Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το ποσοστό της ύφεσης 7,9% για το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως προέκυψε από τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν θα ανατραπεί επί τα χείρω.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, υπογράμμισε ότι «με τα σημερινά δεδομένα αλλά και με τις πολύ υψηλές αβεβαιότητες δεν έχουμε λόγους να αλλάξουμε την εκτίμηση που είχαμε κάνει στα τέλη Απριλίου. Όλοι οι αναλυτές συγκλίνουν ότι δεν πρέπει να γίνει αναθεώρηση από το 7,9% που είπε ο πρωθυπουργός».
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι «ίσως είναι η πιο δύσκολη κατάρτιση Προϋπολογισμού την τελευταία δεκαετία», ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί διεξοδικά στις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι «θα υπάρξουν προβλέψεις για μειώσεις φόρων, αλλά όχι με την έννοια των εξαγγελιών, αλλά με την έννοια των υλοποιήσεων».
Σημείωσε, επίσης, ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα εκταμιευτούν τα πρώτα κονδύλια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, το οποίο εγκρίθηκε για 15 κράτη-μέλη, με το ποσό για τη χώρα να είναι 2,7 δισ. ευρώ, ενώ για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε πως «η κυβέρνηση λειτουργεί μεθοδικά για να υποβάλει το πρόγραμμα τον Οκτώβριο, με έγκριση τον Ιανουάριο, για να ξεκινήσει η εκταμίευση πόρων μέσα στο α΄ εξάμηνο».
Ο υπουργός ανέφερε ότι ως χώρα έχουμε επιλέξει να κινηθούμε σε τρεις άξονες:
- Τις μειώσεις φόρων με μόνιμο και παροδικό χαρακτήρα. Μέχρι την αρχή της κρίσης υλοποιήσαμε ό,τι είχαμε υποσχεθεί σε μόνιμες μειώσεις φόρων. Μέσα στην υγειονομική κρίση κάναμε μια σειρά παροδικών μειώσεων φόρων σε καφέ, μεταφορές, προκαταβολή φόρου. Στη Θεσσαλονίκη αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι η χώρα να προχωρήσει σε μόνιμες και παροδικές μειώσεις, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης
- Η Πολιτεία πρέπει να έχει πόρους για να στηρίξει εργαζομένους και επιχειρήσεις, άρα αύξηση δαπανών
- Τους πόρους για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων
«Αυτή την άσκηση προσπαθούμε να λύσουμε και προκειμένου να λυθεί όσο γίνεται καλύτερα ενισχύουμε το οπλοστάσιο με πόρους όπως έγινε με την έκδοση του ομολόγου», συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Η «βουτιά» του ΑΕΠ μεγαλύτερη και από αυτή του 1974!
Υψηλότερη ακόμη και σε σχέση με την αντίστοιχη πτώση που κατεγράφη στο γ’ τρίμηνο του 1974 (-12,9%) και συνδεόταν με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την επιστράτευση τον Ιούλιο του 1974 είναι η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο του 2020, ως αποτέλεσμα του lockdown.
Αυτό επισημαίνει σε ανάλυσή της η Alpha Bank, προσθέτοντας πως το β΄ και κυρίως το γ΄ τρίμηνο είναι ιδιαίτερα σημαντικά από πλευράς συμβολής στο ΑΕΠ. Ως εκ τούτου θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος και το τελικό σχήμα της υφεσιακής διαταραχής, μέσω των επιπτώσεων των έκτακτων, περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν για να αντιμετωπιστεί η πανδημική κρίση και τα οποία οδήγησαν σε σημαντική πτώση των εισερχόμενων τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων.
Ωστόσο, σημαντική αντισταθμιστική επίδραση αναμένεται ότι θα έχουν τα εκτενή δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της πανδημίας το φθινόπωρο και την αναμενόμενη επιδείνωση της αγοράς εργασίας, που θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά.