Αρχίζουν να το παραδέχονται ανοιχτά πλέον τα κυβερνητικά στελέχη ότι τα χρήματα που ξοδεύει το κράτος για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων θα τα πάρουν πίσω τα επόμενα χρόνια από φόρους.
«Κάθε ευρώ που ξοδεύουμε τώρα είναι φόροι που κάποια στιγμή θα μπουν» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τα έριξε στην ανάπτυξη των επόμενων ετών: ότι δηλαδή η ανάκαμψη της οικονομίας θα φέρει περισσότερα έσοδα (π.χ. περισσότερος ΦΠΑ από την αύξηση της κατανάλωσης ή μεγαλύτεροι τζίροι στις επιχειρήσεις) χωρίς να θεσπιστούν νέοι φόροι.
«Φόροι που δεν θέλουμε να προέρχονται από αύξηση φορολογικών συντελεστών, αλλά από ένα μέρισμα ανάπτυξης. Αυτά τα χρήματα σε μάκρος του χρόνου θα τα πληρώσουμε πίσω. Πρέπει να τα ξοδεύουμε με τη συνειδητοποίηση ότι το κράτος δεν βρήκε κάποια πετρελαιοπηγή. Δανείζεται από το εξωτερικό», είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Αυτή, όμως, είναι η μισή αλήθεια, καθώς την άλλη μισή είπε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος: «Στόχος είναι ανάπτυξη με ρυθμούς 3% με 3,5% για τα επόμενα χρόνια, πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα» τόνισε χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως η κυβέρνηση ποντάρει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για αρκετά χρόνια, περιμένοντας ότι θα έρθουν επενδύσεις. Σε περίπτωση όμως που δεν επιτευχθεί ένας τόσο υψηλός στόχος, τότε τα χρήματα θα πρέπει να τα πάρουν με τους γνωστούς τρόπους.
Για να καταλάβουμε πόσο υψηλοί είναι αυτοί οι στόχοι, για το 2021 (έτος που περιμένουμε εκτίναξη του ΑΕΠ μετά τη φετινή βουτιά) η εκτίμηση είναι 4,8%. Για αυτούς τους λόγους στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τα χρήματα από το «μαξιλάρι». Η λογική τους είναι να τα δίνουν όπου χρειάζεται, αλλά με φειδώ και να τα κρατήσουν στο ταμείο μέχρι να τα διαθέσουν στο χρέος της χώρας. Υπενθυμίζεται πως το χρέος έχει εκτοξευτεί σε επίπεδα που δεν τα έχει ξαναδεί η οικονομική ιστορία της Ελλάδος, στο 208% του ΑΕΠ.
Το ζήτημα είναι όμως τι θα συμβεί όταν αρχίσουν να μπαίνουν ξανά στόχοι από τους δανειστές με συγκεκριμένα πρωτογενή πλεονάσματα. Άλλωστε, αυτή δεν είναι θεωρητική συζήτηση: Το Eurogroup έχει ζητήσει και από την Ελλάδα να καταθέσει έναν «οδικό χάρτη» για τα επόμενα χρόνια. Και από εκεί θα φανεί αν τελικά το «μάρμαρο» θα πληρώσει και πάλι ο απλός φορολογούμενος.