025 θα συνεχίσουμε, άραγε, να τον έχουμε;