Σε θηριώδη ύψη διαμορφώθηκε το έλλειμμα το πρώτο επτάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών για την περίοδο Ιανουάριος – Ιούλιος 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του Κρατικού Προϋπολογισμού ύψους 10,915 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 2,086 δισ. ευρώ.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 7,463 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,166 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός στόχος για το επτάμηνο προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 1,166 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι είχε σημειωθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,763 δισ. ευρώ.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν αποτυπώνονται πλήρως στο σκέλος των εσόδων, τα οποία ανήλθαν σε 23,841 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,231 δισ. ευρώ ή 15,1% έναντι του στόχου. Αυξημένες κατά 4,599 δισ. ευρώ είναι και οι δαπάνες, κυρίως λόγω της εφαρμογής των μέτρων ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Ενδεικτικά, έως τον Ιούλιο είχαν δοθεί 1,118 δισ. ευρώ για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, 864.000.000 ευρώ για την επιστρεπτέα προκαταβολή και 525.000.000 ευρώ σε μορφή έκτακτης επιχορήγησης προς τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη υστέρησης εσόδων από τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές λόγω της πανδημίας.
Η παρατεταμένη αβεβαιότητα λόγω του τριψήφιου αριθμού κρουσμάτων Covid- 19 και οι συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και πολιτών φέρνουν από τον Σεπτέμβριο το εμπόριο ενώπιον ενός πιθανού νέου φαύλου κύκλου έλλειψης ρευστότητας, που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) έως το τέλος του έτους σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, εφόσον δεν ληφθούν νέα, άμεσα και οριζόντια μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των ΜμΕ. Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Δύο ταχυτήτων
Συνοδευόμενος από τον Α. Maggiar, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βιοτεχνιών και ΜμΕ SMEunited, ο κ. Καρανίκας τόνισε πως οι επιπτώσεις της πανδημίας διαμορφώνουν στη χώρα μας «εμπορικές επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων», εξαντλώντας ταχύτατα τις αντοχές των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων εμπόρων. «Η πανδημία “τεντώνει” επικίνδυνα τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας που είναι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, εξαντλώντας τις αντοχές των ευάλωτων συναδέλφων που δεν έχουν για “μαξιλάρι ασφαλείας” το ηλεκτρονικό εμπόριο και διευρύνοντας συνεχώς τα μερίδια αγοράς για τους κεφαλαιακά και ψηφιακά ισχυρούς. Ζητούμε νέα, εμπροσθοβαρή μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, διότι τα αποθέματα αντοχής πολλών εμπορικών επιχειρήσεων είναι απολύτως οριακά» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Οι κ. Καρανίκας και Maggiar συμφώνησαν στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας της ΕΣΕΕ με την SMEunited απέναντι στις νέου τύπου και επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικονομία και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ ο πρόεδρος της SMEunited κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να εξετάσουν όλους τους πιθανούς τρόπους ενεργούς στήριξης των ΜμΕ προτού οδηγηθούν σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.
Ο κ. Maggiar συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, ο οποίος τόνισε την κρισιμότητα της ρευστότητας, της πρόσβασης σε δανειοδότηση και το πολύ υψηλό επίπεδο των φορολογικών συντελεστών, καθώς και τον κίνδυνο εκτόξευσης της ανεργίας κατά το επόμενο διάστημα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής.
Πηγή: Δημοκρατία