Πυρ ομαδόν κατά του νέου Πτωχευτικού: Λουκέτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, εκποιήσεις πρώτων κατοικιών και τραπεζικές επιφυλάξεις

Οι επικεφαλής των επιμελητηρίων της χώρας και οι τράπεζες εναντίον της κυβερνητικής ρύθμισης

Must Read

Τη χαριστική βολή κινδυνεύουν να δεχθούν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα από τις διατάξεις του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.

  • Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Αυτό επισήμαναν σε τηλεδιάσκεψη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής οι επικεφαλής των επιμελητηρίων της χώρας, ασκώντας έντονη κριτική στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο και ζητώντας βελτιώσεις σε αρκετά σημεία.

«Αν νομοθετηθούν ως έχουν όσα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, τότε μιλάμε για την ταφόπλακα δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και επαγγελματιών που, ενώ υπήρχε δυνατότητα να διασωθούν, αφέθηκαν στην τύχη τους» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) Γιάννης Χαταφόπλακα δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και επαγγελματιών που, ενώ υπήρχε δυνατότητα να διασωθούν, αφέθηκαν στην τύχη τουςτζηθεοδοσίου.

Τόνισε, επίσης, ότι η πρώτη κατοικία εντάσσεται πλέον στην πτωχευτική περιουσία, ενώ κανονικά θα πρέπει να προστατεύεται, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να κινδυνεύσουν να χάσουν το σπίτι τους άνθρωποι που το υποθήκευσαν προκειμένου να πάρουν ένα δάνειο για να στηρίξουν την επιχείρησή τους. Σύμφωνα με το ΕΕΑ, το όριο αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύει ο νόμος πρέπει να φτάνει τουλάχιστον τα 200.000 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος επισήμανε ότι το παρόν νομοσχέδιο φαίνεται πως έχει διαμορφωθεί για περιόδους οικονομικής κανονικότητας και υπό αυτό το πρίσμα έρχεται σε μια πολύ ακατάλληλη περίοδο για να αξιολογηθεί γενικά ως θετικό. «Η άμεση εφαρμογή του νόμου, χωρίς να έχουν προηγηθεί γενναία μέτρα στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, μπορεί να δώσει τη χαριστική βολή στους μικρομεσαίους που έχουν οικονομικά προβλήματα» ανέφερε ο κ. Καββαθάς.

Συμπλήρωσε ότι πρώτη φορά εισάγεται στην πτωχευτική περιουσία το μεταπτωχευτικό εισόδημα, συγκεκριμένα ό,τι υπερβαίνει τα 540 ευρώ ανά άτομο (εύλογες δαπάνες διαβίωσης), που υπολείπεται του θεσμοθετημένου ακατάσχετου. Ως αποτέλεσμα, ο πτωχευμένος ωθείται στην αδήλωτη αγορά εργασίας, ενώ χάνει το κίνητρο να διεκδικήσει μια καλύτερη αμοιβή.

«Το παρόν νομοσχέδιο δεν φαίνεται να παρέχει ουσιαστική ευκαιρία σύντομης απαλλαγής των μη δόλιων οφειλετών, ώστε να είναι σε θέση να εκκινήσουν εκ νέου την επιχειρηματική τους δραστηριότητα» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Παύλος Ραβάνης, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση δεν τολμά να καινοτομήσει, αφού εμμένει στο προηγούμενο καθεστώς, το οποίο είναι εξαιρετικά χρονοβόρο και δεν έχει ωφελήσει ούτε τους πιστωτές ούτε τους οφειλέτες.

Την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των αδύναμων ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας, ώστε να διασφαλίζεται ακόμα περισσότερο η προστασία του σπιτιού τους, πρότεινε ο ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Επιφυλάξεις από τράπεζες για φυσικά πρόσωπα

Αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη δεύτερη ευκαιρία φυσικών προσώπων που πτωχεύουν και για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών ζητούν οι τράπεζες. Στη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου ανέλυσε τις επτά επιφυλάξεις των τραπεζών, σημειώνοντας πως όσο καλές και εάν είναι οι προθέσεις του νομοθέτη το μεγάλο στοίχημα είναι η εφαρμογή του νόμου, καθώς οι χρόνοι απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και η υλοποίηση των εξωδικαστικών διαδικασιών, μπορούν να καταστήσουν αναποτελεσματικό και τον καλύτερο νόμο.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου, για τα φυσικά πρόσωπα, που δεν έχουν δημόσια προσβάσιμα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα νομικά πρόσωπα και οι έμποροι, θα πρέπει οι προϋποθέσεις δεύτερης ευκαιρίας να είναι αυστηρότερες. «Η δική μας προσέγγιση είναι ότι το φυσικό πρόσωπο θα μπορούσε να επιδιώξει την απαλλαγή του από τις οφειλές του μόνον μέσα στην πτώχευση» σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι οι τράπεζες διαφωνούν να έχουν τα φυσικά πρόσωπα έναν εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης, εάν δεν αποδεικνύουν ότι έχουν μόνιμη και πραγματική αδυναμία εξυπηρέτησης. Ιδίως δεν συμφωνούν να έχουν αυτή τη δυνατότητα οι ενήμεροι οφειλέτες, υποστηρίζοντας πως πέραν από το κριτήριο μείωσης του 20% πρέπει να υπάρχει ένα ελάχιστο ύψος οφειλής. Τα πιστωτικά ιδρύματα εκφράζουν επιφυλάξεις και για την ευκολία με την οποία απαλλάσσεται κάποιος από τα χρέη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This