Στα… κάγκελα είναι ο κόσμος, καθώς του έταξαν κοινωνικό μέρισμα και τελικά θα το πάρουν ελάχιστοι!
Άκουσαν τον Μητσοτάκη να μιλά για μέρισμα και φαντάζονταν ότι θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και κόσμο που το έχει πραγματικά ανάγκη, αφού μέσα σε οκτώ μήνες έχουν χαθεί εισοδήματα πάνω από 4 δισ. ευρώ.
Τελικά κοινωνικό μέρισμα θα πάρουν πριν από τα Χριστούγεννα μόνο οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Γι’ αυτό στην κυβέρνηση απέφευγαν τόσο καιρό να ανακοινώσουν το κονδύλι του μερίσματος, καθώς γνώριζαν ότι στο άκουσμα του ποσού ο κόσμος θα αντιδράσει. Γι’ αυτό άλλωστε τις ανακοινώσεις δεν τις έκανε πανηγυρικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιάννης Βρούτσης!
Γιατί είναι διαφορετικό να δίνεις μέρισμα ύψους 700.000.000 και 900.000.000 ευρώ και διαφορετικό μια ενίσχυση που μόλις και πλησιάζει τα 100.000.000 ευρώ. Βαφτίζουν όμως μέρισμα και την έκτακτη ενίσχυση που θα δώσουν σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους. Κανονικά αυτές τις επαγγελματικές ομάδες θα έπρεπε να τις εντάξουν στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ.
Γιατί πήραν την… κρατική ενίσχυση
Δεν δίνουν μέρισμα στον απλό κόσμο ακόμα και αν βρίσκεται στο όριο της φτώχειας κι αυτό γιατί, όπως λένε στην κυβέρνηση, πήραν την κρατική ενίσχυση για τις αναστολές εργασίας. Πού να φανταστούν ότι με μισθό 400 ευρώ τον μήνα είσαι κάτω από το όριο της φτώχειας (5.500 ευρώ τον χρόνο).
Δηλαδή, αντί να έπαιρναν μισθό από τον εργοδότη, παίρνουν μια ενίσχυση από το κράτος κι αυτό γιατί οι επιχειρήσεις όπου δούλευαν έκλεισαν με κρατική εντολή. Στην ουσία είναι ένας μισθός, που τον παίρνουν για να επιβιώσουν μέσα στον μήνα. Αυτό το ποσό στην κυβέρνηση το θεωρούν ενίσχυση και κομμάτι του μερίσματος. Όπως επίσης θεωρούν ότι δίνουν μέρισμα και σε όσους παίρνουν τον βασικό μισθό ή δουλεύουν part time, αφού, όπως επαναλαμβάνουν συνεχώς οι υπουργοί της κυβέρνησης, κανονικά το μηνιάτικο αυτών των εργαζομένων (που ζουν στο όριο της οικονομικής ανέχειας) είναι μικρότερο από το έκτακτο επίδομα των 534 ή των 800 ευρώ.
Στην εκάστοτε… υπουργική λογική αυτοί οι εργαζόμενοι τώρα παίρνουν περισσότερα, άρα είναι σαν να παίρνουν μέρισμα από το κράτος.