Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με το κείμενο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει πλαφόν στις προπληρωμένες κάρτες και τέλος στην ανωνυμία των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα, θέτοντας στο μικροσκόπιο χιλιάδες ύποπτες συναλλαγές.
Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου «Τροποποίηση του ν. 4557/2018 (Α’ 139) για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας – Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/843 (L 156) και του άρθρου 3 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2177 (L 334)», μπαίνει όριο στις συναλλαγές που θα μπορούν να πραγματοποιούνται με προπληρωμένες (και κατά κανόνα δύσκολα ανιχνεύσιμες) κάρτες. Το ανώτατο ποσό που αποθηκεύεται ηλεκτρονικά δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στην Ελλάδα.
Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αποκτά πρόσβαση σε πολύ περισσότερες πληροφορίες για να διευκολυνθεί ο εντοπισμός του «μαύρου» χρήματος.
Στο μικροσκόπιο οι συναλλαγές πάνω από 1.000€
Στο πλαίσιο αυτό, υπό παρακολούθηση θα τελεί πλέον οποιαδήποτε συναλλαγή άνω των 1.000 ευρώ, εκτελείται τουλάχιστον εν μέρει ηλεκτρονικά για λογαριασμό ενός πληρωτή μέσω ενός παρόχου υπηρεσιών πληρωμών με σκοπό να τεθεί χρηματικό ποσό στη διάθεση κάποιου δικαιούχου μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών, ασχέτως εάν πληρωτής και δικαιούχος είναι ένα και το αυτό πρόσωπο και ασχέτως εάν ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών του πληρωτή και αυτός του δικαιούχου είναι ο ίδιος.
Παράλληλα, μπαίνει τέλος στην ανωνυμία των συναλλαγών που γίνονται με bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, δίνοντας το δικαίωμα στις ελεγκτικές Αρχές να ζητάνε αναλυτικά στοιχεία για τη συναλλαγή εφόσον υπάρχει υπόνοια για διακίνηση «μαύρου» χρήματος.
Οι πάροχοι τέτοιου είδους υπηρεσιών και οι αντίστοιχες εταιρίες θα υποχρεώνονται σε καταχώρηση στο εκάστοτε επίσημο μητρώο της χώρας στην οποία δραστηριοποιούνται και στη συμμόρφωση με όλα τα μέτρα της σχετικής νομοθεσίας, ξεκινώντας φυσικά από την απαραίτητη συλλογή στοιχείων για την πλήρη ταυτοποίηση των πελατών τους, όπως ακριβώς γίνεται με τις τράπεζες και άλλα πιστωτικά ιδρύματα πληρωμών ηλεκτρονικού χρήματος.