Ο Ζούλας έτοιμος για την ΕΡΤ… Βόρειας Κορέας!

Η Δημόσια Τηλεόραση «έθαψε» προκλητικά κάθε πλάνο των πληγέντων από τις πυρκαγιές πολιτών που πήγαν να διαμαρτυρηθούν στον Μητσοτάκη

Must Read

Ο Κωνσταντίνος Ζούλας δεν είναι μόνο πρόεδρος της ΕΡΤ, αλλά κι ένας έμπειρος δημοσιογράφος. Γι’ αυτό και πρέπει τώρα να εξηγήσει, θεσμικά, γιατί αγνοήθηκαν επιδεικτικά χθες οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι πολίτες έξω από το δημαρχείο Πεντέλης στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων του πολυδιαφημισμένου EΡTnews.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη, εφημερίδα «δημοκρατία»

Η ΕΡΤ στο 10λεπτο -πληρέστατο κατά τα άλλα- ρεπορτάζ της, με επιτόπια κάλυψη από δύο ρεπόρτερ, για την ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο δημαρχείο για την καταστροφική πυρκαγιά της περασμένης εβδομάδας, δεν έδειξε ούτε μισό πλάνο από τους διαμαρτυρόμενους πολίτες. Αυτούς, δηλαδή, που έχασαν τις περιουσίες τους και κινδύνεψαν οι ζωές τους από την αδράνεια και ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού σε μια ακόμα φωτιά ή πλημμύρα.

Οση ώρα μιλούσαν οι ρεπόρτερ, με ακούνητα «κλειστά» πλάνα ώστε να μη φαίνεται τίποτα άλλο στην κάμερα πέρα από τους δημοσιογράφους, ακούγονταν διαρκώς τα συνθήματα των συγκεντρωμένων. Δεν γινόταν αλλιώς, ούτε υπήρχε κάποιος τεχνικός τρόπος για να φιμωθούν οι πολίτες. Αν υπήρχε, προφανώς και θα είχαν «σβηστεί» κατ’ εντολήν από την ΕΡΤ οι αγανακτισμένες φωνές τους.

Η μόνη αναφορά που υπήρξε από έναν εκ των ρεπόρτερ για τον κόσμο που ήταν έξω από το δημαρχείο ήταν στο φινάλε του ρεπορτάζ και μόνο πριν κλείσει η σύνδεση. Είπε: «Εξω από τον χώρο που γίνεται η σύσκεψη για την επόμενη μέρα πραγματοποιείται συγκέντρωση από πολίτες που αντιδρούν στον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης της καταστροφικής πυρκαγιάς».

Είναι εμπεδωμένο πια στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιφρονεί τους πολίτες, και κυρίως τους «χτυπημένους» από την ανυπαρξία του επιτελικού κράτους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και κάποιοι εκ των πρωτοκλασάτων υπουργών του είναι αυτοί που ξέπεσαν τόσο, ώστε να επιτεθούν, με χυδαιότητες, ακόμα και στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών.

Και στη Βόρεια Εύβοια

Η ίδια ΕΡΤ ήταν που και στη Βόρεια Εύβοια «στρίμωξε» τα πλάνα, ώστε να φανεί μόνο η είσοδος του πρωθυπουργού στην αίθουσα όπου πήγε να μιλήσει έξι μήνες μετά τα 500.000 καμένα στρέμματα στο νησί. Και τότε, το 2021, η Δημόσια Τηλεόραση δεν έδειξε τους συγκεντρωμένους που ήταν απέξω, ούτε τα χημικά που τους έριχναν τα ΜΑΤ για να τους κοπεί η ανάσα, η μιλιά μια και καλή.

Το κεντρικό ερώτημα που προκύπτει για χθες είναι ποιος από την ΕΡΤ έδωσε την εντολή να μην παιχτεί ούτε ένα πλάνο από τους πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο Πεντέλης, ώστε να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του, επειδή η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της απέτυχαν να τους προστατεύσουν.

Αρκετά sites, τηρώντας τους στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ανάρτησαν πολλά βίντεο με πλάνα από τους συγκεντρωμένους πολίτες. Εδωσαν χώρο ώστε να ακουστεί και η φωνή αυτών των ανθρώπων που επλήγησαν περισσότερο απ’ όλουςΔεν τα «έθαψαν» βορειοκορεατικά, δεν τα «έκαψαν» καθεστωτικά, όπως η ΕΡΤ, που μας πρόβαλε μόνο τον πρωθυπουργό να μπαίνει στο δημαρχείο. Ούτε περιορίστηκαν σε όσα έταξε πάλι ο Μητσοτάκης για τα αποκαΐδια του. Και στην Εύβοια έταξε και στον Εβρο και στη Θεσσαλία, αλλά αυτά που δεν υλοποίησε είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα ο ίδιος… δεσμεύτηκε να κάνει.

Κωνσταντίνος Ζούλας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ

Κάθε κυβέρνηση

Κάθε κυβέρνηση που πέρασε απ’ αυτόν τον τόπο επιχείρησε να χειραγωγήσει την ΕΡΤ. Να φορέσει στη Δημόσια Ενημέρωση γαλάζια, πράσινη ή ροζ φανέλα. Καμία δεν άφησε ανόθευτη την είδηση να λειτουργήσει αποκλειστικά και προς όφελος των πολιτών και μόνο.

Ομως, τις κυβερνήσεις τις επιλέγουν οι ψηφοφόροι. Απ’ όσους πήγαν στην κάλπη το 2019 και το 2023, το 40% διάλεξε τον Μητσοτάκη για να οδηγήσει αυτός τη χώρα μπροστά. Η πρώτη απόφαση του Μητσοτάκη όταν ανέλαβε το 2019 ήταν να γίνει ο μπαμπούλας της πληροφορίας. Να πάρει τις αρμοδιότητες συγκεκριμένα για την ΕΡΤ, το ΑΠΕ και την ΕΥΠ. Και η αλήθεια είναι ότι πέτυχε το 3Χ3 στον έλεγχο, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη.

Η ΕΡΤ, όμως, δεν ζει επειδή έχει κυβέρνηση τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα. Δεν πληρώνεται από το -έτσι κι αλλιώς φεσωμένο- ταμείο της Ν.Δ., ούτε μόνο από τους 1,1 εκατ. ψηφοφόρους που της απέμειναν στις ευρωεκλογές. Η ΕΡΤ υπάρχει μόνο επειδή κάθε μήνα όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας, διά νόμου, ροπάλου κι απειλής διακοπής ηλεκτροδότησης, βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Οι συγκεντρωμένοι χθες στην Πεντέλη δεν υπέστησαν μόνο όσα δεν έπραξαν η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της ώστε να μη φτάσει η φωτιά από τον Βαρνάβα στο Χαλάνδρι. Δεν έχασαν μόνο τις περιουσίες τους και το πράσινο εκεί όπου ζουν. Είναι και οι μοναδικοί χρηματοδότες της ΕΡΤ. Από τη μέρα που γεννήθηκαν, με το ζόρι. Ομως, η ΕΡΤ του Ζούλα δεν θεώρησε ότι αξίζει δημοσιογραφική κάλυψη ούτε μισό πλάνο από τη διαμαρτυρία. Γιατί;

Ο Ζούλας το 2017 ανέλαβε διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τοποθετήθηκε στο γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Και στη συνέχεια διορίστηκε πρόεδρος της ΕΡΤ. Δεν κρίνεται, όμως, ως διευθυντής του γραφείου της Νέας Δημοκρατίας ή του Μητσοτάκη.

Η δουλειά του Ζούλα δεν είναι να λογοδοτεί στον μπαμπούλα της πληροφορίας Κυριάκο. Η θεσμική του ευθύνη είναι μόνο απέναντι στους πολίτες της χώρας. Ακριβώς επειδή ανέλαβε το ύψιστο έργο να ηγείται της δημόσιας ενημέρωσης. Από το αν είναι αντικειμενική, πλήρης και προς όφελος των πολιτών αυτή η ενημέρωση διαλέγει και την πλευρά της δικής του ιστορίας.

Βιογραφικό

Πρόεδρος ΕΡΤ, Δημοσιογράφος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Είναι γιος του δημοσιογράφου Στάμου Ζούλα (1937-2018), ο οποίος διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» και ιδρυτικό στέλεχος του ραδιοσταθμού «Αθήνα 9,84». Ο Κωνσταντίνος Ζούλας αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη και σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Αρχισε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία στα 19 του, στον «Αθήνα 9,84». Το 1990 εργάστηκε για την εφημερίδα «Μεσημβρινή» και από το 1992 στην «Καθημερινή». Το 1997 έγινε ανταποκριτής της «Καθημερινής» και του «Αθήνα 9,84» στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια έγινε παρουσιαστής ειδήσεων στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και το 2004-2011 εργάστηκε στην ΕΡΤ. Το 2015 βρέθηκε στον Σκάι και το 2017 ανέλαβε διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τις εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε στο γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και στα τέλη Αυγούστου της ίδιας χρονιάς διορίστηκε πρόεδρος της ΕΡΤ, θέση στην οποία παραμένει μέχρι σήμερα.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This