Σε μαγικά κτίρια και μέρη! Δείτε πού γίνονται τα γυρίσματα των «Grand Hotel», «Μάγισσα», «Η Μαρία που έγινε Κάλλας» και «Άγιος Έρωτας»

Στις σειρές εποχής το μάτι... ταξιδεύει μέσα από τις εικόνες και τις επιβλητικές σκηνές

Must Read

Πού γυρίζονται οι σειρές εποχής που απολαμβάνουμε φέτος στη μικρή μας οθόνη; Τα τηλέφωνα της «Espresso» έχουν σπάσει το τελευταίο διάστημα από αναγνώστες που θέλουν να μάθουν σε ποιο ξενοδοχείο γυρίζεται η εμβληματική σειρά εποχής του ΑΝΤ1 «Grand Hotel», με τον Γιάννη Κουκουράκη, τον Γιώργο Γεροντιδάκη, την Καλλιόπη Χάσκα και τη ∆άφνη Λαμπρόγιαννη, για να το επισκεφτούν έστω για ένα καφέ, αφού τους έχει κάνει εξαιρετική εντύπωση, ιδίως η μαρμάρινη σκάλα του αλλά και η αίγλη της ρεσεψιόν του, που μας ταξιδεύει μεμιάς στο 1923.

Καλλιόπη Χάσκα, Γιώργος Γεροντιδάκης

 

∆υστυχώς, θα τους απογοητεύσουμε, αφού δεν πρόκειται για το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» ή το «Πεντελικόν» στην Κηφισιά, όπως κάποιοι μας είπαν στο τηλέφωνο. Η εξωτερική όψη του «Grand Hotel» που βλέπουμε τα βράδια μας στον ΑΝΤ1 είναι από την αρχοντική Σχολή Ναυτικών ∆οκίμων στον Πειραιά! Αναμφισβήτητα εμβληματικό κτίριο, με γνωρίσματα νεοκλασικισμού, το ∆ιοικητήριο της Σχολής Ναυτικών ∆οκίμων κατασκευάστηκε μαζί με άλλα δύο κτίρια (οίκημα ∆ιοικητού και Θεραπευτήριο) το διάστημα 1901-1904 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ε. Μαρκόπουλου.

Η ανέγερση των τριών κτιρίων στην περιοχή της Πειραϊκής πραγματοποιήθηκε χάρη στο κληροδότημα του εμπόρου Πανταζή Βασσάνη, προς τιμήν του οποίου το ∆ιοικητήριο ονομάζεται Βασσάνειο Μέγαρο. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι εγκαταστάσεις της Σχολής χρησιμοποιήθηκαν από τη Γερμανική Ναυτική ∆ιοίκηση Νοτίου Αιγαίου, ενώ κατά τα «∆εκεμβριανά», το 1944, έδρευε εκεί το Αρχηγείο Στόλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρία κτίρια χάρη στις εργασίες συντήρησης και εξωραϊσμού που πραγματοποιήθηκαν διασώζονται και διατηρούν την αρχική μορφή τους.

Ο ΑΝΤ1 πήρε το πράσινο φως, λοιπόν, από το Ναυτικό μας και προχώρησε σε γυρίσματα στο Βασσάνειο Μέγαρο, το οποίο ταίριαξε ταμάμ με την ιστορία και το σίριαλ. Ωστόσο για
τις ανάγκες των γυρισμάτων της σειράς, για τα εσωτερικά πλάνα με τους πολυτελείς καναπέδες, τη σάλα πιάνου, τις ρομαντικές κρεβατοκάμαρες, τη χλιδάτη τραπεζαρία και την αριστοκρατική κουζίνα έχει διαμορφωθεί ένας χώρος στα στούντιο Κάπα του Γιάννη Καραγιάννη, στην Παλλήνη, που κόστισε ουκ ολίγον

Κακά τα ψέματα, στα σίριαλ εποχής οι σκηνές είναι αυτές που καθηλώνουν, όπως και οι επιβλητικοί χώροι όπου γίνονται τα γυρίσματα. Η παραγωγή «Η Μαρία που έγινε Κάλλας», σε σκηνοθεσία και σενάριο Όλγας Μαλέα, θα μας απασχολήσει και για τους δύο αυτούς λόγους. Με μια πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών και συντελεστών, όπως η Ελένη Ράντου, η Ρένια Λουιζίδου και ο Αργύρης Πανταζάρας, ετοιμάζεται να βγει στον αέρα το φθινόπωρο, από την ΕΡΤ. Πού έχει γυριστεί όμως η σειρά; Κάποιες από τις σκηνές έχουν γυριστεί στο σπίτι της διάσημης σοπράνο, στην οδό Πατησίων 61, παρά τις εργασίες που γίνονται για την αποκατάσταση του κτιρίου.

Το σπίτι στην οδό Πατησίων 61

Να σημειωθεί ότι έχει προκηρυχθεί ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός για την αποκατάσταση του ιστορικού αρχοντικού της Πατησίων. Λέγεται ότι στον χώρο όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια η Μαρία Κάλλας θα στεγαστεί η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Maria Callas». Πλέον, με τις πρωτοβουλίες της επικεφαλής της ακαδημίας, της σοπράνο Βάσως Παπαντωνίου, θα αναδειχθεί το πανέμορφο τετραώροφο οίκημα.

