Τι μέλλει γενέσθαι με την ηγεσία της ΕΡΤ; Σε τροχιά αλλαγών μπαίνει ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, αφού σε περίπου δύο εβδομάδες η κατάσταση αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει, αλλά κι αυτό θα είναι κάτι προσωρινό.
Σύμφωνα με τις typologies.gr, η κυβέρνηση βολιδοσκοπεί να ορίσει προσωρινό πρόεδρο στη θέση που σήμερα κατέχει ο Κωνσταντίνος Ζούλας. Η προσωρινή θητεία θα έχει διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με τη διάταξη που ισχύει και για την περίπτωση της Κατερίνας Κασκανιώτη, η οποία ήδη πέρασε το πρώτο στάδιο του αρκούντος προβληματικού «νόμου Κεραμέως». Το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα έχει ένα προβάδισμα στη διαδικασία που θα γίνει… του χρόνου, ενώ θεωρείται περίπου δεδομένη η ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον Κωνσταντίνο Ζούλα, ο οποίος αναμένεται να συνεχίσει την καριέρα του ως ανώτατο στέλεχος σε ιδιωτικό όμιλο ΜΜΕ.
Με αυτή την ντρίπλα δεν θα προκηρυχθεί η θέση του προέδρου, προς το παρόν, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας. Οι γραπτές εξετάσεις στον ΑΣΕΠ έγιναν ήδη για τη θέση του CEO της ΕΡΤ, ενώ αναμένονται οι προφορικές στον ίδιο φορέα και, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η συνέντευξη με τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό.
Η κυβέρνηση, όπως αναφέρει το typologies.gr, έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τα πολλά και προβληματικά σημεία του «νόμου Κεραμέως» αναφορικά με τα ελεγχόμενα κρατικά ΜΜΕ. Ενα κλασικό παράδειγμα είναι το πτυχίο, καθώς πρέπει να έχει συνάφεια με το αντικείμενο. Θεωρείται ως συναφές με το αντικείμενο το πτυχίο σχολής ΜΜΕ, κάτι που σημαίνει πως αν εφαρμοζόταν στην περίπτωση του Γιώργου Γαμπρίτσου, δύο φορές προέδρου της ΕΡΤ στο παρελθόν, δεν θα μπορούσε να κατέχει τη θέση.
Στην Ελλάδα, η γενιά των στελεχών που διοικεί τα ΜΜΕ σήμερα δεν διαθέτει τέτοιο πτυχίο, διότι την εποχή που σπούδαζε δεν υπήρχε σχολή για τον κλάδο.
Πηγή: Εφημερίδα «Espresso»