Η Ελλάδα μπορεί να απολαύσει την οικονομική ευελιξία που προσφέρει η Κομισιόν, ωστόσο οι δανειστές φαίνεται ότι έχουν «μπλοκάρει» κάθε σχεδιασμό για μόνιμες μειώσεις φόρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές από τις φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα πάνε… περίπατο, για το 2021 (π.χ., η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ).
Το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα Δευτέρα, να συγκεράσει το σενάριο της βαθύτερης ύφεσης και τον αστάθμητο παράγοντα ενός δεύτερου lockdown.
Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού αναμένεται να περιλαμβάνει:
- Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ενοικίων κ.τλ.
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
- Αύξηση δαπάνης για εκκρεμείς συντάξεις, καθώς υπάρχει μεγάλη «ουρά» και θα πρέπει να έχουν δοθεί στο σύνολό τους έως τα μέσα του 2021.
- Αύξηση αμυντικών δαπανών για την αγορά των εξοπλιστικών, που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.
- Προγράμματα ενίσχυσης για εργαζομένους, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους που πλήττονται από τον κορωνοϊό.
- Την αποπληρωμή των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία μετά τα τέλη Απριλίου του 2021, σε 12 άτοκες δόσεις έως και 24 δόσεις με επιτόκιο κοντά στο 2,5%.
- Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, διαδικασία που θα παρουσιαστεί στα μέσα του ερχόμενου έτους. Οι νέες αντικειμενικές θα αποτελέσουν τη βάση για τον ΕΝΦΙΑ του 2021. Το υπουργείο Οικονομικών εντάσσει πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών 3.000 περιοχές της χώρας. Στόχος είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 8% ή να μειωθεί ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαρύνει περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ.