Στη λογική «πηγαίνοντας και… βλέπουμε» κινείται η κυβέρνηση, αφού στον Προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει.
Στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για μέτρα που μπορούν να… επανεμφανιστούν μετά το δεύτερο μισό του 2021, όταν δηλαδή θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πανδημία και θα έχει δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής η επιστροφή στην ανάπτυξη.
Ο Προϋπολογισμός δεν προβλέπει μια σειρά μέτρων, όπως:
- νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για ελάφρυνση στον φόρο ακινήτων κατά συνολικά 30%, και μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί το 22%.
- κατάργηση τέλους επιτηδεύματος. Πρόκειται για μια εξαγγελία που έχει μείνει στα χαρτιά, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί «πακέτο» με τη μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, που περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό του 2021 και αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα.
- παράταση στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», που επιδοτεί τη μηνιαία δόση των δανειοληπτών για το στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, για διάστημα 9 μηνών. Με την πανδημία να συνεχίζεται και να βιώνουμε ήδη το 2ο lockdown, η κυβέρνηση δεν έχει υπολογίσει ότι μπορεί να χρειαστούν οικονομική ενίσχυση και επιπλέον δανειολήπτες.
- αύξηση του βασικού μισθού. Κανονικά, θα έπρεπε να συζητηθεί η αύξηση μέσα στο 2020, ωστόσο αναβλήθηκε αναγκαστικά, λόγω της πανδημίας. Τότε είχε ανακοινωθεί ότι η συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει μέσα στο 2021. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση την πορεία του ΑΕΠ και την ανεργία. Η «βουτιά» στην ύφεση, αλλά και η εκτόξευση της ανεργίας, με βάση τον νόμο, θα έφερνε μείωση μισθού, αντί για αύξηση μισθού! Έτσι, φαίνεται πως στο υπουργείο Εργασίας αποφάσισαν να «παγώσουν» μέχρι νεωτέρας αυτή την εξαγγελία.
Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην Ευρώπη ότι τα μόνα μέτρα που θα φέρει το 2021 θα είναι για τον κορωνοϊό και ότι δεν πρόκειται να φέρει μόνιμες φοροελαφρύνσεις. Οι θεσμοί, όμως, είναι δύσκολο να δώσουν το «πράσινο φως» για έξτρα μειώσεις φόρων μέσα στο επόμενο έτος, από τη στιγμή που και του χρόνου θα έχουμε έλλειμμα.
Ωστόσο, ο Προϋπολογισμός περιέχει ένα «μαξιλάρι» 3 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις μέσα στο 2021. Από αυτό το ποσό θα δοθούν χρήματα σε όσους έχουν ανάγκη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση ανακοινώσει παράταση στο lockdown (ο Προϋπολογισμός εκτιμά άνοιγμα μετά τις 10 Δεκεμβρίου) ή στα μέτρα, αφού το άνοιγμα θα είναι σταδιακό.