Τη δημιουργία ειδικής επιτροπής στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία θα γνωμοδοτήσει για τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί η οικονομική στήριξη στον χειμαζόμενο Τύπο, προβλέπει άρθρο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που πέρασε το κοινοβουλευτικό κατώφλι το Σάββατο και συζητείται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Μετά τις παλινωδίες του περασμένου Δεκεμβρίου και την απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει το πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου, το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε σκανδαλωδώς την απόδοση της ίδιας οικονομικής ενίσχυσης σε εφημερίδες ανεξαρτήτως του αριθμού των υπαλλήλων που απασχολούν ή των φύλλων που πουλούν (!), η κυβέρνηση υπόσχεται σήμερα να δώσει -επιτέλους- λύση στο πρόβλημα, συστήνοντας ένα νέο όργανο, τη γνωμοδοτική επιτροπή, που θα κληθεί να εκφράσει γνώμη σχετικά με την «αξιόπιστη» εφαρμογή της οικονομικής στήριξης του Τύπου.
Ειδικότερα, η επιτροπή, που θα είναι από πενταμελής έως επταμελής, θα απαρτίζεται από εκπροσώπους ενώσεων συντακτών και ιδιοκτητών εφημερίδων, όπως και από πρόσωπα «εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας» στον χώρο των μίντια. Σκοπός της θα είναι η διατύπωση γνώμης για την πλήρωση των προϋποθέσεων υπαγωγής των επιχειρήσεων του Τύπου στο πρόγραμμα ενίσχυσης, μετά την αξιολόγηση των εντύπων κυρίως, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, ως προς την τήρηση της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας.
Δείτε επίσης: Οι 10 ψευδείς μαρτυρίες του Σάμπυ Μιωνή
Με το ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου του Τάκη Θεοδωρικάκου προβλέπεται ότι με κοινή υπουργική απόφαση των Στέλιου Πέτσα και Χρήστου Σταϊκούρα θα καθοριστούν οι κατηγορίες των επιχειρήσεων που μπορούν να υπαχθούν στα προγράμματα χρηματοδότησης, οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής, καθώς και το ύψος της ενίσχυσης.
Με την ίδια κοινή υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι διοικητικές κυρώσεις που θα επιβληθούν σε περίπτωση μη τήρησης των όρων και προϋποθέσεων υπαγωγής στα προγράμματα χρηματοδότησης.