Το κτίριο οικοδομήθηκε περί το 1925, με μορφολογικές επιρροές από την αρ νουβό της εποχής εκείνης, σε σχέδια του αρχιτέκτονα και καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνου Κιτσίκη. Η πολυκατοικία έχει συνολική επιφάνεια 1.590 τ.μ. και θεωρείται εκ των σπουδαιότερων μεσοπολεμικών οικημάτων της Αθήνας.

Η διακεκριμένη υψίφωνος υπήρξε η διασημότερη ένοικος του κτιρίου το 1937, μετά τον χωρισμό των γονέων της. Η μητέρα της πήρε τη Μαρία και την αδερφή της Υακίνθη και επέστρεψαν στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκαν στην κατοικία της οδού Πατησίων. Εκεί διέμεινε η μονωδός έως το 1945, οπότε έφυγε για τη Νέα Υόρκη. Το κτίριο περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου το 1950. Επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, το 1989, η πολυκατοικία χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων.

Για την ιστορία, η κοινωνική βιογραφική σειρά 10 επεισοδίων καταγράφει με διεισδυτική ματιά τη μεταμόρφωση της νεαρής Μαρίας Κάλλας από ασχημόπαπο στη μεγαλύτερη ντίβα όλων των εποχών, την περίοδο της Κατοχής. Συγκεκριμένα, παρακολουθούμε τη Μαρία μέσα από τη σχέση της με τα βασικά πρόσωπα της νεανικής ζωής της. Τη μητέρα της, την Ισπανίδα δασκάλα της, τον βαρύτονο εραστή της, την πιανίστρια αδελφή της, τον Γερμανό μαέστρο. Καθένας από αυτούς, εντυπωσιασμένος από το ταλέντο της Μαρίας, έχει άλλα σχέδια για εκείνη.

Οι λάτρεις των σειρών εποχής, όμως, βλέπουν από τη ∆ευτέρα και την υπερπαραγωγή «Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά» στον ΑΝΤ1, με τους εκπληκτικούς Μαρία Κίτσου και Ηλία Μελέτη. Τα εξωτερικά γυρίσματα γίνονται στον Μαραθώνα και στη Μάνη, ενώ ο πύργος που θα δούμε είναι αυτός που είχε χρησιμοποιηθεί και την περσινή σεζόν για τον πρώτο κύκλο της σειράς. Πρόκειται για έναν επιβλητικό πύργο, που ανεγέρθηκε στο κτήμα Νάσιουτζικ.

«Έχουμε καλύψει γκαζόν, πισίνες και έχουμε χτίσει έναν πύργο στα οκτώ μέ-
τρα ύψος, με πολεμίστρες» είχε πει σε επικοινωνία του με τους δημοσιογράφους ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος, ο οποίος αποκάλυψε ότι το κόστος του σκηνικού ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ! Ο χώρος έχει μεταμορφωθεί αρκετά προκειμένου να μας μεταφέρει στη Μάνη την εποχή της Ενετοκρατίας.

H ξενάγησή μας πέρσι στο κτήμα Νάσιουτζικ είχε ξεκινήσει από την αυλή, που αποτελεί κεντρική τοποθεσία γυρισμάτων, και συνεχίστηκε στο εσωτερικό των πέτρινων πύργων της οικογένειας Λάσκαρη και της οικογένειας Γερακάρη, που είχαν κατασκευαστεί για τις ανάγκες της σειράς, όπως οι μεγάλες κρεβατοκάμαρες, οι τραπεζαρίες, τα κελάρια και τα μπουντρούμια.

Τέλος, στο γραφικό Γαλαξίδι, μια πόλη που έχει διατηρήσει αναλλοίωτο το παραδοσιακό της χρώμα, γίνονται τα γυρίσματα της σειράς εποχής του Alpha «Άγιος Έρωτας».

Γκοτσόπουλος και Παππά στα γυρίσματα στο Γαλαξίδι

Τα παλιά αρχοντικά, τα καπετανόσπιτα, ο μικρός κολπίσκος, τα στενά, πέτρινα σοκάκια, όλα θυμίζουν άλλες εποχές και ντύνουν με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία της σειράς που διαδραματίζεται τη δεκαετία του ’50. «Επιλέξαμε το Γαλαξίδι, επειδή είναι ίσως το μοναδικό σημείο στην Ελλάδα που έχει μείνει ανέπαφο και ανέγγιχτο από τον χρόνο, και το χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε έναν δικό μας κόσμο στη σειρά» αναφέρει ο σκηνοθέτης της σειράς Σπύρος Μιχαλόπουλος για τα γυρίσματα και συνεχίζει: «Έναν κόσμο που θα δίνει την ατμόσφαιρα του 1957-58, που διαδραματίζεται όλη η υπόθεσή μας, στη δική μας πόλη, τη Στέρνα. Τη Στέρνα, λοιπόν, τη βλέπετε μέσα από τα δικά μας μάτια».

Γκοτσόπουλος και Παππά στα γυρίσματα στο Γαλαξίδι

 

Στο Γαλαξίδι γυρίζονται σκηνές με τον πατέρα Νικόλαο (∆ημήτρης Γκοτσόπουλος) και τη μαθήτριά του Χλόη (∆ανάη Παππά), αλλά και τη μητέρα της Θάλεια (Ταμίλα Κουλίεβα) και τη φίλη της Χριστίνα (Κατερίνα Παπουτσάκη).

Πηγή: Εφημερίδα Espresso

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This