Στα 8,73 δισ. ευρώ φτάνει η επιδείνωση στα δημοσιονομικά στοιχεία, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή που αφορά στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, ενώ εκτιμά πως το έλλειμμα φτάνει στα 7,7 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1 δισ. ευρώ πέρυσι.
Το Γραφείο σημειώνει πως σε αντίθεση με τις προηγούμενες τριμηνιαίες εκθέσεις, η Έκθεση Β’ Τριμήνου 2020 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δεν περιέχει στοιχεία εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την εκτιμώμενη δαπάνη τους. «Δυστυχώς, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και στην συνέχεια τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, δεν λάβαμε τα συγκεκριμένα στοιχεία όπως διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου 2020, ούτε και καμία εξήγηση για αυτό».
Η εξέλιξη αυτή έρχεται την επομένη της προειδοποίησης του Κλάους Ρέγκλινγκ για αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και κίνδυνο απώλειας του στόχου μηδενισμού των εκκρεμοτήτων στα μέσα του 2021.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ για τον Μάρτιο έδειχναν πως είχαν αυξηθεί στις 160.959 οι εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεις από 151.356 ένα τρίμηνο πριν. Επίσης οι ληξιπρόθεσμες για τις οποίες δοθήκαν στοιχεία (είναι οι εκκρεμείς πάνω από 90 ημέρες) έφθασαν τον Ιούνιο στις 117.876 από 105.850 στο τέλος Μαρτίου του 2020.
Οι έξι εστίες ανησυχίας
To Γραφείο αναφέρεται σε έξι μεγάλες εστίες κινδύνου από την ενδυνάμωση της πανδημικής κρίσης: έξαρση ανεργίας, μαζικά λουκέτα στην αγορά από την χρεωκοπία των εταιριών, αύξηση των κόκκινων δανείων, νέες κρίσεις χρέους για τις ευάλωτες οικονομίες.
- Το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της εξάπλωσης της πανδημίας με την ίδια ή και με μεγαλύτερη ένταση από τον Οκτώβριο και έως το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τα κρούσματα θα μπορούσαν να αυξηθούν πάλι σε χώρες όπου η επιδημία είχε ήδη κορυφωθεί απαιτώντας την επαναφορά, τουλάχιστον ορισμένων, μέτρων περιορισμού της δραστηριότητας των πολιτών.
- Μια πιο παρατεταμένη μείωση της δραστηριότητας θα μπορούσε να αφήσει βαθιά σημάδια στην οικονομία οδηγώντας σε αναστολή επενδύσεων και σε χρεοκοπίες εταιρειών.
- Οι επιχειρήσεις που επιβιώνουν της κρίσης θα διστάζουν να προσλάβουν προσωπικό που αναζητά εργασία μετά από παρατεταμένη περίοδο ανεργίας ενώ ένα μέρος των ανέργων εγκαταλείπει εντελώς το εργατικό δυναμικό.
- Οι χρηματοδοτικές συνθήκες ενδέχεται να επιδεινωθούν όπως τον Ιανουάριο – Μάρτιο, εκθέτοντας τρωτά σημεία μεταξύ των δανειστών. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένες οικονομίες σε κρίσεις χρέους και να επιβραδύνει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.
- Γενικότερα, η συγχρονισμένη ασθενής εξωτερική ζήτηση μπορεί να ενισχύσει ήδη ισχυρότατους κραδασμούς που πλήττουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
- Η εκτεταμένη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόστηκε μετά τα αρχικά περιοριστικά μέτρα μπορεί να διακοπεί πρόωρα