«Χρυσά» βραβεία για τα «Μικροφίλμ» της ΕΡΤ στις «Νύχτες Πρεμιέρας»

Must Read

Η δημόσια τηλεόραση συνεχίζει και να επενδύει σε εγχώριες κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και να τις προβάλλει στη μικρή οθόνη. Έτσι, λοιπόν, ακόμα μία ξεχωριστή παρουσία είχε η ΕΡΤ στο ∆ιεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Στις φετινές 30ές «Νύχτες Πρεμιέρας» και συγκεκριμένα στο ∆ιαγωνιστικό Τμήμα «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες», η ΕΡΤ συμμετείχε μέσω του προγράμματος «Μικροφίλμ» με έξι ταινίες, αποσπώντας τα πιο σημαντικά βραβεία.

Η ΕΡΤ είναι η μοναδική τηλεόραση στη χώρα μας που υποστηρίζει σταθερά και διαθέτει σε ετήσια βάση σημαντικούς οικονομικούς πόρους για την παραγωγή ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου και μικρού μήκους, όπως και ντοκιμαντέρ, με στόχο την ενίσχυση των Ελλήνων δημιουργών και της κινηματογραφικής παραγωγής. Παράλληλα, ενισχύει τους δημιουργούς δίνοντας χρηματικά βραβεία σε 15 ετήσια κινηματογραφικά φεστιβάλ που διεξάγονται σε όλη τη χώρα.

Οι ταινίες του προγράμματος «Μικροφίλμ» της ΕΡΤ που βραβεύτηκαν στις 30ές «Νύχτες Πρεμιέρας» είναι οι εξής: Η «MJ», σε σκηνοθεσία Γιώργου Φουρτούνη, κατέκτησε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Χρυσή Αθήνα». Η ταινία «Σπίτι», σε σκηνοθεσία Σοφίας Σφυρή, κατέκτησε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής «Αργυρή Αθήνα». Η ταινία «Γκέκας», σε σκηνοθεσία ∆ημήτρη Μουτσιάκα, πήρε το βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας (Νίκος Γεωργάκης), καθώς και το βραβείο GSC Καλύτερης Κινηματογράφησης (Γιώργος Καρβέλας). Η πολύ καλή ταινία «Honeymoon», σε σκηνοθεσία Άλκι Παπασταθόπουλου, δέχτηκε το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (Μαίρη Πετροπούλιου και Νάσια Συντέτα).

Να θυμίσουμε ότι η ΕΡΤ ήταν συμπαραγωγός στις ακόλουθες έξι ταινίες που συμμετείχαν στο 30ό ∆ιεθνές Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας: «Honeymoon» σε σκηνοθεσία Άλκι Παπασταθόπουλου, «MJ» σε σκηνοθεσία Γιώργου Φουρτούνη, «Γκέκας» σε σκηνοθεσία ∆ημήτρη Μουτσιάκα, «Σπίτι» σε σκηνοθεσία Σοφίας Σφυρή και «Τεκτίτης» της Σμαράγδας Νιτσοπούλου.

Νέοι σκηνοθέτες

Να σημειωθεί ότι φέτος το πρόγραμμα «Μικροφίλμ» της ΕΡΤ συμπληρώνει 25 χρόνια (2000-2024) επιτυχημένης πορείας, με στόχο την ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου και των νέων σκηνοθετών. Σκοπός του προγράμματος είναι, πέραν της τηλεοπτικής μετάδοσης των ταινιών, να υποστηρίξει τους νέους σκηνοθέτες να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από ταινίες μικρού μήκους και ταυτόχρονα να ενισχύσει τον τομέα των ταινιών μικρού μήκους, με προορισμό την προβολή τους στις κινηματογραφικές αίθουσες και τη συμμετοχή τους σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ κινηματογράφου.

Ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα 25 χρόνια (2000-2024) παρουσίας του πετυχημένου προγράμματος «Μικροφίλμ» υπάρχει στο ERTFLIX, με ταινίες μικρού μήκους Ελλήνων και Ελληνίδων σκηνοθετών που ξεχώρισαν, διακρίθηκαν, αλλά και βραβεύτηκαν σε μεγάλα διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ κινηματογράφου. Στην ειδική κατηγορία «25 Χρόνια Μικροφίλμ», στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, μπορείτε να παρακολουθήσετε μερικές από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους από το 2000 έως σήμερα.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This