O Άκης Πετρετζίκης στο Άγιον Όρος! Όχι, ο πρώτος MasterChef δεν αποφάσισε να γίνει… μοναχός, απλώς βρέθηκε στο Περιβόλι της Παναγίας, σε μια διαφορετική εκπομπή, λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Το «Akis’ Food Tour» συνεχίζεται στο Άγιον Όρος με γεύσεις… θεϊκές, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στις 20.00 στον Alpha.
Ο Άκης Πετρετζίκης βυθίζεται στον κατανυκτικό κόσμο του Αγίου Ορους μέσα από το νέο επεισόδιο της παραγωγής του. Η εκπομπή που μας ταξιδεύει στις γεύσεις, στις παραδόσεις και τις ιστορίες, αυτή τη φορά μας προσκαλεί σε ένα πνευματικό και γαστρονομικό οδοιπορικό στον Άθω, έναν τόπο γεμάτο μυσταγωγία και αυθεντικότητα. Ένα ταξίδι αγιότητας, στους πολιτιστικούς, θεολογικούς και θρησκευτικούς θησαυρούς της Ορθοδοξίας μας, αλλά και στον κόσμο του ασκητισμού και του μοναχισμού στην Ελλάδα.
Το ταξίδι ξεκινά στο Κελί Μυλοποτάμου, όπου ο πατέρας Ιωακείμ υποδέχεται τον Άκη με ένα αυθεντικό αγιορείτικο κέρασμα. Σε αυτό το κελί, με τη μακρά ιστορία, έζησε ο πατέρας Επιφάνιος, που αναβάθμισε την αγιορείτικη κουζίνα σε πραγματική τέχνη. Εδώ ο Άκης θα περάσει τις μέρες του ζώντας από κοντά τον λιτό αλλά πλούσιο σε ουσία ρυθμό της αγιορείτικης ζωής.
Η περιήγηση συνεχίζεται με τον πατέρα Γεώργιο, ο οποίος μαγείρεψε για τον Άκη ένα μοναδικό πιάτο με μπακαλιάρο, κυδώνια και δαμάσκηνα, συνδυάζοντας με μαεστρία απλότητα και δημιουργικότητα. Στη συνέχεια, ο πατέρας Παΐσιος μοιράστηκε μαζί του τη γνώση της παρασκευής σφραγίδων για τα πρόσφορα, αποκαλύπτοντας τις λεπτομέρειες πίσω από αυτή τη σημαντική παράδοση.
Ο Άκης επισκέφθηκε επίσης το κελί του πατέρα Αγάθωνα, όπου μυήθηκε στη διαδικασία παρασκευής αγιορείτικων θυμιαμάτων, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στο μάζεμα ελιών μαζί με τον πατέρα Ιωακείμ. Το βράδυ έκλεισε με εσπερινό και ένα κοινό δείπνο που μαγείρεψε ο Άκης ως μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία του στον Μυλοπόταμο.
Την επόμενη ημέρα ο Άκης συνόδευσε τον Χρήστο, έναν από τους μεταφορείς του Αγίου Όρους, σε ένα καθημερινό δρομολόγιο ανεφοδιασμού. Ο Άκης είδε από πρώτο χέρι τον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτούν τα μοναστήρια με τα απαραίτητα. Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με μια επίσκεψη στον πατέρα Νικήτα, με τον οποίο απόλαυσαν ψάρι σκορπίνα, αλλά και ένα δείπνο στο κελί του πατέρα Παλαμά, γεμάτο με πιάτα που αναδεικνύουν την αγιορείτικη παράδοση.
Σε αυτό το μοναδικό ταξίδι στο Άγιον Όρος, εκεί όπου η αγιορείτικη κουζίνα και η πνευματικότητα αναδεικνύουν την αυθεντικότητα και τον πλούτο της μοναστικής ζωής, η ψυχή αναπτερώνεται μαζί με τις διηγήσεις για τους αγίους γέροντες της εποχής μας.
Ξεχωριστοί άνθρωποι, υπέροχες συνταγές και τοπία που πραγματικά δείχνουν το Άγιον Όρος όπως δεν το έχετε ξαναδεί μαγεύουν το βλέμμα και την καρδιά.
Πηγή: Εφημερίδα Espresso
Διαβάστε ακόμα:
- Συγκίνηση: Στέφανος Ληναίος και Έλλη Φωτίου είκοσι χρόνια μετά στο θέατρο τους για να δουν Ιορδανίδη – Ματίκα
- «Nιώθω ένα χέρι…» – Η Έλενα Παπαρίζου για την σεξουαλική παρενόχληση που βίωσε
- Γ. Τσιμιτσέλης: Έτσι βίωσα το πένθος για τον πατέρα μου – Δύο μέρες μετά την απώλεια, είχα πάει στα μπουζούκια
- Γέννησε το δεύτερο παιδάκι της η Εριέττα Κούρκουλου