Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 92η θέση ανάμεσα σε 162 χώρες στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας που δημοσίευσε το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser και αφορά δεδομένα του 2018.
Ο Δείκτης μετρά τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και οι θεσμοί των 162 χωρών του Δείκτη υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία.
Συγκριτικά με την περσινή κατάταξη που αφορά δεδομένα του 2017, η χώρα μας σημείωσε πτώση 7 θέσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με την αμέσως προηγούμενη χώρα στην ΕΕ να βρίσκεται 15 θέσεις πιο ψηλά, ενώ βρίσκεται ανάμεσα στην Κολομβία και το Μαρόκο.
Τελευταία κατατάσσεται η χώρα μας συγκριτικά με τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς η Κύπρος καταλαμβάνει τη 22η θέση, η Ρουμανία την 23η, η Αλβανία την 26η, η Βουλγαρία την 32η, η «Βόρεια Μακεδονία» την 71η και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη την 82η.
Ταυτόχρονα, η μελέτη κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις 15 χώρες με το μεγαλύτερο μέγεθος του κράτους παγκοσμίως. Η ελληνική κατάταξη στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη είναι:
- Μέγεθος του κράτους: 149η θέση
- Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 52η θέση
- Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 109η θέση
- Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 57η θέση
- Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα: 78η θέση
Στην κορυφή του δείκτη βρίσκονται και φέτος το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, καταλαμβάνοντας την 1η και τη 2η θέση αντίστοιχα. Η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία, και η Αυστραλία συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.