Το κόστος ενός νέου lockdown συνεχίζουν να «μετρούν» στο Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό είναι λογικό, από τη στιγμή που το «μάρμαρο» θα πρέπει να διαχειριστεί το οικονομικό επιτελείο, ενώ κάθε απόφαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων που εγκρίνει το Μαξίμου και το Υπουργείο Υγείας, κοστολογείται στην οδό Νίκης.
Το (εντόνως φημολογούμενο) νέο lockdown όμως, φαίνεται πως από… ημικρανία έγινε πονοκέφαλος. Εδώ και μέρες τόσο ο Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης διαμηνύουν σε κάθε δήλωσή τους στα ΜΜΕ, πως η χώρα έχει λεφτά για να αντέξει ένα ακόμα κλείσιμο της Αττικής ή ολόκληρης της χώρας, εφόσον απαιτηθεί.
Και εδώ ξεκινά το «βέρτιγκο» του οικονομικού επιτελείου. Από το «αντέχουμε, αν και δεν θέλουμε το lockdown», φτάσαμε να ακούμε (από τα ίδια Υπουργικά χείλη) πως «ένα καθολικό lockdown θα είναι καταστροφικό». Κανείς δεν ισχυρίζεται φυσικά, ότι η χώρα πρέπει να πάει σε καραντίνα. Είναι θέμα δημόσιας υγείας και αυτό το κρίνουν οι ειδικοί και όχι οι τεχνοκράτες.
Το ζήτημα είναι ο κόσμος που θα βιώσει ξανά μειώσεις μισθών, απειλές για απολύσεις ή στην καλύτερη περίπτωση να ζήσει με ένα επίδομα που προσομοιάζει με τον βασικό μισθό.
Βλέποντας ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση δεν έχουν αποδώσει, αρχίζουν να… «μαζεύουν» και τις καθησυχαστικές δηλώσεις.
Για πόσο ακόμα το «πράσινο φως»;
Τα λεφτά μπορεί να υπάρχουν, αφού τα ταμειακά διαθέσιμα αγγίζουν τα 37,5 δις ευρώ. Το ζήτημα είναι όμως, ότι η χώρα έχει ήδη δανειστεί 14 δις ευρώ από τις αγορές. Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό ακόμα οι δανειστές θα δίνουν το «πράσινο» φως για νέα δάνεια.
Γιατί ό,τι χρήματα έχουμε είναι δανεικά, ακόμα και το «μαξιλάρι». Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να μας βάλουν ένα «stop» στα νέα χρέη, λεφτά που θα πηγαίνουν σε παροχές και επιδόματα.
Για την κοινωνική οικονομική πολιτική σε έκτακτες καταστάσεις αυτό είναι θεμιτό. Για τους δανειστές όμως, αποτελεί «κόκκινο» πανί. Πόσο μάλλον, όταν μια ύφεση 8% σου εκτοξεύει και το χρέος. Και ένα χρέος 200% του ΑΕΠ μπορεί να αλλάξει και την εικόνα που έχουν οι αγορές για τη χώρα.