Η Ελλάδα από χθες έχει πρόσβαση στα 2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό SURE, ως ενίσχυση στις επιχειρήσεις για αποφυγή των απολύσεων και ως στήριξη των εργαζόμενων.
«Εκταμίευση η οποία ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, επί συνόλου περίπου 2,7 δισ. ευρώ που θα χορηγηθούν στη χώρα μας ως δάνειο από το SURE, με εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό κόστος δανεισμού», όπως σχολίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Βέβαια, αυτά τα χρήματα ως γνωστόν είναι δανεικά και θα πρέπει να επιστραφούν, με την αποπληρωμή να έχει προγραμματιστεί ως εξής, σύμφωνα με το bankingnews:
- Εξόφληση σε βάθος πενταετίας για το 1 δισ. ευρώ με μηδενικό επιτόκιο
- Αποπληρωμή σε 30 χρόνια για το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 0,30%.
Βάσει αυτών, η ετήσια δόση θα διαμορφώνεται σε 33,433εκ. ευρώ (33,3εκ. ευρώ η δόση συν 100.000 ευρώ το επιτόκιο). Αν οι αγορές δάνειζαν αυτά τα κεφάλαια στην Ελλάδα, το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, με την τελική επιβάρυνση να φτάνει τουλάχιστον στο 0,3% με 0,4%.
Στη θεωρία καλά ακούγονται αυτά τη δεδομένη στιγμή, υπό το πρίσμα της επέλασης του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη που έχει παραλύσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Αρκεί φυσικά να μην έχουμε χάσει τα… ψιλά γράμματα στη σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ε.Ε. και εμφανιστούν ξαφνικά τίποτα νέες μνημονιακές δεσμεύσεις και όροι για σκληρές μεταρρυθμίσεις.
Γιατί εκτός από τον διάβολο, στις λεπτομέρειες κρύβονται και μνημόνια.