Ένα πρώτο, θετικό βήμα για τον Τύπο αποτελεί η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση, να τοποθετηθούν οι εφημερίδες και στα σούπερ μάρκετ, καθώς τα εκτεταμένα μέτρα που έχουν επιβληθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάδοση του κορωνοϊού απειλούν τις εκδοτικές επιχειρήσεις και θέτουν άμεσο ζήτημα για την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία στη χώρα μας.
Το σχετικό μέτρο συμπεριλήφθηκε, για πρώτη φορά, στις προτάσεις που κατέθεσε στις 16 Μαρτίου η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ). Λίγες μέρες αργότερα -και συγκεκριμένα στις 18 Μαρτίου- το πρακτορείο διανομής Τύπου Άργος, το οποίο αποτελεί το μοναδικό πρακτορείο διανομής στη χώρα μας, υιοθέτησε την πρόταση που είχε καταθέσει η ΕΙΗΕΑ και απέστειλε επιστολή σε σχέση με το θέμα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία παράλληλα δημοσιοποίησε.
Στην επιστολή το Άργος ζητούσε τη θεσμική παρέμβαση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών προς τους εκπροσώπους του κλάδου των σούπερ μάρκετ, «προκειμένου να γίνει αποδεκτή η τοποθέτηση έντυπου Τύπου σε ένα σημαντικό ποσοστό των καταστημάτων του δικτύου του».
Πρότεινε, μάλιστα, εάν το μέτρο δεν γίνει αποδεκτό από τους ιδιοκτήτες αλυσίδων σούπερ μάρκετ, η κυβέρνηση «να λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η διανομή του Τύπου στα σούπερ μάρκετ ακόμα και με την έκδοση Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου». Στην επιστολή του το Άργος επισήμαινε ακόμη πως η πρακτική αυτή εφαρμόζεται έτσι κι αλλιώς «εδώ και πολλά χρόνια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο», αλλά και πως είναι απαραίτητη για τη «βιωσιμότητα του κλάδου του Τύπου, στον οποίο απασχολούνται συνολικά περισσότεροι από 8.000 εργαζόμενοι».
Το περασμένο Σάββατο, τελικά, στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως, η οποία τροποποιούσε το εθνικό πλαίσιο ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, συμπεριέλαβε σε αυτήν και σχετική διάταξη για τον Τύπο. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 3 προβλέπεται πως «από τη δημοσίευση της παρούσης τα εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων υποχρεούνται να πωλούν εφημερίδες».
Η απόφαση της κυβέρνησης κινείται φυσικά προς τη σωστή κατεύθυνση. Μένει ωστόσο να συνεχίσει με επιπλέον μέτρα ενίσχυσης του Τύπου, καθώς το κλείσιμο εφημερίδων θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για την ίδια τη συνοχή και τη λειτουργία της κοινωνίας. Τα μέτρα αυτά ήταν επιτακτική ανάγκη και πριν από το ξέσπασμα της λαίλαπας που αφήνει στο πέρασμά του ο κορωνοϊός. Σήμερα, όμως, δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο αναβολής.